2020. október 17., 17:47

Népi hímzés modern köntösben

A Medvesalja szomszédságában fekvő ajnácskői Csevice-pusztán él és alkot Agócs Anna, az Aganka márka megálmodója. A név saját készítésű hímzett termékeket takar. Termékei a magyar népi hímzés szépségét, gazdagságát, szerethetőségét, igényességét és egyediségét hirdetik.

Médialapozó

Agócs Annára a közösségi hálón figyeltem fel. A Támogassuk a kézművességet Szlovákiában (Podporme remeslá na Slovensku) nevű oldalt böngésztem, amelyen szebbnél szebb kézműves termékekre lelhet az ember. Itt bukkantam rá Anna munkáira, csodálatos hímzett textíliái azonnal elvarázsoltak. A gyors kapcsolatfelvételt követően az otthonában találkoztunk. Kérdésemre azonnal elmondja, hogy a kézműves oldalhoz négy éve csatlakozott.

– Egy kalocsai riselt terítőt tettem fel elsőként, amire rengeteg visszajelzést kaptam. Nagy volt az érdeklődés a szlovákok részéről is, mivel nem a minta eredetét nézték, hanem azt, hogy amit kínálok, az szép legyen. Az oldalnak köszönhetően jókora ismertségre tettem szert.

Anna azt is elárulja, hogy a hímzés és a kézimunka szeretetét a nagymamájától és az édesanyjától örökölte. Régen a lányoknak kötelező volt elsajátítani a hímzés fortélyait, mára azonban egyre kevesebben művelik. Ő azonban tovább vitte a családi örökséget, ami kellemes időtöltésből hivatássá vált számára.

– Hat-hét éve kezdtem komolyabban foglalkozni a hímzéssel, azóta a menyemmel és a nászasszonyommal közösen készítjük a termékeket. Mivel a nászasszonyom varrónő, az alapot ő adja, mi pedig a menyemmel ráhímezzük a megálmodott mintát. Sokan nem tudják, hogy a hímzés már csak az utolsó lépés egy-egy darab elkészítésénél, amelyet megelőz az ötletelés, a tervezés, az anyag kiválasztása, beszerzése, a termék kiszabása, a minta megtervezése, kirajzolása. Csak ezután következik maga a hímzés. Időigényes folyamatról van szó tehát, főként, hogy a vásárlók igényeihez igazodva igyekszünk mindig egyedit alkotni. Aki tehát szeretne egy Aganka-darabra szert tenni, annak érdemes a rendelését 1-2 hónappal előre leadni.

Agócs termékek

Anna kezdetben kalocsai és matyó motívumokat alkalmazott. Az idő előrehaladtával azonban a szűkebb környezetében és a múltjában található palóc és gömöri mintákat is elsajátította, hiszen ezek állnak legközelebb a kulturális örökségünkhöz.

– A palóc motívumoknál a központi virágelemeket (szegfű, rózsa, gyöngyvirág) bimbók, levelek, kacsok, kalászok gazdagítják. Színei alapvetően a piros és a kék, a minta elhelyezése pedig legtöbbször szalagszerű, ritkább esetben bokordísz vagy különálló csokorminta. Körsálon például remekül mutat. Kevesebben ismerik a gömöri csomós hímzést, melyet egy megrendelés kapcsán sajátítottam el. Ismerősöm gömöri cifraszűrt kért tőlem gömöri mintákkal, amihez kutatómunkára volt szükségem, mivel nálunk ez a technika nem igazán elterjedt. A gömöri csomós hímzés jellegzetessége, hogy apró csomókkal töltjük ki a teret. Ezek a kicsi, szabályos csomócskák úgy sorakoznak egymás mellett, mintha apró fehér gyöngyök lenénnek. Tájainkon is máig a kalocsai minta a legismertebb, amelynek megvannak az íratlan szabályai. Ilyen a 15 szín, a virágok formája, elhelyezkedése, én azonban ezeket újragondolom, és az adott ruhadarabhoz igazítom.

Munkája során többnyire a lapos és a keresztszemes hímzést alkalmazza, kézi és gépi hímzéssel egyaránt foglalkozik. Egy éve megkapta a Gömör-Kishonti Regionális Termék védjegyet, melyet azokra a termékekre használhat, amelyeket erre a régióra jellemző motívumokkal hímez. Azt mondja, számára a védjegy értéket képvisel, minőséget jelent, és rangot ad a terméknek. Ennek köszönhetően bővültek a megmutatkozási lehetőségei is.

Agócs Anna naponta legalább 4-5 órát hímez, ilyenkor igyekszik teljesen átadni magát a munkának. Többnyire megrendelésre dolgozik, ismerősökön és az interneten keresztül is rengeteg felkérést kap. Ez köszönhető annak is, hogy a legszebb ruhákat és kiegészítőket néhány hónapja a Gömör–Nógrád szépe verseny második udvarhölgye népszerűsíti a fotókon, hiszen „élőben” egészen másképp festenek az egyes darabok. A ruhákon kívül táskát, pénztárcát, hajpántot, ékszert, párnát, neszesszert, füzetborítót, és sok mindent készít, rendkívül színes a paletta.

Idén természetesen a maszk iránt volt a legnagyobb a kereslet. Jelenleg egy tánccsoport részére készít kötényeket, továbbá egy templomi terítőt, de egyéb apróbb megrendeléseknek is igyekszik eleget tenni. Ha pedig épp nincs megrendelés, akkor internetes eladásra kínálja az előre legyártott termékeket. Így sosem áll a munka. 

– Szeretem Kodály Zoltán egyik mondását: „Mert mi egyéb hajtotta a népet öltözködésre, díszelgésre, mint a szépnek vágya?” Az ember vágyik a szépre, örül annak, ha szépet birtokolhat. Én pedig annak örülök, ha valami szépet készíthetek. Számomra a legnagyobb boldogságot az alkotás öröme jelenti, és ha a munkámmal örömöt szerezhetek másoknak.  

Megjelent a Magyar7 2020/42.számában.

+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.