2022. október 11., 12:12

Német katonák földi maradványai után kutatnak a szőgyéni temetőben

Október 3-án kezdődött a kutatás. Eddig 14 katona földi maradványait találták meg, ezeket már el is szállították a vázseci katonai temetőbe.

nemet-katonasirok-1.jpg
Előtérben Kvitek Marián
Fotó: Bokor Klára

Kvitek Marián a bényi múzeum tulajdonosa önkéntesen segíti a Sapex eperjesi céget a keresésben. Elmondta, 97-ben egy térkép szerint 13 német katona nyughelyét már megtalálták a temetőbe épült paplak udvarában.

„Előkerült olyan információ – amiről a falusiak is tudtak –, hogy 80 katona van itt eltemetve. Ebbe beletartozott az a 13 személy is, akik már exhumálva lettek. Akkor nem találtak rá erre a feltáratlan sorra. Még a kerítés mellett is van egy tízes sor, ahol hármasával-négyesével vannak eltemetve a bajtársak. Annak idején volt itt a közelben egy tűzoltóállomás, 1945-ben ide hozták a németek a halottjaikat akár távolabbról is.

Az azonosítójegyek (dögcédulák) felét eltörték, hogy a háború után könnyebb legyen az azonosítás, de sajnos nem minden maradványnál találtunk rá erre, van olyan is, ami nem olvasható”

– mondta el Kvitek Marián. Hozzátette, feltártak olyan sírokat is, ahol csak maradványok és végtagok voltak – ezek olyan katonák lehettek, akik telitalálatot kaptak, ami teljesen széttépte a testet. A csontozatokon megtalálták a gránátszilánkok nyomait.

német katonasírok
Fotó:  Kvitek Marián

Mint mondta, 1945. február 17–18-án hallhattak meg a katonák a Südwind hadművelet első napjaiban. Ekkor kiszorították innen az oroszokat, és Szőgyén német kézre került. A Garamnál is elkeseredett harcok dúltak, onnét is hozhattak a területre elhunyt német katonákat. Találtunk átfűrészelt lábszárcsontot, ami arra utal amputálva lehetett a végtag, de gumislág is volt a műtött részeken.

Megérzés alapján kezdtük el az ásást, és rögtön jó helyen. Meg is találtuk az első sírt, majd a többit.

Most új szondázást kezdtünk, azt szeretnénk megállapítani, hogy esetleg nem volt-e itt még két sor sír. Azt feltételezzük, a temetőbe vezető aszfaltút alatt is lehetnek sírok.

A 14 katona maradványait már elvitte a keresést irányító Sapex cég munkatársa Eperjesre, ahol folyik az azonosítás. A földimaradványok Vazsecen lesznek elhelyezve a német katonai temetőben. Amikor összegyűlik bizonyos számú katona maradványa illő közös temetést és kőkereszteket kapnak.

német katonasírok
Kvitek Marián, Smídt Róbert és Kvitek Csenge Vivien a front alatt elhunytak anyakönyvét tanulmányozzák
Fotó:  Bokor Klára
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.