cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. február 11., 10:40

Nógrád idei példaképei

A jó palócok között mindig sok a tehetséges, tevékeny, példaértékű munkát végző ember, akik sokszor a háttérben teszik a dolgukat, és nem várnak érte elismerést. A Csemadok Nógrádi Területi Választmánya néhány évtizede úgy határozott, hogy az áldozatos munka igenis szolgáljon példaként, és ismerje meg a széles közösség ezeknek az embereknek, szervezeteknek a munkáját.

Nógrádi kitüntettek
Balról jobbra: Monár Sándor, Galcsík Károly, Mag Panni, Molnár Nikolasz és Demecs Andrea
Fotó: Schnelczer Zoltán

Ezért alapította meg a Nógrád Közművelődéséért Díjat, amelyet mindig a kulturális és művészeti életben pótolhatatlan munkát végző személyek, csoportok kaphatnak meg, akik az adott esztendőben a legkiemelkedőbb munkát végezték a közösség érdekében. Idén a magyar kultúra napja alkalmából szervezett ünnepségen adták át a kitüntetéseket.

A kultúra helyi éltetői

A Csemadok Nógrádi Területi Választmánya díjat adományozott Demecs Andreának, a losonci magyar közösségi élet újraszervezéséért. Demecs Andrea stabil gyökerekkel, példaképekkel, útmutatással és erős magyarságtudattal érkezett a Medvesaljáról a Füleki Gimnáziumba. Az érettségi után a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán tanult Budapesten és Piliscsabán, magyar–szlovák szakos tanári diplomát szerzett. Az egyetem szlovák tanszékén dolgozott, közben aktívan szervezte a budapesti szlovák–magyar kulturális életet, dolgozott a budapesti Szlovák Intézetben is.

Lelkes közéleti emberként 2009-től a losonci Kármán József Színház tagja, 2013-tól a Csemadok losonci alapszervezetének elnöke,

2016-tól a Szlovákia Magyar Szülők Országos Elnökségének tagja, 2020-tól a Csemadok Nógrádi Területi Választmányának és az Országos Tanácsnak is a tagja. Jelenleg a Kármán József Alapiskola és Óvoda magyar–szlovák szakos tanára, és három leánygyermek boldog édesanyja.

A Csemadok Nógrádi Területi Választmánya elismerésben részesítette a Iuvenis Neogradiensis Polgári Társulást, a nógrádi magyar fiatalok közösségének példás összefogásáért. A Iuvenis Neogradiensis társulás 2017 februárjában alakult. Elnöke Nagy Csaba, alelnöke Szvorák Dávid. A társulás 70 taggal büszkélkedhet.

A tevékeny fiatalok rengeteg programot szerveznek, s bár nagy részük közép- és főiskolás, szabadidejüket nem sajnálva dolgoznak azért, hogy a fiatalságnak minőségi programokat kínáljanak.

Legismertebb rendezvényeik a VárLak családi piknik, vagy a Magyar bulik, a film- és kvízestek, a LAN-partik és gyermektábort is szerveznek. Nevükhöz fűződik a Ragyolcon megrendezett RFESZT, a füleki Sörfesztivál és az immár igazi magyar brandként működő négynapos VárLak Fesztivál, a régió egyik legnagyobb könnyűzenei rendezvénye, amelyet fesztiváljainak sorába választott a Magyar Fesztivál Szövetség, olyanok mellé, mint az EFOTT Fesztivál, a Bánkitó Fesztivál, vagy a Kolorfesztivál.

Nógrádi díjazottak
A magyar kultúra napja alkalmából szervezett rendezvényen adták át az elismeréseket
Fotó:  Schnelczer Zoltán

Galcsík Károly, a Csemadok Nógrádi Területi Választmányának titkára több mint negyvenéves közművelődési tevékenységéért részesült Életmű-díjban. A Füleki Gimnáziumban érettségizett 1975-ben, majd a katonai szolgálat befejeztével a Csemadok Losonci Járási Bizottságának titkárságán instruktorként kezdett dolgozni.

A Csemadokban folyamatosan négy évtizedet töltött el alkalmazottként, nevéhez fűződik sok alapszervezet újjáélesztése, támogatása, fesztiválok szervezése.

A besztercebányai megyei magyar képviselők közreműködésével került 2004-ben szakreferensként a losonci Nógrádi Művelődési Központba. 2021. szeptember 30-án, a fiatalítás érdekében lemondott a területi titkári funkcióról, jelenleg az új titkár munkáját segíti, és a Csemadok losonci alapszervezetének a vezetőségi tagja maradt. Károly vallomása szerint hálás a sorsnak, hogy ezen a pályán indulhatott el, és bár sok akadályt le kellett küzdenie, munkája gyümölcsöző volt. A közösségi munka életének részévé vált, meg kellett tanulnia, hogy a közösségi érdekeket mindig az egyéni érdekek fölé kell helyezni. Kellett mindehhez az a sok remek nógrádi ember, akikkel együtt szolgálhatta a felvidéki magyarság kultúrateremtő és -megőrző, áldozatos munkáját.

Nógrádi szervezetek támogatói

A korábbi években már volt példa arra, hogy a Csemadok füleki alapszervezete is adományozott díjakat olyan személyeknek, akik évtizedek óta támogatják, segítik a nógrádi szervezetek, csoportok tevékenységét. 2023-ban Czimbalmosné Molnár Éva, a nógrádi magyar közösségek hathatós támogatásáért részesült Nógrád Közművelődéséért Díjban. A dunaszerdahelyi születésű Czimbalmosné Molnár Évát a fülekiek húsz éve a Határon Túli Magyarok Hivatala főosztályvezetőjeként ismerték meg.

Nógrádi díjazottak
Czimbalmosné Molnár Éva egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a rendezvényen
Fotó:  Schnelczer Zoltán

2005-től a pozsonyi Magyar Intézet igazgatója és nagykövetségi tanácsos volt. Később a kassai magyar főkonzulátust vezette, majd magyar nagykövetként szolgált Pozsonyban. Az utóbbi években a felvidéki ügyekért felel a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetőjeként. Számos kezdeményezést segített, mint a füleki magyar közösségi ház felújítását, az udvar kialakítását, a Rákóczi játszótér, a jurta színpad és kemence megépítését, a nógrádi óvodák, iskolák pályázatait, és legutóbb a 47. számú Koháry István Cserkészcsapat által működtetett Koháry-kúria felújítását.

Ugyancsak Nógrád Közművelődéséért Díjban részesítette a Csemadok füleki alapszervezete Molnár Sándort, a nógrádi civil szervezetek határon átnyúló tevékenységéért és összefogásáért,

valamint több évtizedes közösségi munkájáért. Molnár Sándor Pásztón született, tanulmányait Bujákon és Hatvanban végezte. Kuratóriumi elnöke a Polgári Pásztóért Alapítványnak, amelynek célja, segíteni a polgári értékek, a magyar kultúra és történelem értékeinek megőrzését a térségben, a nemzeti értékek továbbvitelét, valamint a határon túli nemzettársak támogatását. Nemzeti ünnepeinken a határon túli testvérekkel nemcsak Pásztón, hanem Erdélyben és a Felvidéken is együtt emlékeznek. Az alapítvány Sándor hathatós munkájának köszönhetően adományokat is gyűjt és juttat el rászoruló gyermekeknek, illetve felnőtteknek. Kirándulásokat szervez határon innen és túl, testvértelepüléseket látogat és fogadja őket. Nógrádhoz hűséges, ugyanúgy, mint határon túli testvéreihez és az örök emberi értékekhez.  

Megjelent a Magyar7 hetilap 6. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.