2019. június 8., 14:28

Nemzettudat-erősítés és nívós műsorok a XI. HON-NAP-on

Még mindig érdemes ellátogatni a dél-komáromi Igmándi erődben zajló XI. HON-NAP-ra, amelyen felvidéki szereplőkkel és érdeklődőkkel is találkoztunk. 

hon-napon
Galéria
+12 kép a galériában
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Pénteken délután a dél-komáromi Igmándi erődben tárlat-megnyitókkal kezdődött a XI. HON-NAP, a Duna Menti Hagyományőrző Ünnep. A Molnár Attila polgármester védnökségével megvalósuló rendezvény főszervezője a túlparti Endresz Csoport. Támogatója Komárom Város Önkormányzata és az észak-komáromi Egy Jobb Komáromért Polgári Társulás, portálunk pedig ismét a médiapartner szerepét vállalta.

A tegnapi zenei programot este a dél-komáromiak kedvence, az Egyéb Veszély zenekar indította, majd a magyar blues királya, Deák Bill Gyula adott fergeteges koncertet.

A szombati műsorok reggel hagyományosan az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc Egyesület ágyúlövésével kezdődtek. Délelőtt és kora délután a gyermekeknek jutott a főszerep.A Dogland Kutyaiskola és a rendőrség kutyabemutatója után előbb az észak-komáromi Víz utcai Tulipán Óvoda fürge lábú Gyerkőcök Néptánccsoportja, majd a Vitéz László előadást bemutató Pályi János bábművész és Écsi Gyöngyi hetényi mesemondó-református lelkész szórakoztatta az aprónépet.

Sokan a hétpróbába és a kézműves foglalkozásokba is bekapcsolódtak, valamint kipróbálták a népi fajátékokat és hintákat. Bóvlimentes vásár, több tartalmas előadás, továbbá a szelíd lóidomítás kulisszatitkaiba bevezető, illetve népi mesterségek bemutatója is színesíti a napot. Idén sem hiányozhatnak a harci-fegyveres bemutatók, melyek során barantásoknak, betyároknak, lovasíjászoknak, kardforgatóknak tapsolhat(t)unk.

A kánikulában érdemes egy jurtában vagy az ódon bástyafalak között látható tárlatokon hűsölni. Egyebek mellet nagy figyelmet érdemel Szőnyeg Artúr II. világháborús fegyverkiállítása és Nagy László faerezetfestő Őseredet című kiállítása.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Még mindig érdemes ellátogatni az Igmándi erődbe. Akik ezt 17 óráig megteszik, ingyen élvezhetik a hátralevő koncerteket és más programokat. Négy órától Gasztonyi Dániel mestersolymász nem csak a sólymok, hanem másféle ragadozó madarak szokásaival is megismerteti a közönséget. Majd a hajdani vikingek élete és fegyverzete lesz terítéken. Fél hatra visszatér Komáromba Kassai Lajos, a lovasíjászat világhírű ikonja, akinek a látványos bemutatója után a Regélő Fehér Táltos Dobcsapat ősi rigmusokkal idézi a múltat.

Nagyszerűnek ígérkező zárásként pedig két zenekar: 20 órától a Historica, 21,30 órától pedig az Ismerős Arcok ad vérpezsdítő koncertet. A két koncert között a Tolma-Csenkey-Zele Baranta-bemutatót élvezhetjük.

hon-napon
Galéria
+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.