cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. március 11., 18:26

Nógrádban sok helyen hiányzik a vezetékes ivóvíz

A Losonci járás településeinek a többségében nincs vezetékes ivóvíz. Nagydarócon azonban megoldódni látszik a régóta fennálló probléma, a napokban ugyanis sikerült befejezni a vízvezeték-hálózat kiépítését a faluban. 

Marcinkó Zoltán, Béna polgármestere a rendszer működését mutatja be
Marcinkó Zoltán, Béna polgármestere a rendszer működését mutatja be
Fotó: Szvorák Emese

Ahogy a térség többi településén, Nagydarócban is komoly gondot okozott, hogy a kutakban nem volt megfelelő minőségű ivóvíz. Viera Rubintová polgármester tíz éve áll a község élén, és jó ideje dolgozik az ivóvíz bevezetésén. 

A vezetékes víz alapvető fontosságú 

A vezetékes ivóvíz és a szennyvízelvezetés a legfontosabb, véli a polgármester, minden egyebet, a gáz bevezetését, az utak és járdák javítását csak ezt követően kellene elvégezni. Ennek ellenére Nagydarócban egészen mostanáig a lakosok a vizet saját kútjukból biztosították. A községben 2021-ben kezdték el a mintegy 3,8 km hosszú vízvezeték kiépítését, ezen keresztül érkezik a víz Bozita irányából Nagydarócba. 

A munkálatokat a Közép-szlovákiai Vízművek végezte. Mi vállaltuk, hogy a lakosság 85%-a csatlakozik a hálózathoz. Ezért a képviselőkkel úgy döntöttünk, hogy segítjük a lakosokat, és aki csatlakozni kíván, annak kifizetjük a vízóraakna árát"

– közölte a polgármester.

Az új vízvezetékrendszer az egész falut lefedi, kivéve a helyi temetőt és két családi házat, amelyek körülbelül 500 méterre vannak a lakóterülettől. A projektet az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozta. A teljes költségvetés mintegy 733 ezer euró, ennek 85%-át téríti az Unió, az állam pedig mintegy 34 ezer euróval járul hozzá a kiadásokhoz.

A Közép-szlovákiai Vízművek befektetőként 255 ezer euróval társfinanszírozza a munkálatokat. Nagydaróc önkormányzata mindent elkövet azért, hogy a falu minél élhetőbb és vonzóbb legyen a fiatal családok számára, ehhez viszont elengedhetetlen a jó minőségű ivóvíz.

A polgármester asszony szerint a szennyvízelvezető rendszer hiánya is égető problémát jelent a faluban, ezért a jövőben ennek megoldására helyezik a hangsúlyt. 

Költséges a rendszer működtetése

Béna azon kevés nógrádi falvak egyike, amelyekben van vezetékes víz és a szennyvízelvezetés is megoldott. 2005-ben több mint 1 millió euró uniós támogatással építették ki a csatornahálózatot, a víztisztítót, illetve bevezették a vizet. Mint mondja Marcinkó Zoltán polgármester, Bénán nem volt gond a lakosság csatlakozásával, a hálózat karbantartásával annál inkább. 

A községekről szóló törvénybe sajnos bekerült ez a feladat is, amit nagyon rossz döntésnek tartok. Ezt a felelősséget rányomni az önkormányzatokra nem szerencsés, hiszen ezt egy szakmailag felkészült, erre szakosodott karbantartó vállalatnak kellene végeznie"

– adott hangot véleményének Marcinkó Zoltán. 

A rendszer működtetését tehát szeretnék átadni a Közép-szlovákiai Vízműveknek, így nagy teher kerülne le a község válláról. A folyamatos hibaelhárítás és javítás hatalmas kiadást jelent  az önkormányzatnak, így képtelen nyereségesen működtetni a hálózatot. A polgármester arra is felhívja a figyelmet, hogy a vezetékrendszer kiépítése után is kell utólagos költségekkel számolni. 

Készülni kell arra, hogy az egész faluképbe beavatkozik egy ilyen beruházás, hiszen azokon a részeken, ahol feltörték az útburkolatot a csatornahálózat lefektetésekor, öt-hat éven belül cserélni kell az aszfaltot. Mindezek ellenére azt gondolom, hogy a mai korban a csatornahálózat megléte a falvakban alapvető fontosságú"

– mondta. 

A gyakorlat nem igazolja Marcinkó Zoltán szavait, hiszen – állami támogatás híján – kevés nógrádi községben valósult meg ez a beruházás. 

Folyamatos a hibaelhárítás

Füleksávolyban saját erőből sikerült megoldania az önkormányzatnak, hogy jó minőségű ivóvízzel rendelkezzen a lakosság. 

A központi vízvezetékből kapja a vizet 85 helyi család. A bolgáromi kataszterben van a kutunk, onnan nyomatjuk 2,6 kilométer hosszan a vizet szivattyúval a tartályba, a tartályból pedig szabadeséssel érkezik a faluba"

– magyarázza Ferencz Gyula polgármester. Ám Füleksávolyban is sok gonddal jár a karbantartás, ami évente legalább 15 ezer eurós kiadást jelent a falunak. Mint mondja, ezt a pénzt tudnák másra is fordítani. 

A vezetékrendszert a Filagro cégtől vásároltuk meg hat évvel ezelőtt, azóta rengeteg pénzt öltünk bele. Mindig vannak rajta javítanivalók, nem úgy működik, ahogy szeretnénk. A múlt évben is több meghibásodás volt, amikor szünetelt a vízellátás a faluban, egyszer a legnagyobb hőség idején. Természetesen ilyenkor is biztosítani kell a lakosok számára a vizet"

– mondja a polgármester. 

A füleksávolyiak jelenleg 1 euró 11 centet fizetnek a vezetékes vízért, ez az összeg azonban nem fedezi azt a rengeteg kiadást, amit az önkormányzat beleöl a működtetésbe és a javításba. 

Szerencsés helyzetben vagyunk a tekintetben, hogy a kútban jó minőségű víz van, gondot az okoz, hogy a falunak kell állnia minden vele kapcsolatos költséget. Az emberek hozzáállása sem mindig megfelelő, mert elvárás részükről a vezetékes víz megléte, de annak meg is kell fizetni az árát. Az önkormányzat számára az lenne a legideálisabb, ha egy erre szakosodott cég venné át a vízvezeték működtetését. Ne a polgármesternek és a képviselőknek kelljen foglalkozni az állandó hibaelhárítással"

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a szennyvízhálózat kiépítésébe, anyagi okok miatt, bele sem kezdenek.   

Megjelent a MAGYAR7 tizedik számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.