2023. január 29., 18:58

Népszerűbb a vártnál a kassai természetes temető

A vártnál nagyobb az érdeklődés Kassán a természetközeli temetkezés iránt – közölte a városi zöldterület-kezelő vállalat, a 2021 végén megnyílt kegyeleti emlékerdő kezelője.

Kassa, temető, kegyeleti emlékerdő, természetközeli temetkezés
Galéria
+5 kép a galériában
Fotó: TASR

A kegyeleti emlékerdő a hamvak temetőn kívüli elhelyezésére alkalmas, természetes környezetben kijelölt terület.

Az elhunyt hamvai egy környezetbarát, biológiailag lebomló urnában kerülnek elhelyezésre az előzetesen kiválasztott fa gyökereinél. Kassán – Szlovákiában Zólyom után második városként – 2021 novemberében nyílt kegyeleti emlékerdő, a Hernádtihany városrészben található krematórium közelében.

A 400 négyzetméteres területen összesen 476 temetkezési hely kialakítására van lehetőség. Egy-egy fa körül legfeljebb tíz urna helyezhető el, de csak tavasztól őszig, a téli hónapokban nem, mégpedig azért, hogy megőrizzék a fák gyökérrendszerének épségét. Az egyes sírhelyek nincsenek láthatóan megjelölve, azt, hogy ott nyugszik valaki, csak egy rúgóval a fa törzsére erősített fémtábla jelzi.

Az emlékerdőbe a hozzátartozók nem vihetnek művirágot, koszorút vagy mécsest. A temetéskor elhelyezhetnek vágott virágot, szalagok vagy más díszek nélkül, ezeket 14 nap elteltével komposztálják. Ezután már tilos virágot vinni, ha a hozzátartozók a helyszínen szeretnének emlékezni, az erdő közepén elhelyezett sziklán gyújthatnak – kizárólag méhviaszból készült – gyertyát.

Kassa, temető, kegyeleti emlékerdő, természetközeli temetkezés
Fotó:  TASR

A kassai emlékerdőt kezelő SMsZ vállalat szóvivője, Peter Sasák arról tájékoztatott, hogy 2021 novembere és 2022 októbere között a kialakított 119 temetkezési helyből 30-at foglaltak el, ami több, mint amire számítottak.

Az alternatív temetkezés iránti érdeklődés az Emlékerdő létének első 12 hónapja alatt megmutatta, volt értelme természetközeli temetkezési helyet nyitni, ahol nincsenek sírkövek és nincs hulladék sem”

– mondta a szóvivő. Hozzátette, az emlékerdőben eddig 20 személyt helyeztek nyugalomra, további 10 sírhelyet pedig lefoglaltak.

Kassa, temető, kegyeleti emlékerdő, természetközeli temetkezés
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.