2022. február 4., 13:44

Népszámlálás, épületek újjászületése, ötven év a kultúra szolgálatában a Kassai Figyelőben

A Kikelet ifjúsági szervezet jókedvű tagjainak fotójával a címlapján megjelent a Kassai Figyelő februári száma.

Kassai Figyelő - 2022 február

Radnóti Miklós Két karodban című szerelmes költeménye pedig már arra figyelmezteti az olvasót, hogy közeleg Bálint-nap, a szerelmesek ünnepe.

Hősök vagy áldozatok címmel Mihályi Molnár László elgondolkodtató írásában azt fejtegeti, hogy az emberi természet mit sem változott a történelem évezredei óta, a hatalom és a pénz pedig mindent visz.

A Figyelő természetesen nem kerülheti meg a közelmúlt fontos eseményét, a népszámlálást sem.

Részletes adatokkal szolgál Kassa magyarjainak számáról, és megállapítja, a városban mérséklődött a magyarok létszámának csökkenése, s a magyar anyanyelvűek többen vannak, mint a magyar nemzetiségűek.

Ennek ellenére túl sok optimizmusra nincs ok.

Szerencsére, ami a magyar iskolába íratott gyermekek számát illeti, ott már biztatóbb jeleket lehet felfedezni, hiszen 2021. szeptemberében 312-vel több kisgyermek ült be az első osztályba, mint tavaly.

Kiderül a havilapból az is, hogy megtörtént az alapkőletétel a gombaszögi Andrássy-kúriánál, mely teljesen megújul és várhatóan a kultúra és turizmus felvirágzását is segíteni fogja a régióban.

Újévi üdvözlet a német Abszurdisztánból címmel Günter Weissgerberg, volt szászországi SPD-képviselő a magyarországi választások apropóján írta meg cseppet sem fényes véleményét a Németországban jelenleg uralkodó állapotokról.

Folytatódik a Volt egyszer egy ember sorozat, amely Dr. Béres József kutatót, a Béres-csepp feltalálóját mutatja be.

Különleges kiállítás nyílt Nagytárkányban, ahol egy olyan fiatalember, Biacsko Péter munkáit állították ki, aki hosszú kórházi tartózkodása során „beleszerelmesedett” a keresztszemes hímzésbe, és azt azóta is igencsak magas színvonalon űzi.

A Kassai Thália Színház Imádlak bakker! című legújabb bemutatójáról írt nem túl hízelgő színikritikát Havasi Péter.

Megtudjuk a lapból azt is, hogy megújul Csetnek egyik gyöngyszeme, a Maritinszky-palota, s Szaszák György Akiket Kassa megérintett című könyvének bemutatójáról is olvashatunk.

Tóth Miklóst, a Csemadok Kecsői Alapszervezetének elnökét a magyar kultúra napján Csemadok Életmű Díjjal tüntették ki. A Kassai Figyelő interjút közöl a díjazottal.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.