2019. január 11., 19:03

Nem adják fel a harcot: továbbra is homály fedi a komáromi mikrobiológiai laboratórium jövőjét

Az egyik komáromi regionális hetilap szerint az Agel Rt. által működtetett helyi kórházban a történtek ellenére újra meg kell nyitni a mikrobiológiai osztályt. Ellenkező esetben ugyanis törvénysértésre kerül sor, hiszen az egészségügyi miniszter által aláírt, törvény erejű rendelet e társaságot is erre kötelezi. Egyes érintett szakemberek azonban cseppet sem ennyire derűlátóak.

Mikrobiológia januárban
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Viola Miklós, a Nyitra megyei egészségügyi bizottság MKP-s elnöke a rendelet aláírása kapcsán a bezárt osztály volt főorvosával, Czirfusz Mónikával, a Szlovákiai Mikrobiológiai Kamara elnökével és Ľubomír Ševčík megyei tiszti főorvossal is tárgyalt a témáról.

„A Czirfusz Mónikával folytatott egyeztetésem során kiderült: sajnos az új rendelet tartalmaz kibúvókat. Annak alapján a kórházaknak a mikrobiológiai mintavétel és a feldolgozás közti időt minden esetben be kell tartaniuk, de a feldolgozást nem feltétlenül kórházon belül kell megoldaniuk. Bár a kamaraelnök azt javasolta, hogy a rendeletbe kerüljön be a kórházon belüli feldolgozás szükségszerűsége, de e fontos mondatot végül kihagyták. Emiatt a komáromi kórház akkor sem szeg majd törvényt, ha például a megszabott időn belül a közeli érsekújvári kórház laboratóriumában dolgoztatja fel a gyorsan megvizsgálandó mintákat“ – fejtette ki Viola Miklós.  

Kérdésünkre, hogy a rendelet aláírása óta ismét egyeztettek-e Miroslav Jaška kórházigazgatóval, így válaszolt: "Jaška igazgató úr a decemberi találkozásunkkor egyértelműen közölte, hogy kénytelenek bezárni a mikrobiológiai osztályt, amely működésére nem kaptak pénzt az egészségbiztosítóktól. Nemrég indult be ugyanis az onkológiai központjuk lineáris részecskegyorsítója, amely működése azonban csak januártól részesül egészségbiztosítói támogatásban. A várható anyagi keretből azonban a mikrobiológiai laboratóriumot már képtelenek fenntartani. Továbbra is az Agel Rt. centralizációs terveihez kell igazodnia, amellyel összhangban a társaság Zólyomban összpontosítja mikrobiológiai tevékenységét. Nagyon kis reménysugarat jelent az akkori kijelentése, hogy elképzelhetőnek tartja egy minilaboratórium megnyitását a komáromi kórház területén“.

A Ľubomír Ševčík megyei tiszti főorvossal folytatott beszélgetéséről Viola Miklós elárulta: „Sajnos ő azt mondta, hogy nem léphet a mikrobiológia újbóli megnyitása érdekében. Mivel a Nyitra Megyei Önkormányzat által tavaly jóváhagyott bérleti szerződés aláírásakor a komáromi kórháznak még nem volt mikrobiológiai részlege, ezért arra nem vonatkozik az osztálybezárási tilalom. Csak akkor segíthetne, ha az ügyben valamilyen törvénysértés történt volna“.

Végül Czirfusz Attilát, a vonatkozó petíció egyik kezdeményezőjét arról kérdeztük, hogy folytatják-e az aláírások gyűjtését.

„Eddig közel 5 ezer aláírást gyűjtöttünk össze a komáromi mikrobiológiai laboratórium további működtetése érdekében. Több segítőtársunkkal együtt végezzük az aláírásgyűjtést. A petíciós ívek a komáromi Kikötő lakótelepen működő Alba patikában is megtalálhatók, illetve a már aláírtak ugyanott leadhatók. Mivel a miniszter úr által aláírt rendelethez február 1-ig egy hónapos türelmi idő párosul, addig mindenképpen folyik majd az aláírásgyűjtésünk. Azután az íveket eljuttatjuk az egészségügyi minisztériumba, bízva a pozitív irányú fordulatban. Fontos az efféle véleménynyilvánítás és nyomásgyakorlás, de még fontosabb, hogy egy olyan egyértelmű törvény, rendelet, amely nem tartalmaz kibúvókat“ – felelte.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Hozzászólások

Attila Czirfusz 2019. 01. 15., k - 12:58
Nézetem szerint a kórház az új rendelet értelmében is egyértelmuen torvényt sért: az azonnal feldolgozandó biológiai mintákat gyakorlatilag nem lehet szállítani, a levétel után azonnal (as soon as possible) kell oket megvizsgálni (pl. mikroszkóppal) és feldolgozni (pl. táptalajra felkenni). Ezt a kórházakra vonatkozó 30 perc alatt csak úgy lehet megoldani, ha a labor a kórház teruletén vagy nagyon kozel van hozzá. Ezt a feltételt plusz az anyagok napi szintú és tobbszori szállítását a kb. 35 km-re lévo érsekújvári kórházba napi kb. 50-100 akút minta esetében teljesíteni kozúton lehetetlen, esetleg csoposta segétségével lehetne. Mindhárom egészségugyi biztosító azt, nyilatkozta, hogy ok probléma nélkul hajlandók lettek volna szerzodést kotni, de a kórház a mikrobiológiára szánt limitet a zólyomi laborra kérte, ahová az anyagokat már 2018 december 15-tol átirányították.1952 óta van Komáromban klinikai mikrobiológiai labor, ennek szukségességét azóta még senki nem vonta kétségbe. Fura módon ezt most teszik meg, amikor kornyezetunkben éppen elszaporodtak a komplett ellenálló (multirezisztens) baktériumok, amelyek ellen már lassan nincs antibiotikum, életunket veszélyeztetik.Koszonet a petíció minden aláírójának, a petíció már most segített: ennek hatására az egészégugyi miniszterno surgosségi eljárás keretében írta alá a mikrobiológiára vonatkozó kotelezo standardot (szabványosított eljárást). Ezt most már csak be kell tartani - a petíció erejével is fogjuk kovetelni a torvény betartását. Ezért továbbra is kérunk mindenkit, hogy aláírásával segítsen ezen cél elérésében. Az aláírásokat továbbra is gyujtjuk Komáromban a Vii. lakótelepi patikában. Koszonettel és tisztelettel Czirfusz Attila,