Népszerűek a szedd magad eperföldek

2020. június 1., 15:45
Horváth Szomolai Andrea

A gazdálkodók szerint a hideg májusi időjárás nem hatott jól az eper korai érésére. A lédús gyümölcs idén május végére érett be, az utolsó tavaszi héten megnyitottak a mátyusföldi szedd magad eperföldek is. A fogyasztók soha nem látott érdeklődést mutatnak a hazai gyümölcs iránt, az eperföldek többsége csak pár órát tud nyitva tartani, olyan gyorsan elfogy az érett eper

KAJAL

A Galánta és Vágsellye között elterülő Kajalon elsők között nyitott ki a szedd magad eperföld a Gabika kertészet gondozásában. A kajali eperfölddel jó tapasztalata van a környékbelieknek, a tavalyi évben lehetett itt először epret szedni és venni, a rendkívül kellemes, jóízű és gyönyörű termésre méltán lehet büszke a termelő.

Lauro Osztényi Gabika, harmadik generációs kertész elmondta portálunknak, az udvardi, legendás Emil ültetvénye (Emilove sady) birtokosa, Emil Schultz inspirálta őket arra, hogy kihasználják a Mátyusföld kedvező körülményeit és Kajalon is eperföldet telepítsenek. A 2018-as évben nem kis beruházással ültették ki a Joly és a Clery típusú eperpalántákat, amelyeket Olaszországból hozattak.

A tavalyi évben 1,3 hektáron, míg idén már két hektáron lehet szedni a kajali epret. A sorok 1,2 méterre vannak egymástól, így a koronavírus járvány miatti óvintézkedéseket is gind nélkül be tudják tartatni az emberekkel a szedd magad akciók során.

A kertész az idei időjárással kapcsolatban hozzátette, a késői fagyok a termés 10-12 százalékának ártottak, az első virágok elfagytak. A szárazság a speciálisan beépített öntözőrendszer miatt nem ártott az eperbokroknak.

A kajali eperföldön május utolsó hetében nyitották meg a szedd magad akciót. A szedd magad eper kilója 2,50 euróba kerül. Az előre leszedett gyümölcsöt 6 euróért kínálják a termelők, ez 1 euróval több, mint a tavalyi évben, a szedd magad eper árát azonban nem kívánják emelni.

Az érdeklődőknek ajánlott figyelni a kertészet facebook oldalát (Záhradníctvo Gabika), ugyanis az óriási érdeklődésnek köszönhetően gyorsan fogy az érett eper a bokrokról. A legközelebbi nyitást június 2-án, reggel nyolc órától tervezik, a készlet erejéig.

TORNÓC

A Vágsellye szomszédságában fekvő Tornócon (Trnovec nad Váhom), Sókszelőce irányába, az artézi kúttal szemben, a 363-as házszám alatt található az eperültetvény.

A szedd magad eper ára 2,60/kg. 

Az érdeklődők a Jahody – Trnovec nad Váhom Facebook oldalon kaphatnak információkat.

FARKASHIDA

A Nagyszombat és Szered közti Farkashida (Vlčkovce) település melletti eperföld nagyon népszerű. A farkashidai föld híres arról, hogy

kizárólag biológiai vegyszereket használnak, a földeket nem gyomirtózzák, kapával és rotációs kapávalkezelik a talajt.

A helyszínen lehet vásárolni eperszedő kosárkákat és edényeket is. A tulajdonosok értesítése szerint jelenleg a Rumba, a Darselekt és a Daroyal eper érik.

A gyűjtést itt is május végén kezdték. Az ár itt a legalacsonyabb a régióban.

Egy kiló szedd magad eper ára 2 euró, az előre leszedett gyümölcsöt 4.50-ért kínálják, úgy, mint a tavalyi évben.

Információkat a Jahody Vlčkovce Facebook oldalon találhatnak, amelynek tartalmát rendszeresen frissítik. A farkashidai eperföldre nem érdemes elindulni az információk megtekintése nélkül, ugyanis május utolsó szombatján is kígyózó sorok fogadták az érkezőket, és már reggel 8 órakor be kellett zárni a szedd magad eperföldet, mert a vásárlók minden érett termést begyűjtöttek.

KOLONY

A Mátyusföldet elhagyva, Zoboralján, a Nyitrai járásbeli Kolonyban is remek eperföldet találnak a szedd magad akciók kedvelői. A kolonyi termelő földjén az eper mellett cukorborsó is van eladó euróért/ kg, de annak szedd magad akciója idén nem megengedett.

A szedd magad eper ára itt is 2,50 euro, az előre begyűjtött gyümölcsé 5 euró.