2023. július 4., 12:54

„Nem sokaság, hanem lélek s szabad nép tesz csuda dolgokat”

A Hegysúri Kis-Duna Pikniket hagyományteremtés céljával indították annak idején a szervezők elsősorban a hegysúriak számára, ám a rendezvény mára a szenci régió egyik számontartott nyári fesztiváljává nőtte ki magát.

 

hegysúri piknik
Galéria
+4 kép a galériában
A szenci Möggyes Néptánccsoport
Fotó: Dunajszky Éva

Idén már ötödik alkalommal szervezte meg a Csemadok helyi alapszervezete június 24-én a Kis-Duna bal partján fekvő településen az immár hagyományosnak mondható Kis-Duna Pikniket.  Bár a szervezők aggódtak, hogy a hirtelen elromlott idő miatt az eső elmoshatja a rendezvényt, az időjárás most is a kegyeibe fogadta a hegysúriakat, így a közönség zavartalanul élvezhette az iskola mögötti Vigadóban a piknik ez évi gazdag programját.

A Csemadok-alapszervezet 2017-ben alakult új vezetősége elhatározta, hogy alulról építkezve, apró terepmunkával igyekeznek összekovácsolni a Pozsony árnyékában fekvő településen a megmaradt maroknyi magyarságot, és szerencsére a csapatuk azóta is egyre bővül. 

hegysúri piknik
Gaučík István
Fotó:  Dunajszky Éva
 A csapat idén is beleállt, és összehoztuk az 5. Kis-Duna Pikniket, amire alapvetően azért vagyunk büszkék, mert önmagunkra támaszkodhatunk csupán

– mondta Gaučík István történész, a Csemadok Hegysúri Alapszervezetének elnöke.

A rendezvény, ami összeköt

A Kis-Duna Pikniket az évek során megismerte és mondhatni: megszerette a környék magyar lakossága is, amely minden évben rendszeresen visszatér a rendezvényre. Ami tehát kétségkívül a fesztivál pozitívumának számít, hogy összehozza a környék magyar lakóit. 

hegysúri piknik
A hegysúri iskolások
Fotó:  Dunajszky Éva

– A többé-kevésbé magyarok által lakott településekről is rendszeresen eljönnek a rendezvényünkre a látogatók, de ezekről a településekről jöttek a műsorban szereplő gyerekek is. 2017-ben még itt, helyben is nagyon szkeptikusak voltak azzal kapcsolatban, hogy lehetséges-e egy nyári fesztivált felépíteni – fogalmazott a Csemadok helyi elnöke, de itt is érvényesült a Dart Vader-i életpélda, miszerint a sötét energiát pozitív energiává kell alakítani, és arra kell támaszkodni, abból kell erőt meríteni, tette hozzá.

Én úgy látom, hogy sokszor csak a nagy szavak tekintetében maradunk meg a magyarság mellett. Mi viszont azt az apró munkát, amit még a két világháború közötti értelmiségi réteg társadalomformáló erőként igyekezett érvényesíteni a legutolsó kisközségi szinten is, próbáljuk meg Hegysúron és környékén is követni. Ehhez persze mindenképpen szükséges a közös gondolkodás, egyfajta stratégia és koncepció és persze alkotó ötlet és gondolat, ami hivatástól alapvetően független.

Nem kell ehhez értelmiséginek vagy tanult embernek lenni, de kell hozzá a helyi ezermester, a helyismerő terepmunkás, aki képes mozgatni a helyi szálakat, s akire támaszkodni lehet. Kellenek hozzá az emberek és a tenni akarás – fűzte hozzá a hegysúri Csemadok-elnök.

Minden korosztály talált kedvére való programot

A programokra idén se lehetett panasza senkinek. Az iskolások és óvodások műsorában, amely a Kis-Duna Piknik gazdag programját indította, bemutatták tehetségüket a helyi, hegysúri óvoda és kisiskola diákjai, valamint a szenci és egyházfai gyerekek.

