2024. április 19., 09:09

Női politikai vezetők találkozója Kassán

Kárpát-medencei magyar női politikai vezetők fóruma zajlik Kassán. A kétnapos rendezvény központi témái a bátorság, a család és a közösség.

2024-04-18 Kassa, Kárpát-medencei magyar női politikai vezetők fóruma
Galéria
+21 kép a galériában
Battyány-Schmidt Margit, Biró Rozália, Kovács Elvira, Gergely Papp Adrianna, Csöbör Katalin, Balogh Lívia, Bocskor Andrea
Fotó: Fábián Gergely

A rendezvényt Gergely Papp Adrianna, a Magyar Szövetség Nőtagozatának elnöke, Debrőd polgármestere nyitotta meg, aki szerint régótra dédelgetett álmuk volt, hogy a Kárpát-medence magyar női politikusai találkozhassanak Kassán. Mint mondta, a nők nagyon fontos szerepet töltenek be, „istenadta küldetésük, hogy összetartsák a családot, a közösséget, a társadalmat”. Megjegyezte, ellentmondásosnak tűnhet, hogy akkor miért dolgoznak azért, hogy a nők nagyobb szerepet vállaljanak a közéletben, a politikában. Erre azért van szükség, hogy a nőkre jellemző tulajdonságokat, az összetartást, a konfliktusok békés megoldására való törekvést, az értékrendjüket bevigyék a politikába, és ott képviseljék azokat.

Ezeknek a nőknek igenis teret kell adni. Fontos, hogy ne csak hangjuk, hanem döntő szerepük is legyen a politikában”

– hangsúlyozta.

2024-04-18 Kassa, Kárpát-medencei magyar női politikai vezetők fóruma
Gergely Papp Adrianna
Fotó:  Fábián Gergely

A fórum résztvevőit Hetey Ágota, Magyarország kassai főkonzulja is köszöntötte, aki gratulált ahhoz, hogy a közelmúltban a Magyar Szövetségen belül sikerült megalakítani a nőtagozatot, amit hiánypótló, nagyon fontos, de csak első lépésnek nevezett.

A felvidéki magyar politika közegére nagyon ráférne, óriási szüksége lenne arra, hogy jelentősen nagyobb teret adjon a nők, a női politikusok számára”

– emelte ki. Hozzáfűzte, a meghívott vendégek eredményes, sikeres nők, akik nem azért lettek azok, mert férfiként próbáltak viselkedni, hanem saját, elsősorban a nőkhöz kötődő képességeiknek, mint az empátia, a kompromisszumkészség, a nyitottság.

2024-04-18 Kassa, Kárpát-medencei magyar női politikai vezetők fóruma
Hetey Ágota főkonzul
Fotó:  Fábián Gergely

Az európai uniós kihívásokról, a nők szerepvállalásának jelentőségéről beszélt Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke, a román képviselőház külügyi bizottságának elnöke, az EPP Women elnöke, aki szerint nem könnyű nőnek lenni a politikában, de meggyőződése, hogy bölcsességgel és állandó párbeszéddel lehet apránként előre haladni, nem pedig asztalra csapással, belső feszültségkeltéssel.

Az Európában zajló történések minket igazolnak. Soha nem volt nagyobb szükség arra, hogy emberközpontú, családbarát és érző politikum legyen, sok ilyen döntéshozó. Ha valaki felemeli a hangját azért, hogy a béke felé kell haladni, akkor ezt az embert követni kell, oda kell állni mellé, azzal a női erővel, amink van”

– fogalmazott. Hozzátette, míg Magyarország esetében látszik az igyekezet, hogy a béke felé haladjunk, addig ez nem sok európai országnak a sajátja jelen pillanatban.

„Az emberi élet mindennél fontosabb (…) Ilyen feszültséggel teli időben, mint amit most élünk, szükség van az embertársát, a családját, férjét vagy gyermekét féltő nővezetőkre, akik elmondják, hogy nem normális az, hogy úgy élünk, hogy közben mellettünk halnak az emberek. Keresnünk kell azokat az eszközöket, amik megnyitják az utat a tárgyalások felé” – mondta Biró Rozália.

