2019. augusztus 7., 12:05

Nem gyakori, hogy egy népszavazás sikeres legyen

„A községi önkormányzatokról szóló 369/1990-es törvény szabályozza a referendumok kiírását és törvényes menetét. A törvény filozófiája jó, de mára mindenképpen módosításra szorulna. Ideális állapotból indul ki, sok dologra nem gondol, egy olyan szituációra sem, hogy ha a polgármester leváltásáról van szó, akkor a polgármester nem működik együtt a referendum előkészítőivel” – mondta el portálunknak Nagy Dávid érsekújvári jogász, aki az érsekkétyieket képviselte Molnár Péter polgármester leváltásának ügyében.

Nagy Dávid2

Az elmúlt években szinte megállt a közügyek intézése Kétyen amiatt, hogy a volt polgármester nem a képviselő-testület határozatai szerint járt el, sőt sorra megvétózta azokat. A hosszú idő óta tarthatatlan állapotnak a tavaly áprilisban megtartott referendum vetett véget. A népszavazás érvényes volt, a választók 58 százaléka járult az urnákhoz, így a képviselő-testület kimondta, Molnár Pétert visszahívják polgármesteri posztjáról.

Molnár Péter azonban 2018 májusában megtámadta a referendum jogosságát és eredményét.

Nagy Dávid elmondta, a referendum a törvénnyel összhangban került megszervezésre, melynek előkészítésében ő maga is részt vett. Mivel a volt településvezető ennek eredményét és jogosságát a Nyitrai kerületi Bíróságon megtámadta, egy évig húzódott az ügy, rengeteg levelezéssel, véleményezéssel. A bírói testület pár hete kimondta, érvényes volt a polgármestert leváltó kétyi referendum. Az ítélet jogerős. Győzött az igazság és a demokrácia.

Szakmai szempontból nagy kihívás volt képviselni az ügyet, mert bizony elég ritka eset, hogy egy referendum érvényes legyen. Én magam is sokat tanultam belőle. Ez a továbbiakban minta lehet más községek számára is”

– emelte ki az ügyvéd.

Nagy Dávid még beszámolt arról, több ügy van folyamatban, de mindegyik a referendum érvényességéhez kapcsolódik és onnét fogva, hogy a polgármester leváltása jogszerű volt, a helyére lépő megbízott polgármester döntései megkérdőjelezhetetlenek.

Farkas Attila jelenlegi polgármester kifejtette, ő arra tette le az esküt, hogy a község vagyonával a lehető legjobb módon gazdálkodik. Ebbe az is beletartozik, hogy a volt polgármester rossz és törvénytelen döntései okán keletkezett anyagi károkat, megpróbálják jogi úton mérsékelni.

Megosztás
Címkék