Nem áprilisi tréfa: egyre laposodó járványgörbe, piros Komáromi járás

2021. április 1., 15:33
Nagy Miskó Ildikó

Hétről hétre javul a járványhelyzet a Komáromi járásban, ahol jelenleg 722 aktív Covid-19 fertőzött személyt tartanak nyilván. Húsvéthétfőtől a COVID-automata szerinti besorolás alapján e járás a bordók közül átkerül a pirosak közé, vagyis elég lesz kéthetente antigénes tesztet végeztetni.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Az egyre laposodó járványgörbe szerint e térségben az előző hetekben 2455, 1722, illetve 1200, majd 847 aktív Covid-19 fertőzött személyt tartottak nyilván. Ma 722 aktív pozitív esetről tájékoztatta a Ma7-et a Komáromi Területi Közegészségügyi Hivatal.

Április elsején összesen 722 aktív Covid-19 fertőzött személyt tartunk nyilván, közülük 369 a nő és 353 a férfi, az életkoruk 1 és 91 év között van. A pozitív eredmények közül 235 PCR, 487 pedig antigénes tesztelés során derült ki. Jelenleg 31-en szorulnak kórházi kezelésre, illetve 3 beteg lélegeztetőgépre került“

– mondta el Helena Uríčková, a Komáromi Területi Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ – TKH) igazgató-helyettese.

Bár időnként hosszú sorok kígyóznak a húsvéti akciókkal csalogató áruházak előtt, de a járványügyi szakembernek még nincs tudomása arról, hogy az újabb 4-8 főt sújtó családi járványoknak közük lenne a vásárlási lázhoz.

„Legtöbb aktív Covid-19 fertőzöttet a következő városokban: Komáromban (258), Gútán (87) és Ógyallán (42) tartunk nyilván, miközben a járás legifjabb városában, Naszvadon már csak 23 új pozitív eset derült ki. A községek közül a legtöbb új fertőzéssel Bátorkeszin (39), Marcelházán (26), Ímelyen (22), Madaron (19) és Csallóközaranyoson (19) szembesültek” – fejtette ki Uríčková.

Nem áprilisi tréfa: egyre laposodó járványgörbe, piros Komáromi járás
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Március 22. óta e hátsó kórházi kaput is zárva tartják, irány a főbejárat!

Arról is szólt, hogy a járásban újabb tömeges fertőzések, gócpontok sehol sem alakultak ki.

Az ifjúsági és gyermekkollektívákkal foglalkozó intézményekben csak szórványos új esetekre derült fény, amelyek során 1-3 személynél mutatkozott pozitivitás. Ez idő tájt egy egész ógyallai óvodát, 4 további létesítményben, amelyeket nem neveznék meg, pedig 1-1 osztályt kell zárva tartani“

– ecsetelte.

Azt is elárulta, hogy a szociális intézmények közül a bajcsi Margaréta idősotthonban 6 további olyan ügyfélnek lett pozitív a Covid-tesztje, akik eddig a lappangási időszakukat töltötték. Az intézményben folytatódik a korábban elrendelt karantén.

Kérdésünkre, hogy a fagyizók nyitása idején mire kell fokozottan ügyelni, s folytatódnak-e a napi ellenőrzéseik, így válaszolt: „A Komáromi Járási Rendőrkapitánysággal közösen a járványhelyzet javulása idején is naponta ellenőrizzük a járványügyi előírások, rendeletek betartását, s azok megszegése esetén pénzbírságot szabunk ki.”

Miután a napokban egymás után nyitottak meg a fagyizók, arra is odafigyelünk, hogy azok üzemeltetői a Közegészségügyi Hivatal előírásával összhangban csak elvitelre (!), megfelelően becsomagolt fagylaltot kínálnak-e. Másféle árusítás a pandémia alatt veszélyezteti az egészséget, ezért tilos“.

Végül arra az olvasói kérdésünkre is választ kaptunk, hogy ha egy többgenerációs család más-más címen élő tagjai egyidejűleg kerülnek karanténba, a jobb egészségi állapotban levők a házimunkák elvégzésével segíthetik-e a másutt lakó hozzátartozóikat:

„Az egyazon családba tartozó, pozitív teszteredménnyel rendelkező személyek, például a szülők és a gyermekek, a kötelező házi karanténjukat akár ugyanazon a lakcímen is tölthetik. Ilyen esetben nem részesülnek pénzbírságban az állandó lakhelyük elhagyásáért. Ezt a szándékukat azonban a karantén elején be kell jelenteniük a körzeti orvosuknak és a helyileg illetékes közegészségügyi hivatalnak is, megadva azt a pontos címet, ahol majd a karantén alatt tartózkodnak és ellenőrizhetők”.

Miután heteken át sokan várták azt, hogy a Komáromi járás bordóból pirosba válthasson, ezt április 5-én, hétfőn „teljesíti a piros tojáson kívül piros besorolást is hozó húsvéti nyuszi“.

A jelenleg érvényben levő Covid-jelzőlámpa szerint el kellett érni, hogy az újabb pozitív esetek száma 14 nap alatt ne haladja meg a 800-at, a kórházban kezelt Covid-betegek száma pedig 100 000 lakosonként a 40-et. A piros besorolás azt is jelenti, hogy már ebben a járásban is elég lesz elég kéthetente antigénes tesztet végeztetni.

Kövesse facebook oldalunkat is!