2024-04-18 Kassa, Kárpát-medencei magyar női politikai vezetők fóruma
Biró Rozália
Fotó:  Fábián Gergely

A nőszervezetek legfontosabb feladatai között említette a fiatalok támogatását, bátorítását, azt, hogy szolidárisak legyenek velük és lehetőségeket kreáljanak számukra, ha követni szeretnék azt az utat, amit a mostani női politikai vezetők bejártak, sokszor nehéz körülmények között.

„Tudatosabban próbáljunk összefogni, hogy egyrészt nekünk is, másrészt a fiatalabb kolléganőinknek könnyebb legyen” – mondta.

Használjunk ki minden olyan lehetőséget, ami előtérbe helyezi egy kicsit azt az áldást, amit kaptunk a Jóistentől, azáltal, hogy nők vagyunk. Meggyőződésem, hogy azért kaptuk, hogy éljünk vele. Nem a férfiak ellen, hanem magunkért, a családjainkért”

– fogalmazott Biró Rozália

2024-04-18 Kassa, Kárpát-medencei magyar női politikai vezetők fóruma
Fotó:  Fábián Gergely

Bocskor Andrea, az Európai Parlament képviselője szerint is nagy szükség van női politikusokra, arra a pluszra, amit hozzá tudnak adni a politikához, a közélethez, bármilyen szakmához. Hozzátette, Nyugat-Európában sokszor ennek az ellenkezőjét látni, a nők búcsút intenek értékrendjüknek, női készségeiknek, férfiként próbálnak viselkedni. Ezért is fontos, hogy jó példákat, jó mintákat adjanak nekik.

Megjegyezte, az európai uniós létnek nagy tapasztalata, hogy mennyire másak a nyugat-európai emberek, milyen nagy szakadék van Nyugat- és Közép-Európa között. Ez a politikai kultúrában és a felfogásban is meglátszik. Éppen ezért nagyon nagy tétje van az európai parlamenti választásoknak, hangsúlyozta.

2024-04-18 Kassa, Kárpát-medencei magyar női politikai vezetők fóruma
Bocskor Andrea
Fotó:  Fábián Gergely
Látjuk, hogy egyre őrültebb a világ. Ahhoz, hogy picit változzon a helyzet, hogy visszatérhessen a normalitás, ahhoz nagyon kell, hogy egyrészt mi, nők jobban és erőteljesebben részt vehessünk majd a képviseletben, másrészt nagyon nagy szükség van arra, hogy a jobboldali konzervatív erők megerősödjenek”

– hangsúlyozta Bocskor Andrea. Hozzátette, tizedik éve van az EP-ben, látja, milyen gyorsan változik Európa és milyen rossz irányba haladnak a dolgok.

„Ezért nagy felelősségünk és faladatunk, hogy megpróbáljuk egy kicsit konzervatív, a nyugatiak szerint talán begyepesedett, avítt, de szerintem inkább racionális és reális agyunkkal jobb irányba vinni a dolgokat” – mondta, hangsúlyozva annak fontosságát, hogy minél többen részt vegyenek a választásokon.

2024-04-18 Kassa, Kárpát-medencei magyar női politikai vezetők fóruma
Battyány-Schmidt Margit, Biró Rozália, Kovács Elvira, Gergely Papp Adrianna
Fotó:  Fábián Gergely

A fórum további programjában kerekasztal-beszélgetést tartottak Csöbör Katalin parlamenti képviselő, a Nő a Siker Alapítvány alapítója, Battyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió Egyesület elnöke, Kovács Elvira parlamenti képviselő, a Szerbiai Képviselőház alelnöke, Balogh Lívia, a KMKSZ ungvári járási szervezetének elnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője, illetve Biró Rozália, Bocskor Andrea és Gergely Papp Adrianna részvételével azzal kapcsolatban, hogy mihez volt szükség a legnagyobb bátorságra életük, pályafutásuk során, ezt követően pedig Bokor Réka számolt be a szeretettáska-gyűjtésről. A program pénteken workshoppal folytatódik, majd városnézéssel ér véget Kassa történelmi belvárosában.

2024-04-18 Kassa, Kárpát-medencei magyar női politikai vezetők fóruma
Bokor Réka
Fotó:  Fábián Gergely
2024-04-18 Kassa, Kárpát-medencei magyar női politikai vezetők fóruma
Galéria
+21 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.