2022. október 25., 20:31

Nyílt nap a gombaszögi Bebek-rezidenciánál

Nyílt napot tartottak Gombaszögön, ahol a Bebek-rezidencia idén zárva tartott az állagmegóvási és tereprendezési munkák, valamint az őszi ásatás miatt. Most az érdeklődők bejárhatták a pálos kolostort, megismerhették az idei ásatási eredményeket és az újonnan feltárt romokat, s bepillantást nyerhettek a felújítás alatt álló Andrássy-kúria belsejébe is, amely rövidesen múzeumnak ad majd otthont.

gombaszög
Jobbra a kúria, balra hátul a kolostor romja
Fotó: Fábián Gergely

A nyílt nap résztvevőit Orosz Örs, a Sine Metu elnöke vezette körbe, aki hangsúlyozta, rengeteg kincset rejt még ez a hely. Felidézte, a pálos kolostort Bebek György királynéi tárnokmester alapította 1371-ben, saját temetkezési helyeként. Az ásatások már több éve folynak, mostanra körülbelül a területnek a felét sikerült feltárni. Több egyelőre nem is lesz, ennyit engedélyez a műemlékvédelmi hivatal.

Az idei, eredetileg már nem tervezett ásatási szezonban is lettek új eredmények. Ezek egyike, hogy a kolostornak mégiscsak volt tornya, ezt sikerült megtalálni és összeégett harangját is, pontosabban annak olvadékát.

A másik, hogy előkerült a megsemmisültnek hitt szentély két eredeti darabja, egy támpillér és egy faldarab, ami alapján meg lehetett határozni a szentély pontos méretét. Most egy szemléltető rekonstrukció zajlik, a falat felhúzzák a középkori járószintig, így be tudják mutatni a szentély körvonalait. Befejezték továbbá a kút feltárását, teljes mélységében.

A nyílt napon a résztvevők bejárták a kolostor romjait, megtudhatták, mi az, amit az elmúlt egy évben sikerült feltárni, végül pedig megtekintették az Andrássy-kúriát, ahol arról hallhattak, hogyan néz majd ki az épület, és mi lesz a funkciója.

Most váltak igazán láthatóvá a fejlesztések
A bejárást követően Orosz Örs elmondta, a végső bemutatáshoz szükséges tereprendezés miatt volt egy utószezon. Már nem tervezték az ásatás folytatását, de úgy alakult, hogy a műemlékvédelmi hivatal előírt egy rövid, kéthetes kurzust.

 – Ezalatt a monostor környezetében beállítottuk a járószinteket arra a formára, ahogy a végső bemutatáskor ki fog nézni. Most egy 14 hónapos állagmeg-óvó projekt zajlik, bízunk benne, hogy jövő októberre sikerül befejeznünk ezt a romfelújítást – magyarázta hozzátéve, az Andrássy-kúria eresze alatti falrészen, amely a leginkább védett az időjárás viszontagságaitól, szintén végeztek kutatást, s elég nagy felületen sikerült feltárni az eredeti homlokzati festést. Ebből kiderül, hogy az épület sarkain rajzolt armírozás motívumai voltak láthatók, illetve volt egy párkánydísz, amely az egész épületen szalagszerűen végigfutott, kunkori, fekvő S betűkkel és más motívumokkal. Ezeket, ha a műemlékhivatal megengedi, akkor a felújítás után szintén prezentálják majd.

Az idei év azért különleges, mert egy hosszú előkészítési fázis után, részben a Covid okozta késlekedések miatt, több fejlesztésünk most vált igazán láthatóvá.

A zipline, a drótköteles csúszópálya néhány héten belül elkészül, a kúria előrehaladott állapotban van, a romfelújítás szintén. Fent, az Andrássy-kemping területén megépült a képzőművészetek pavilonja, sikerült befejeznünk a központi épület nyers építkezési részét, tehát tető alatt van az egész épület. Sikerült üzembe helyezni a vendégházakat is, ahol egy busznyi fogadókapacitásunk van. Ha valaki ellátogat hozzánk, aki a járvány előtt járt itt utoljára, meg fog lepődni, milyen szépen haladtunk a munkánkkal.

Mint mondta, nagyobb projekteket már nem terveznek, az infrastruktúrával, az épületekkel kapcsolatosan tervbe vett fejlesztések már folyamatban vannak.

– A 2023-as szezont egy nagy lépéssel kezdjük, üzembe helyezzük ugyanis a múzeumot, működni fog a zipline, előrehaladott lesz a romkert, és a vendégházak számára is ez lesz az első idény. Tehát a 2023-as szezonban sok újdonság üzemeltetését el tudjuk kezdeni, de a végső befejezésig még néhány évre szükségünk van, hogy mindenhonnan eltávolítsuk a rendetlenséget, befejezzük a parkosítást és az üzembe helyezéssel járó tanulságokat kiértékelve fölül tudjuk bírálni, ki tudjuk javítani az esetleges hibákat – mondta Orosz.

gombaszög
Orosz Örs, Rastislav Trnka, Nagy György, mögöttük Pavol Burdiga
Fotó:  Fábián Gergely
A megye számára fontos Gömör fejlesztése
A nyílt napra Kassa megye elnöke, Rastislav Trnka is ellátogatott a gombaszögi völgybe Nagy György megyei képviselő és Pavol Burdiga, Rozsnyó volt polgármestere társaságában. Rastislav Trnka lapunknak nyilatkozva hangsúlyozta, Kassa megye is fontosnak tartja Gömör fejlesztését, és különösen Gombaszögét, ahol a történelem és a kultúra összekapcsolódik az újdonságokkal, az idegenforgalmi fejlesztésekkel. A megye ugyanis több ilyet is támogat a helyszínen, köztük a befejezéséhez közeledő drótköteles csúszópályát.

– Örömmel tölt el, hogy ezek a projektek haladnak előre, céljuk felé, s várom mind a történelmi épületek, mind a zipline megnyitását, amire rövidesen sor kerül. Hiszem, hogy Gombaszög megtalálja a célközönségét, s tovább tudja bővíteni látogatói körét. Örülök ennek az együttműködésnek, mert egy erős partnerre találtunk itt – fogalmazott a megyeelnök.

Nagy György megyei képviselő hozzáfűzte, azért is fantasztikus érzés Gombaszögre látogatni, mert már egyre inkább láthatóak, egyre szembetűnőbbek az eddig elvégzett munka eredményei.

Ez egy nagyon szép helyszín, amely érdekes lehet mindenki számára, aki ide ellátogat – hangsúlyozta.   

Megjelent a Magyar7 2022/43. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.