2020. december 28., 15:33

Nosztalgikus képek a vidám pozsonyi szánkózásokról

Micsoda telek voltak egykor Pozsonyban! A régi havas pozsonyi teleket már csak irigykedve nézhetjük a megsárgult fényképeken, mivel manapság jó ha egy-két nap erejéig megmarad pár centiméter hó a fővárosban.

zima7
Fotó: TASR

Befagyott Duna, cikázó korcsolyázók, szánkózó gyerekek – valahogy így néztek ki egykor a pozsonyi telek. A fehér, hólepte város mára egyre ritkább látvány. Pozsonyban jó, ha néhány nap erejéig megmarad pár centiméter hó.

Pozsonyban ráadásul pár évtizede még rendkívül hideg és kemény telekről lehetett beszámolni. Például 1984/85 vagy 1986/87 igazi nagy telek voltak a fővárosban. 1987 januárjában olyan hatalmas hófúvások alakultak ki, hogy teljesen megbénították a forgalmat.

Még ettől is nagyobb tél volt 1962/63-ban, amikor a Duna vize a teljes folyó mentén befagyott, egészen a Fekete-tenger torkolatáig. Ilyen azóta sem fordult elő.

Ha még régebbi időszakokba megyünk vissza, szintén rábukkanhatunk hasonló rendkívül hideg telekre Pozsonyban. Felbiger János Ignác apát jegyezte fel, hogy 1785 március elsején Pozsonyban -23,7 °C hőmérsékletet mértek. Az év márciusában olyan hideg volt a városban, hogy a Duna vize teljesen befagyott, és egész március folyamán probléma nélkül lehetett átkelni szekéren a folyón.

A régi havas telek idején hatalmas hótömegek borították be a várost, aminek főként a gyerekek örültek. Ilyenkor mindig hamar előkerült a szánkó, és az utcák gyerekzsivajtól voltak hangosak. A korcsolyázás régóta közkedvelt és népszerű téli sportnak számított Pozsonyban. A hatalmas hócsatákról nem is beszélve!

A mellékelt régi fényképeken a téli stadionból láthatnak felvételeket 1955 októberéből, amely már kora reggel zsúfolásig megtelt.

Az idősebb fővárosiak még arra is emlékezhetnek, amikor gyerekként a panelházak közötti utcákat és tereket korcsolya- és szánkópályának használták.

A pozsonyiak körében ma is a legnépszerűbb kirándulóhelynek számít télen az egykori Szalmakunyhó, mai nevén Koliba környéke. A fényképek között erről a helyről is láthatunk régi havas felvételeket.

1960 januárjából származik az a fénykép, amelyen a Koliba zsúfolt rétje látható. Akkor esett le az első hó, ami sok kicsit és nagyot vonzott ki a természetbe. Szintén nagyon vidám volt egykor a hangulat a Zerge-hegyen, amely a szánkózók és síelők népszerű kirándulóhelyének számított télen.

Nézze meg, hogyan szórakoztak egykor a pozsonyi gyerekek!

zima1
Fotó:  TASR
zima2
Fotó:  TASR
zima3
Fotó:  TASR
zima4
Fotó:  TASR
zima5
Fotó:  TASR
zima7
Fotó:  TASR
zima6
Fotó:  TASR
zima8
Fotó:  TASR
zima9
Fotó:  TASR
zima10
Fotó:  TASR
zima11
Fotó:  TASR
zima12
Fotó:  TASR
zima14
Fotó:  TASR
zima15
Fotó:  TASR
zima16
Fotó:  TASR
zima17
Fotó:  TASR

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.