cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. augusztus 23., 20:33

Nyitrai megyei ülés: több mai önkormányzati döntésnek is örülhetnek az érintett felek

A Nyitra Megyei Önkormányzat augusztus 23-án több olyan pozitív döntést hozott, amelyek a déli magyarlakta térséget is érintik – tájékoztatta a Ma7-et Farkas Iván, a Magyar Közösség Pártja megyei frakcióvezetője.

A Duna Menti Múzeum felújítására további 254 ezer eurót szavazott meg a megyei önkormányzat.
A Duna Menti Múzeum felújítására további 254 ezer eurót szavazott meg a megyei önkormányzat.
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Bár sokan várják a fejleményeket, sajnos, ma mégsem foglalkoztunk a komáromi kórházi nővérszálló épületének eladásával. Ez ügyben ugyanis komoly nézeteltérésünk támadt a megyei hivatallal, amit előbb meg kellett oldanunk, ezért ez a téma majd a következő tanácskozásunk programjába kerül be“

– szögezte le elöljáróban a frakcióvezető.

Majd úgy fogalmazott: Komárom kapcsán azonban két huszárvágást csináltak.

"Az egyik a tervezett kórházreformmal függ össze, amivel már korábban is foglalkoztunk. Akkoriban Milan Belica megyefőnököt azzal bíztuk meg, hogy ez ügyben tárgyaljon az egészségügyi tárcával, s próbálja meg elérni azt, hogy maradjon meg a leépítésre ítélt kórházak, kiemelten az utóbbi években szépen fejlődő komáromi intézmény valamennyi osztálya, illetve ne csorbuljon azok jelenlegi státusza. Bár időközben ugyanezt a lépést szlovák pártok is szorgalmazták, a megyei elnök még nem folytatott ilyen irányú tárgyalásokat. Tudvalevő, hogy a reform kapcsán hamarosan indul a tárcaközi egyeztetés, amely során az érintett szakminisztériumok, más állami szervek, önkormányzatok, szakmai és civil társulások is véleményt nyilváníthatnak.

Ezzel kapcsolatban ma azt a határozati javaslatot tettem, hogy megyénk, illetve a megyei hivatal nagyon aktívan vegyen részt e tárcaközi egyeztetésben, és szakmai érveket felsorakoztatva álljon ki e kórházak, azok dolgozói és nem utolsósorban a páciensek érdekei mellett. A testület e javaslatomat elfogadta, s ekképp aktív érdekvédelemre hatalmazta fel a megyei hivatalt“

– mondta el.

A másik lépésük kapcsán pedig megemlítette:

a Duna Menti Múzeum főépületének huzamos ideje tervezett felújításához a vonatkozó költségvetést meg kell emelni annak érdekében, hogy két meghiúsult közbeszerzés után a harmadikat végre kiírhassák.

Mivel a megyei hivatal a vonatkozó módosítással kapcsolatos anyagot a mai ülésünkre nem dolgozta ki, ezért az MKP-frakciónk nevében javasoltam a költségvetés 254 ezer euróval való növelését, amit az önkormányzat elfogadott, akárcsak a 14 ezer eurót a projektdokumentáció elkészítéséhez. Egyúttal a hivatalt megbíztuk a közbeszerzés mielőbbi elindítására, hogy a munkálatokat 2022-ben kivitelezhessék“

– tudatta a további örömhírt Farkas Iván.

A hétfői ülésen a helembai és a szalkai szociális intézmény helyzetét és pályázati támogatásból történő bővítésének kérdését is megvitatták.

„Az előbbi igazgatója megyei hozzájárulást kért azért, mert a valós költségeik jóval meghaladják az elnyert uniós támogatás nagyságát. Miután az érzékeny témát jogászok is vizsgálták, majd nyomós érveket sorakoztattunk fel,

javaslatunkra a testület a helembai polgármester jelenlétében jóváhagyta a 270 eurós megyei hozzájárulást, aminek köszönhetően majd 47 személlyel bővülhet az érintett idősotthon befogadóképessége“

– ismertette az újabb pozitív döntést.

Hozzátette: a megyei költségvetés újabb módosítása kapcsán 480 ezer eurót pedig a megyében működő útkarbantartó vállalatok számára, vagyis a szükséges gépeik, műszaki eszközeik vásárlására szavaztak meg.

A továbbiakban Andrej Doležal közlekedési miniszter és 18 fős csapata másfél hónappal ezelőtti megyebeli látogatásáról értekeztek.

„Megvitattuk az akkori tárgyalásaink tartalmát: fájlalva, hogy Nyitra megyét kihagyták a magasabb szintű közlekedési infrastrukturális fejlesztésekből. Például a 4. számú európai vasúti folyosóra egyetlen eurót sem ruháztak be a Pozsony-Érsekújvár-Párkány vonalon, miközben az északi térségen áthaladó, 5. számúra tetemes összegeket költöttek. Továbbá Nyitra megye azon két megye egyike (a másik Besztercebánya megye), amely egyetlen kilométernyi autópályával sem rendelkezik. Kassa megyével együtt pedig a legrövidebb gyorsforgalmi utakkal rendelkezünk” – fejtette ki Farkas Iván.

Elárulta: már korábban kérték, hogy a 2030-ig kidolgozott közútfejlesztési stratégia kapcsán ne bánjanak ilyen mostohán Nyitra megyével.

Legalább két dologban ragaszkodunk a korrekcióhoz: az egyes tervezett beruházások kiértékelése során ne csak azt vizsgálják, hogy a munkahely-növelő hatása mellett annak mennyire előrehaladott az előkészítettsége, hanem a regionális kiegyensúlyozottságot is vegyék figyelembe.

Azt is kértük, hogy az említett stratégiában pedig legalább az 1. osztályú utak felújítása során kezeljék kiemelten a Nyitra megyei utakat, ekképp némileg enyhítve a diszkriminációnkon. A közlekedési miniszter akkor erre ígéretet tett – tudattuk a többi képviselővel a mai ülésen“ – zárta tájékoztatását.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.