2022. szeptember 14., 08:12

Nyolcan pályáznak Pozsony megye elnöki posztjára, a Szövetség képviselőjelölteket indít

Szóvivő, parlamenti képviselő, nyugdíjas, megyeelnök, de menedzser vagy korábbi sikertelen megyeelnök-jelölt is van a 2022-es megyeelnök-jelöltek listáján Pozsony megyében. Az előző megyei választásokhoz képest jelentősen megcsappant az érdeklődés ezen a téren, 2017-ben még 18 megyeelnök-jelölt pályázta meg ugyanis a posztot, idén viszont összesen „csak” nyolcan mérettetik meg magukat, azaz kevesebben, mint a négy évvel ezelőtt indult jelöltek fele. A megyeelnök-jelöltek valamennyien politikai pártok vagy koalíciók jelöltjei.

Pozsony megye
A Szövetség három Pozsony megyei képviselőjelöltje: Németh Gabriella, Nagy Teo és Neszméri Tünde
Fotó: Neszméri Tünde

A lista még nem hivatalos, a választási bizottságoknak ugyanis szeptember 14-éig kell a képviselő-, polgármester-, főpolgármester- és megyeelnök-jelölteket regisztrálniuk az őszi helyhatósági és megyei választásokra. Ezt követően teszik csak közzé a hivatalos listákat, legkésőbb október 4-éig.

Lássuk tehát a listát!

A rendelkezésre álló információk szerint ábécé sorrenben a következő jelöltek indulnak a megyeelnöki posztért Pozsony megyében: Ivan Bošňák pénzügyi vezető, akit a közvélemény leginkább az Adatok Pátosz nélkül kezdeményezésnek köszönhetően ismer, a Demokrata Párt, az ODS – Szlovákia Polgári Demokratái, a Spolu – Polgári Demokrácia és a Šanca pártok színeiben.

Juraj Droba Pozsony megye jelenlegi elnökét az SaS, a Progresszív Szlovákia és a Team Bratislava indítja az október 29-ei megyei választáson.

Milan Lopašovský diplomata a Modern Szlovákia Párt színeiben méretteti meg magát. Már 2017-ben is elindult a megyei elnöki posztért Pozsony megyében, akkor 182 szavazattal a 15. helyen végzett a jelöltek közül.

Nem kis meglepetést jelentett mediális körökben, hogy a baloldali Smer-SD a szóvivőjét, Ján Mažgútot indítja el Pozsony megyében, aki egyébként a Szlovák Nemzeti Párt támogatását is bírja.

A következő megyeelnök-jelölt Magdaléna Sulanová, aki Kotleba pártjának színeiben került be legutóbb a törvényhozásba, korábban marketing és üzleti tanácsadó volt. 

Andrej Trnovec menedzser az Andrej Hlinka Szlovák Néppárt színeiben indul. Korában már többször is pályázott a megyeelnöki posztra: 2001-ben, 2005-ben és 2017-ben is, de sohasem sikerült neki.

Dušan Velič, a Beruházási, Területfejlesztési és Informatizálási Minisztérium jelenlegi államtitkára a Za ľudí, a Sme rodina, a Kereszténydemokrata Mozgalom és a Magyar Fórum pártok támogatását élvezi. Tudós, egyetemi tanár, politikus és menedzser.

A nyugdíjas Štefan Zima, aki hosszú ideig a regionális kultúra területén tevékenykedett, Uhrík Republika pártjának színeiben indul el a választáson.

De kit támogat a Szövetség?

A Szövetség párt hivatalos támogatóként egyik jelölt mellett sem szerepel. Hogy ki mellé áll majd a párt Pozsony megyében, akár külső támogatóként, egyelőre nem tudni. Neszméri Tünde a Szövetség szenci járási elnöke szerint a támogatásról a döntést a kerületi tanács hozza majd meg.

A kerületi tanács azonban csak akkor fog majd a kérdésben összeülni, ha már hivatalos lesz a megyeelnök-jelöltlista, és meglesznek a sorszámok is, amire valószínűleg a jövő hét folyamán sor kerülhet”

– fogalmazott portálunknak a járási elnök.

Pozsony megyében három képviselőjelöltje van a Szövetségnek, egy Pozsonyból és kettő a Szenci járásból. Pozsony-Óváros színeiben Nagy Teo indul a megyei képviselői posztért, a Szenci járásból pedig a 21-es körzetből, amely magát a várost jelenti, Németh Gabriella lesz a Szövetség jelöltje, aki már korábban is volt megyei képviselő, sőt megyei alelnök is, a 22-es körzetből, ami a Szenc környéki településeket jelenti, pedig Neszméri Tünde.

A Szenci járás négy körzetre van osztva. Az idei évben annyi változás történt, hogy eddig magának Szencnek egy mandátuma, tehát egy képviselői helye volt, a lakosság számának 20 ezer fölé való emelkedése miatt most már két jelöltje lehet.

Ennek ellenére mi csak egy képviselőjelöltet indítunk onnan is, olyan megfontolásból, hogy a korábbi partnereink közül is indulnak innen, és a városi szervezet olyan döntést hozott, hogy a megyei választásra egy képviselőjelöltet fognak indítani” – fűzte hozzá Neszméri Tünde azzal, hogy ezt a döntést a járási konferencia és a kerületi tanács is elfogadta. "A 24-es körzetből indul még egy jelölt, aki ugyan nem a mi jelöltünk, de a mi támogatásunkkal indul, Beňo Makki Mónika" - mondta még a járási elnök.

Körvonalazódik a program is

„Elkezdtük már összeállítani a programunkat is, ennek a legfontosabb pontjai közé tartozik a megye területén lévő két magyar középiskola: a Duna utcai Gimnázium és alapiskola és a szenci összevont középiskola megtartása, amit magyar szempontból kiemelt fontosságúnak tartunk, mivel nemzetmegtartó erejük van” – mondta a járási elnök.

Nagyon fontosnak tartják továbbá azt, hogy az ország más járásaihoz hasonlóan a Szenci járásban is létrejöjjön megyei intézményként egy művelődési központ,

amely együtt tudna működni a Csemadokkal is, illetve más lehetőségeket is kínálna. A programpontok közt szerepel továbbá a járás területén lévő szociális intézmények megtartása is, illetve további körforgalmak építése a biztonságosabb közlekedésért. Szeretnék elérni a kerékpárutaik bekapcsolását is a megye által elfogadott kerékpárút-hálózatba, és nem utolsósorban el szeretnék érni azt is, hogy a regionális tömegközlekedés is helyreálljon.

Pozsony megyében tehát nincs egyszerű helyzetben a párt, mert értelme igazán annak lenne, ha esélyes jelölt mellé állhatna. Legnagyobb esélye Pozsony megyében még mindig a jelenlegi megyeelnök Juraj Drobának van, bár történhet meglepetés. Mažgútról ugyanis azt rebesgetik, megszorongathatja a jelenlegi liberális megyeelnököt, mivel a Smernek jelentősen növekszik a támogatottsága a fővárosban. A támogatás eldöntésében az is közrejátszhat, hogy Droba imázsát a Szenc és Pozsony környéki falvakban alaposan megtépázta a regionális autóbusz-közlekedés kapcsán a szállítócégváltás után kialakult nem túl rózsás helyzet, aminek a fővárosba naponta ingázók még mindig isszák a levét. A többi jelölt viszont aligha jöhet számításba a Szövetség számára. Már ha nem akar egy eleve vesztésre ítélt jelölt mellé állni…
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.