2019. október 6., 13:33

Nemzetközivé vált a Diónap Örösben

Szép hagyományt indított útjára négy évvel ezelőtt az Örösi Csemadok Alapszervezete, amikor megvalósította az első Diónapot. A falu önkormányzatának támogatása mellett a rendezvény idén már nemzetközivé terebélyesedett, hiszen magyarországi és kárpátaljai vendégek, fellépők is érkeztek Örösbe.

ko.jpg
Médialapozó
Fotó: Zsebik Ildikó

Az esemény ezúttal is a viseletes falukerüléssel kezdődött, amely során két diófát ültettek el a résztvevők, majd élve az alkalommal, hogy sokan együtt ünnepelhetnek, a községháza udvarán álló kopjafánál megemlékeztek a 170 évvel ezelőtt történt szomorú eseményre: az aradi vértanúk mártírhalálára.

A koszorúzás után az ünnepi beszéd már a kultúra házában hangzott el Furik Csaba, az MKP megyei képviselője tolmácsolásában, hiszen az eleredő eső nem tette zavartalanná a gyertyás megemlékezést. A történész remek kis előadást tartott 1849 hőseiről, akik között nemcsak magyar katonák voltak. Kiemelte továbbá, hogy egy évszázaddal később, Kádár János parancsára még több ember lelte halálát egy hasonló célért folytatott harcban.

Furik Csaba
Fotó: Zsebik Ildikó
Furik Csaba

Magyarország kassai főkonzulátusának köszönhetően ebből az alkalomból a vértanúkról egy kiállítás is érkezett a helyszínre.

Ezt követően Hornyák Melinda, a Csemadok helyi alapszervezetének alelnöke illetve a község polgármestere, Horváth Gyula köszöntötte az egybegyűlteket. Mindketten örömmel konstatálták, hogy a diónapokra egyre többen és többen érkeznek. Legyen ez így a jövőben is! Ezt a diós sütik értékelése követte. A versenybe 16 diós süteményt neveztek be, ezekből  nemcsak a zsűri, hanem minden résztvevő csemegézhetett. Az első és a harmadik helyet egyaránt Csontos Anna szerezte meg, előbb a finom kiflijével, majd a diós-kávés szelettel, második pedig Vaszily Enikő diós- tortalapos szelete lett. Különdíjat Balla Klára diósostyája kapott.

Fotó: Zsebik Ildikó

Az értékelést követően a kultúrműsor vette kezdetét. Elsőként a hazai asszonyok éneklőcsoportja mutatkozott be, illetve a helyi óvodások, majd a Zétényből, a Ladmócról, a Nagygéresből érkező vendégek következtek. Felléptek továbbá a gyerekekből  nemrég alakult Helmeczy Színpadreccsentők és a Bodrogközi Pulyák. A két külföldről érkezett magyar csoport pedig a Sárréturvari Alapítvány Népdalköre, a Kézen Fogva Testvéreinkkel, illetve a Téglásról érkező Rózsa Népdalkör volt.

A remek hangulatú, sokszor vastapssal kísért előadások után a diónap szervezői egy közösen elfogyasztandó vacsorára hívták meg a vendégeket. A hozzávalókat a Nagygéresi Vadásztársulat biztosította és az önkormányzat támogatta.

koszoruzas-elott.jpg
+14 kép a galériában
Megosztás