2022. augusztus 21., 07:15

Nyúljunk vissza Szent István hagyatékához!

Szent István királyunk ünnepe a Dunaszerdahelyi járás településein mindig előkelő helyet foglal el a magyar lakosság szívében. Nagymegyeren is megemlékeztek az augusztus 20-i ünnepünkről, ahol Berényi Józsefet, Nagyszombat megye alelnökét kérték fel szónoknak.

Szent István-nap-Nagymegyer
Fotó: Reczai Lilla
Berényi József beszéde

Szent István kora nem volt egyszerű, mégis államalapítónk megharcolt a magyar nemzet jogaiért, de személyes ellentéteit sosem használta fel saját céljai elérése érdekében. Fő célja, eszméje volt a rend megszilárdítása a magyarság érdekében. Keresztény volt, magyar és európai.

Szent István-nap-Nagymegyer
Fotó:  Reczai Lilla
Csémi Csillag Virág kultúrműsora

Nagymegyeren 32. alkalommal rendezték meg a Szent István-napokat, amely idén (is) nagyszabású, háromnapos rendezvény a városban. Szent István szobrának megkoszorúzása mindig jeles alkalom a nagymegyeriek számára, sőt augusztus 20-a kimagaslik a magyar nemzeti ünnepek soraiból. Berényi József alispán fogalmazott így nagymegyeri beszédében, valamint kijelentette:

Szent István olyan országot hozott létre, amely hosszú-hosszú ideig meg tudta őrizni függetlenségét, fenn tudta tartani önmagát. (…) Imre herceghez írt intelmeiben az áll, hogy minden uralkodónak alázattal, szeretettel kell uralkodnia, mert ha nem ezt teszi, akkor zsarnok. István országa lehetőséget biztosított arra, hogy a kereszténység fejlődhessen a vidéken, azonban jelenleg komoly nehézségekkel nézünk szembe, mert úgy tűnik, hogy a neoliberalizmus egyre inkább terjed” – hangzott Berényi József beszédében.
Berényi: Tegyünk a régiónkért, szülőföldünkért, hiszen ez a mi otthonunk!

Berényi kérte a jelenlévőket, hogy értékeljék azt, ami most megadatott nekünk. "Értékeljük azt, amit eddig elértünk, kialakítottunk és próbáljuk meg azt megvédeni, megőrizni. Az egészség, a mezőgazdaság talpra állítása és a háború befejezése közös célunk. Ehhez nagyhatalmi érdek kell. Mi azt tudjuk cselekedni, hogy nem engedjük el egymás kezét, s nem keressük az ellenségeket. Tegyünk a régiónkért, szülőföldünkért, hiszen ez a mi otthonunk” – hangoztatta az alispán.

Szent István-nap-Nagymegyer
Fotó:  Reczai Lilla

Szent István üzenete: alkossuk meg a saját kis államunkat. Mindannyian kicsit államalkotók vagyunk, és ezt ne becsüljük alá.

Holényi Gergő polgármester szerint arra kellene törekednünk, hogy Szent István intelmeit belecsempésszük a mindennapjainkba. "Legalább mi magyarok legyünk egységesek! Ne akarjunk széthúzni, ne legyen ember embernek farkasa, ezért fogjunk össze. A hangsúlyt ne az egymással való civakodásra, hanem a közös célok elérésére helyezzük! – mondta el Holényi Gergő a rendezvény után.

Szent István-nap-Nagymegyer
Fotó:  Reczai Lilla
A koszorúzáson Nagymegyer testvérvárosából, a csehországi Dobruškából származó képviselők is tiszteletüket tették, valamint a környező települések polgármesterei, a helyi intézmények vezetői és a politikai pártok képviselői is valamennyien elhelyezték az emlékezés virágait. A rendezvény a Himnusz eléneklésével ért véget.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.