 – Ezzel alapvetően azt a stratégiát követjük, hogy a gyerekeknek teret biztosítsunk tehetségük bemutatására, s hogy megtanulják az emberek előtti szereplést, ezáltal is növelve az önbizalmukat – mondta Gaučík István. 

hegysúri piknik
Egy kis játék
Fotó:  Dunajszky Éva

Ferencz Tímea, a hegysúri magyar iskola igazgatója is örömmel jött ide szereplő kisdiákjaival együtt. Amint azt lapunknak elmondta, a kisiskola diákjai sajnos fogyóban vannak, így minden lehetőség öröm számunkra, ahol megmutathatják, mit tudnak. 

Igyekszünk továbbvinni a magyar kultúrát ebben a családias hangulatú kisiskolában is. A gyerekeink nagyon ügyesek, aktívak, és örülök, hogy itt is megmutathatjuk, hogy egy kisiskola milyen sokat tud nyújtani az ide járó gyerekeknek

– fűzte hozzá az iskolaigazgató. 

– Én énekeltem, táncoltam és a nyárról egy verset is mondtam a programban, a dalokat az osztálytársaimmal együtt adtuk elő, amelyeket a tanító néni tanított be nekünk – mondta a program egyik hegysúri kis szereplője, Anna.

Minden évben fellép a szenci Möggyes néptánccsoport. Idén kalotaszegi és gömöri táncokkal örvendeztették meg a közönséget, fergeteges mulatságot csapva a színpadon.

– Mindig örömmel jövünk, mert nagyon jó itt a hangulat. Ez volt az utolsó fellépésünk a nyár végéig, legközelebb szeptemberben lépünk fel – mondta lapunknak a Möggyes egyik lelkes táncosa, Lilla.

hegysúri piknik
Az óvodások jól szórakoztak a körhintában
Fotó:  Dunajszky Éva

A környék gyerekfellépőin kívül vannak sztárvendégei is a fesztiválnak. Idén például Derzsi György, az ABBA-slágereket játszó ABBASOLUT együttes és Botló Szilvia is fellépett zenés műsorával. De volt kreatív gyereksarok, falrajzolás, rajzverseny, állatsimogató, a gyerekek kipróbálhatták a hagyományos népi fajátékokat, és bemutatót tartottak a zonctoronyi tűzoltók is.

A parasztolimpia

Az idei programban volt egy újdonság is: a hegysúri parasztolimpia, amely annak rendje és módja szerint az olimpiai láng meggyújtásával kezdődött.

– 2017-től mindig igyekeztünk valami új színt vinni a programba, ami alapvetően egyfajta visszatérés is egyben a valós élethez. Idén ez a parasztolimpia – mondta Gaučík István hozzátéve, a különböző ügyességi versenyeket ötvöző megmérettetésbe nagy örömükre öt helyi szervezet csapata nevezett be. A fesztivál minden évben a helyi önkormányzat és egyéb szervezetek, magánszemélyek támogatásával valósul meg. A támogatók között volt a Szenc és Vidéke Társulás is, amelynek elnöke Duray Rezső is részt vett a hegysúri fesztiválon. 

hegysúri piknik
A szenci magyar iskolások
Fotó:  Dunajszky Éva
Társulásunk több olyan rendezvényt is igyekszik támogatni, amely összefügg a kultúránkkal és magyarságunk megőrzésével, a vidék magyar iskoláiba járó diákjainak a támogatásával, és lehetőséget nyújt tehetségük kibontakoztatására

– fogalmazott lapunknak Duray Rezső.

A Hegysúri Kis-Duna Piknik idei rendezvényének sikere is azt bizonyítja, ha a régió apró falvai összefognak, születhetnek jelentős dolgok a szórványvidéken is.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2023/26. számában.

 

hegysúri piknik
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.