2020. november 27., 16:48

Nem mozdul előre az oroszvári kastély rekonstrukciójának ügye

Továbbra sem mozdul előre az oroszvári kastély rekonstrukciójának ügye.

Fotó: SME - Jozef Jakubčo.

Az oroszvári kastély nemzeti kulturális örökségként van nyilvántartva Szlovákiában. Az objektum felújítását szóbelileg eddig minden kormány támogatta, ugyanakkor évek óta nem került sor az épület átfogó rekonstrukciójára, az értékes kastély így lassan az elenyészetté válik.

„A kormány és az összes érintett személy kiemelten érdekelt abban, hogy az oroszvári kastély rekonstrukciója elkezdődjön, és sikerüljön erre uniós támogatásokat szerezni” – nyilatkozta Július Jakab, a Kormányhivatal vezetője az oroszvári kastély felújításával kapcsolatban.

Évente növekednek a kastély felújításának költségei

„Minden alkalommal, amikor az uniós forrásokról van szó, megemlítem ennek kapcsán Oroszvárat. Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes, beruházási, regionális fejlesztési és informatizálási miniszter, ahogy a kormány többi tagja is támogatják a projekt megvalósítását, és hogy erre a célra minél több uniós forrást találjanak” – válaszolta Július Jakab azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy a kompetens személyek nem kezdek-e foglalkozni a kastély állagmegóvásának gondolatával.  

Az egyes szlovák kormányok évek óta tartó tétovázásának köszönhető, hogy az oroszvári kastély rekonstrukciójának költségei évről-évre növekednek. Az épület eközben minden éven romosabb állapotban van, folyamatosan leértékelődik, és lassan az elenyészetté válik. A kastély felújításának költségei jelenleg 100 millió euró körül mozognak.

A kormányhivatal vezetője az állagmegóvást látja legjobb megoldásnak arra, hogy a kastélyt megvédjék.

Jakab elmondta, ha nem lenne pénz a felújításra, egy szakemberekből álló csoport felügyeli az épület megóvását, és az elenyészettől való megvédését. Leginkább a kastély tetőszerkezetét és kerületi burkolatát tervezik megjavítani, mivel a szivárgás okozza jelenleg a legnagyobb károkat az épületben.  

Egyben az oroszvári kastélyt teljesen meg akarják szabadítani a galambürülékektől is, amely egészségügyi kockázatot jelent az objektum területén dolgozók számára.

Jakab informált arról, hogy már meg van az a cég is, amely megtisztítja a kastélyt a madárürülékektől, egyben megakadályozza a galambok esetleges bejutását az épületbe. Sólymászokat is felbéreltek, akik segítenek abban, hogy a galambok kerüljék el a helyszínt, és ne tartózkodjanak a kastély területén.

Mi lesz a felújított kastélyból?

A Fico-kormánnyal ellenétben, amely az oroszvári kastélyból reprezentatív célókat szolgáló kormányépületet kívánt csinálni, a Matovič-kormány a cseh Lednicei kastély mintája alapján szeretné használni a kastélyt, vagyis az objektum reprezentatív célokra szolgálna, ugyanakkor megnyitnák a nagyközönség számára is.

Amikor 2019 decemberében a kormány jóváhagyta a nemzeti kulturális örökségnek nyilvánított oroszvári kastély, beleértve a hozzátartozó terület rekonstrukciójának finanszírozását, a költségek nem egész 80 millió euróra rúgtak. Jelenleg a kastély felújításának költségei már 100 millió euró körül mozognak, és évről-évre növekednek.

Az eredeti tervek szerint a kastély rekonstrukciójának projektjét az állami költségvetésből kellett volna megvalósítani. 2019 november elején a kastélyhoz tartozó park területén elkezdődtek az arborista munkálatok, amelyek szintén részei a kastély teljes rekonstrukciójának. Ezek a munkálatok azonban még máig sincsenek befejezve.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.