Népszámlálás 2021: 84 százalék fölött a részvétel Kassa megyében

2021. május 26., 14:16
Fábián Gergely

A népszámlálás úgynevezett asszisztált szakaszának kezdete óta eltelt három hét alatt Kassa megye lakosságának 84,2 százaléka számláltatott meg. Az asszisztált szakaszt tekintve ez a második legjobb eredmény, kevéssel lemaradva Eperjes megye mögött.

népszámlálás 2021, asszisztált szakasz, Zsolna
Fotó: TASR

A népszámlálás asszisztált szakasza május 3-án kezdődött. Kassa megyében a részvételi arány elérte a 84,3 százalékot (március végén 78,7 százalék volt). Ami a 10 ezer főt meghaladó lakossággal rendelkező városokat illeti, Szepsi áll az élen 90,4 százalékos részvétellel. Kassán 204 461 főt számláltak meg, vagyis a lakosság 84,3 százalékát. a városrészeket vizsgálva Kavocsán (Kavečany) vezet 97,6 százalékkal, és további hét városrész tart már 90 százalék fölött. Az Óvárosban a lakosság 79 százaléka vett részt a népszámlálásban, a Luník IX lakótelepen ez az arány 42,9 százalék.

Akad néhány település, ahol szintén 50 százalék alatti a részvétel. Ľudmila Ivančíková, a Szlovák Statisztikai Hivatal szociális statisztikákért és demográfiáért felelős szekciójának igazgatója felhívta a figyelmet, hogy 50 százalék alatti részvétel esetén a nemzetiségi és a vallási hovatartozással kapcsolatos eredményeket sem értékelhetik ki, emellett az alacsony részvétel a települések költségvetésére is erősen negatív hatással lehet.

A népszámlálás asszisztált szakaszában azok a lakosok, akik az online szakaszban valamilyen ok miatt nem töltötték ki az űrlapot, azt most május 3 és június 13 között megtehetik, mégpedig személyesen az önkormányzatoknál kialakított népszámlálási pontokon, vagy kérhetik, hogy a lakóhelyükre népszámlálási asszisztens jöjjön. Több szakértő szerint ennek a módszernek az egyik hátulütője, hogy az asszisztensek, bár van róla információjuk, nem szállhatnak ki a még meg nem számolt lakosok címére, csak oda, ahonnét erre kifejezett kérés érkezik.

Kassa megyében 484 népszámlálási pontot alakítottak ki, amelyeken összesen 572 asszisztens áll rendelkezésre. Emellett 750 asszisztens áll készen arra, hogy lakhelyükön keresse fel a polgárokat.

Kövesse facebook oldalunkat is!