2019. március 28., 20:25

Nemzetközi vetélkedő a nagyságos fejedelemről és kora politikai eseményeiről

Sátoraljaújhelyben március 27-én, a nagyságos fejedelem születésének 343. évfordulóján immár 28. alkalommal rendezték meg az általános iskolások és a középiskolások nemzetközi vetélkedőjét II. Rákóczi Ferencről. Védnöke a város polgármestere, Szamosvölgyi Péter, rendezői pedig a Sátoraljaújhelyi Városvédő és Szépítő Egyesület, valamint a város önkormányzata volt. A  lebonyolításban a helyi gimnázium diákjai segítettek.

a-megnyito-elott.jpg
Médialapozó
Fotó: Zsebik Ildikó

Az 5 fős zsűriben Felvidéket Zvolenský Gabriella, a Bodrogközi és Ung-vidéki Közművelődési Intézet igazgatója és Kopasz József, a Csemadok kelet-szlovákiai regionális alelnöke képviselte, Magyarországot pedig Ringer István, a Kazinczy Ferenc Múzeum igazgató, Stumpf Imre Jánosné, az önkormányzat egyik osztályvezetője, valamint Komporday Levente, a Szepsi Lackó Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Szakkollégium igazgatója.

A 14 csapat megmérettetését a város polgármestere nyitotta meg a városháza dísztermében, akinek lelkületéhez  II. Rákóczi Ferenc személye, emberi nagysága mindig közel állott. Egy jómódban élő ember, aki mindenéről képes volt lemondani azért, hogy az ország minden lakója szabadságban élhessen, végül saját hazáját is elveszítette. Életútja ráadásul olyan fordulatos volt, hogy érdemes lenne a megfilmesítésre.

A zsűri
Fotó:  Zsebik Ildikó
A zsűri

A délelőtt 10 órakor kezdődő vetélkedő 4 komplex feladat megoldását kívánta a diákoktól. Az elsőben két festmény fotóját kellett kirakniuk, majd megválaszolni a feladatlapon olvasható kérdéseket, amelyek a festmények által ábrázolt eseményre vonatkoztak.

A második feladatban a fejedelem nevében kellett megfogalmazniuk egy levelet a bujdosók mindennapjairól. A harmadikban településnevek voltak olvashatóak a feladatlapon, a gyerekeknek pedig  meg kellett állapítaniuk, hogy a szabadságharc melyik eseménye zajlott az adott helyszínen, mikor történt mindez, és melyik fotó ábrázolja az eseményt. Végül a negyedik feladat bemutatása következett, amelyet már otthon elkészítettek a versenyzők. Azt kapták feladatul, hogy készítsék el és mutassák be 2 percben II. Rákóczi Ferenc Facebook-oldalát.

A közönség csupán ezt a feladatmegoldást látta, minden más írásban zajlott.

Szamosvölgyi Péter megnyitja a versenyt
Fotó:  Zsebik Ildikó
Szamosvölgyi Péter megnyitja a versenyt

Bár a 4. feladatban nem minden csapat tartotta be a szabályokat, akik igen, azok között egészen remek munkák születtek, amelyek a humort sem nélkülözték. A kétórás versengés végén az eredményhirdetésre várva, portálunk a Felvidéket képviselő csapatok közül (a királyhelmeci Helmeczy Mihály Alapiskola 1. és 2. számú csapata, Bodrogszerdahely, Nagytárkány és Bély) először a bodrogszerdahelyieket kérdezte, akik elmondták:  8 év kihagyása után vettek részt a megmérettetésen, a három versenyző megosztotta egymás között a megtanulandó információkat. Csalódottan vették tudomásul, hogy a fejedelem halála utáni történtekről nem voltak kérdések, mert ők az újratemetéséből is készültek. Már azzal is elégedettek lennének, ha a középmezőnyben végeznének.

Dolgoznak a  háromfős csapatok
Fotó:  Zsebik Ildikó
Dolgoznak a háromfős csapatok

A bélyi gyerekek legnehezebbnek a festménnyel kapcsolatos kérdéseket tartották, ők is felosztották maguk között a megtanulandó feladatokat, és az 5-6. helyet szeretnék elcsípni. Úgy érzik, a feladatok – a tavalyihoz képest – nehezebbek voltak.

Végül elérkezett az eredményhirdetés ideje is. A középiskolákat mindössze két csapat képviselte, a győzelmet a V. István Katolikus Gimnázium tanulói szerezték meg. Az általános iskolák közül első helyen a Petőfi Sándor Református Általános Iskola diákjai, a 2. és a 3. helyen pedig a királyhelmeciek két csapata végzett.

A verseny után a szervezők egy kirándulásra invitálták a gyerekeket a sárospataki várba.

Vajon melyik kép a helyes megoldás?
Fotó:  Zsebik Ildikó
Vajon melyik kép a helyes megoldás?

a-megnyito-elott.jpg
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.