2020. január 12., 17:50

Nem kell várni senkire: szemetet gyűjteni egy baráti társaság vagy utca is összefoghat

Az ember a végletekig elkeseredik, hogy még mindig vannak autósok, akik a szemetet csak úgy kidobálják az ablakon, vagy tudatosan teszik le valahová az útszéli erdőkbe. E felelőtlenek mellett szerencsére egyre nő azok száma, akik nem kérnek műanyag zacskót az üzletben, lelkiismeretesen osztályoznak, odafigyelnek arra, hogy kevesebb hulladékot termeljenek és még más után is szedik a szemetet.

Fodor Péter és barátai
Médialapozó
Fodor Péter és barátai

Így van ezzel Fodor Péter kisújfalui egyetemista is. Észrevette, hogy a Kisújfalut Bátorkeszivel összekötő útszakasz és a buszmegálló környéke a vártnál hamarabb szemétbe borult, bár a község évente kétszer is szervez szemétgyűjtést önkéntes alapon. Barátaival megbeszélte a dolgot, emellett a község közösségi oldalán felhívást intézett a falu lakosaihoz, hogy aki szeretne segíteni, az bátran csatlakozhat, és a tegnapi nap folyamán kitakarították a területet.

„A vártnál végül kevesebben jöttünk össze: jó barátom, Kamoncza Tamás, akivel kiötlöttük az egész akciót; a Kisújfalusi Önkéntest Tűzoltó Testület tagjai: Fábián Gyuri, Fodor Attila, Mészáros Imre; Dobai Flórián, akit egy nappal a szemétszedés előtt hívtam, mert tudom róla, ha ráér, mindig szívesen segít; valamint Dobai János képviselőtársam”

– sorolta Péter.

Délelőtti akciót terveztek, de a terület megtisztítása kicsit belenyúlt a délutánba. 20 zsák szemetet szedtek össze, ebből 5 zsák csak PET palackokat tartalmazott, ugyanis igyekeztek osztályozni is. Ugyanígy jártak el az üveg hulladékkal.

 „Nagyon sok volt a szórt szemét, amit az autósok, illetve a kamionosok dobálnak el, de akadtak tudatosan lerakott szemeteszsákok is, főleg a főút melletti buszmegálló mögött” – mondta Péter, aki maga se tudja mire vélni korunkban az ilyen szemetelést.

A munka elvégeztével az üveghulladékot a faluban elhelyezték az erre kijelölt konténerekbe, majd elsétáltak a vadászházhoz, ahol a vadászegyesület által felajánlott vaddisznóhúsból Cséplő András és Kozák Péter remek ebédet készített nekik.

Péter arra biztatja a régió önkormányzatait, szervezeteit, fiatalságát, hogy találjanak ők is egy hétvégi napot, öltözzenek fel melegen, húzzanak kesztyűt, és tisztítsák meg környezetüket, ne várják, hogy más tegye meg helyettük.

+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.