2018. október 22., 20:21

Elfogadták a költségvetést: Nyitra megye jövőre közel negyedmilliárd euróval gazdálkodhat

Fontos döntések születtek a Nyitra Megyei Önkormányzat október 22-i ülésén. A képviselők a térség jövő évi költségvetését is elfogadták.

Nyitra megyei 18 okt.
Vajon mikor lesz ismét ülés Nyitra megyében?
Fotó: Archívfelvétel
Útfelújításra 7 milliót, a Jókai Színháznak 736 ezer eurót szavaztak meg

"Kiegyenlített Nyitra megye ma elfogadott, 2019-es évi költségvetése, amely bevételi és kiadási oldalán is 249 millió euró szerepel. A magyarlakta járások szempontjából ennek kapcsán lényeges hangsúlyozni: a költségvetésben szereplő, tervezett beruházások területileg is kiegyenlítettek. Az tartalmazza a közigazgatásban dolgozók bérének január 1-től esedékes 10 százalékos valorizációját is. Továbbá a megyei utak burkolatfelújítására majd 7 millió eurót lehet költeni, s ezen összeget is területileg kiegyensúlyozottan fogjuk kezelni" - mondta el az MKP megyei frakcióvezetője, Farkas Iván.

Kiemelte: frakciójuk nevében Becse Norbert megyei képviselő, az MKP Komáromi járási elnöke javasolt egy lényeges módosítást: a jövő évi költségvetésbe kerüljön bele a Komáromi Jókai Színház épülete teljeskörű ablakcseréjéhez szükséges 736 ezer eurós tétel, amit ugyancsak elfogadott a megyei önkormányzat.

Díjat kap a muzslai ex-vincellér, Szondyról nevezik el az ipolysági gimnáziumot

További fontos döntést hoztak a Nyitra megyei díjazottak személyéről. A megyei díjakat hagyományosan egy év végi ceremónia keretében kapja meg 3 kiválasztott személy. „Örvendetes, hogy köztük lesz Miroslav Petrech is, aki negyven évig Muzslán volt vincellér, magyarul is beszél, jelenleg pedig a Párkányhoz közeli Chateau Béla (Chateau Belá) kastélyszálló hírneves főborásza" - számolt be Farkas Iván. Eddig a magyarlakta déli régiókból csupán ketten kapták meg a megyei díjat, a tavalyi díjazott, Korpás András szintén nemzetközi hírű szőlész-borászként.

A hétfői ülésen az ipolysági gimnázium nevének módosítását is jóváhagyták. A gimnázium alapító okiratának módosítása értelmében az intézmény idén november 1-től viselheti majd Szondy György legendás végvári vitéz nevét. Ehhez már csak Milan Belica megyeelnök aláírására van szükség.

Előrelépés az egyik Ipoly-híd és az RRA-vezetések összetétele terén

Farkas Iván a Helemba és Ipolydamásd közti Ipoly-híddal kapcsolatos előrelépésről is beszámolt: „Nyitra megye és a budapesti Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. közti megállapodást is jóváhagyásával szentesítette képviselőtestületünk. Az Interreg uniós program irányító hatósága pedig már értékelte és technikailag sikeresnek nyilvánította a hídépítéssel kapcsolatos pályázatot. November elején meghozzák a vonatkozó bizottsági döntést is, s azáltal hivatalossá válik".

A megyei önkormányzat az egyes régiófejlesztési ügynökségekbe jelölt megyei képviselők személyéről is határozott. A megyei MKP-frakciót a Komáromi Régiófejlesztési Ügynökség (RRA) Igazgatótanácsában majd Orosz Örs, a Párkányi RRA Igazgatótanácsában Bolya Szabolcs, a Vágsellyei RRA Felügyelőbizottságában Kőrösi Ildikó, a Vág-Duna-Ipoly Eurorégió Igazgatótanácsában pedig Gyarmati Tihamér képviseli.     

A megyei önkormányzat következő ülésére decemberben kerül sor.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.