November 1-től Fabó Mária irányítja a komáromi Szinnyei József Könyvtárat

2020. október 19., 17:01
Nagy Miskó Ildikó

A Nyitra Megyei Önkormányzat október 19-én tartotta 22. rendes ülését, amelyen Fabó Mária személyében megválasztották a komáromi Szinnyei József Könyvtár új igazgatóját, és további jelentős döntések is születtek.

Fotó: Facebook
Fabó Mária, a komáromi Szinnyei József Könyvtár új igazgatója

Korábban beszámoltunk arról, hogy a korábbi érdektelenség után a komáromi Szinnyei József Könyvtár igazgatói pályázatának 3. fordulójába 7 érdeklődő jelentkezett. Az egyik önkormányzati ülésen kijelölt bizottság október 9-én döntött arról, hogy a megyei önkormányzatnak Fabó Máriát, a Komáromi Jókai Színház szervezési osztályának jelenlegi vezetőjét javasolja testületi jóváhagyásra.

A mai tanácskozáson a képviselők megszavazták, hogy november 1-től Filková Renáta jelenlegi igazgatót ő váltsa fel az igazgatói poszton.

„A képviselő-testület ma elsöprő többséggel, szinte egyhangúlag megválasztotta Fabó Máriát a komáromi Szinnyei József Könyvtár élére. Így annak végre ismét magyar igazgatója lesz (régebben a Bátorkeszin élő Zsok Gizella volt a magyar igazgatója – a sz.mj.), s az új igazgató irányításával az nem csak a város, hanem a térség jelentős kulturális intézményévé válhat, helyet adva különféle tartalmas kulturális rendezvényeknek“ – mondta el a ma7.sk-nak Farkas Iván, a Magyar Közösség Pártja megyei frakcióvezetője.

November 1-től Fabó Mária irányítja a komáromi Szinnyei József Könyvtár tevékenységét
Fotó: Facebook

Majd arról is beszámolt, hogy ugyancsak foglalkoztak a 2021-2027 közti időszak uniós támogatásokból történő regionális fejlesztésekre való felkészüléssel is.

„A mai vonatkozó döntéseinkkel a regionális fejlesztésekre szánt uniós pénzek fogadásának folyamatában Nyitra megyének sikerült megerősítenie a saját pozícióját. Erra azért volt szükség, mert a Nyitra Megyei Hivatal korábban a megye mellett létre akart hozni egy párhuzamos struktúrát, amely felügyelte volna az uniós támogatások fogadását és felhasználását. Az új szervezetben magánvállalkozók és civil szervezetek, valamint a helyi egyetem képviselői kaptak volna helyet, s fennállt a gyanú, hogy a döntéshozók közé csak nyitrai személyek kerültek volna be. A mai döntéseinkkel sikerült megakadályoznunk e központosítási szándékot, hiszen a támogatások elosztásánál a megye valamennyi térségének az érdekeit egyformán kell képviselni, akárcsak a megyei önkormányzatban“ - magyarázta.

2021-ben két fontos beruházás valósulhat meg Köbölkúton. Két másodosztályú út kereszteződésében épül majd egy körforgalom, amelynek köszönhetően a térség biztonságosabbá válik, s remélhetőleg az adott helyszínen már több baleset nem történik. "E község peremén, a 2/509-es számú úton, a vasúti viaduktnál pedig egy komoly hibát javíttatunk ki. Mivel a vonatkozó két közbeszerzés még nem folyt le, ezért konkrét összegeket egyelőre nem említhetek“.

November 1-től Fabó Mária irányítja a komáromi Szinnyei József Könyvtár tevékenységét
Fotó: Facebook

A hétfői ülés legfontosabb döntésének a következőt tartja: „Megszavaztuk azt, hogy a megyénkben működő, egyházi fenntartású és magánkézben levő iskolák számára ezentúl is 100 százalékos fejpénzt biztosít Nyitra megye. A megyei hivatal azt szerette volna elérni, hogy a jövőben csak a megyei fenntartású oktatási intézmények kapják meg a teljes összegű fejpénzt. Az egyházi és magániskolák esetében pedig vissza akart térni az öt évvel ezelőtt megszokott gyakorlatra, ami más megyékben manapság is érvényes, hogy azok csak a fejpénz 88 százalékához jussanak hozzá. Nos, mi ezt nem engedtük meg, ezért továbbra is valamennyi iskola részére, a fenntartójától függetlenül megmaradt a 100 százalékos fejpénz“.

Végül megemlítette, hogy egy további mai döntésük következtében két megyei szociális intézmény specializálódik: „A nyitrai Borinka idősotthon az Alzheimer-kórban szenvedőkre, a Lévai járábeli Lontó Platán idősotthona pedig az egyéb pszichiátriai betegségekkel, zömében skizofréniával küszködő polgártársainkra specializálódik“.