Nem adják fel a harcot: továbbra is homály fedi a komáromi mikrobiológiai laboratórium jövőjét

Nagy Miskó Ildikó 2019. január 11., 19:03

Az egyik komáromi regionális hetilap szerint az Agel Rt. által működtetett helyi kórházban a történtek ellenére újra meg kell nyitni a mikrobiológiai osztályt. Ellenkező esetben ugyanis törvénysértésre kerül sor, hiszen az egészségügyi miniszter által aláírt, törvény erejű rendelet e társaságot is erre kötelezi. Egyes érintett szakemberek azonban cseppet sem ennyire derűlátóak.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Viola Miklós, a Nyitra megyei egészségügyi bizottság MKP-s elnöke a rendelet aláírása kapcsán a bezárt osztály volt főorvosával, Czirfusz Mónikával, a Szlovákiai Mikrobiológiai Kamara elnökével és Ľubomír Ševčík megyei tiszti főorvossal is tárgyalt a témáról.

„A Czirfusz Mónikával folytatott egyeztetésem során kiderült: sajnos az új rendelet tartalmaz kibúvókat. Annak alapján a kórházaknak a mikrobiológiai mintavétel és a feldolgozás közti időt minden esetben be kell tartaniuk, de a feldolgozást nem feltétlenül kórházon belül kell megoldaniuk. Bár a kamaraelnök azt javasolta, hogy a rendeletbe kerüljön be a kórházon belüli feldolgozás szükségszerűsége, de e fontos mondatot végül kihagyták. Emiatt a komáromi kórház akkor sem szeg majd törvényt, ha például a megszabott időn belül a közeli érsekújvári kórház laboratóriumában dolgoztatja fel a gyorsan megvizsgálandó mintákat“ – fejtette ki Viola Miklós.  

Kérdésünkre, hogy a rendelet aláírása óta ismét egyeztettek-e Miroslav Jaška kórházigazgatóval, így válaszolt: "Jaška igazgató úr a decemberi találkozásunkkor egyértelműen közölte, hogy kénytelenek bezárni a mikrobiológiai osztályt, amely működésére nem kaptak pénzt az egészségbiztosítóktól. Nemrég indult be ugyanis az onkológiai központjuk lineáris részecskegyorsítója, amely működése azonban csak januártól részesül egészségbiztosítói támogatásban. A várható anyagi keretből azonban a mikrobiológiai laboratóriumot már képtelenek fenntartani. Továbbra is az Agel Rt. centralizációs terveihez kell igazodnia, amellyel összhangban a társaság Zólyomban összpontosítja mikrobiológiai tevékenységét. Nagyon kis reménysugarat jelent az akkori kijelentése, hogy elképzelhetőnek tartja egy minilaboratórium megnyitását a komáromi kórház területén“.

A Ľubomír Ševčík megyei tiszti főorvossal folytatott beszélgetéséről Viola Miklós elárulta: „Sajnos ő azt mondta, hogy nem léphet a mikrobiológia újbóli megnyitása érdekében. Mivel a Nyitra Megyei Önkormányzat által tavaly jóváhagyott bérleti szerződés aláírásakor a komáromi kórháznak még nem volt mikrobiológiai részlege, ezért arra nem vonatkozik az osztálybezárási tilalom. Csak akkor segíthetne, ha az ügyben valamilyen törvénysértés történt volna“.

Végül Czirfusz Attilát, a vonatkozó petíció egyik kezdeményezőjét arról kérdeztük, hogy folytatják-e az aláírások gyűjtését.

„Eddig közel 5 ezer aláírást gyűjtöttünk össze a komáromi mikrobiológiai laboratórium további működtetése érdekében. Több segítőtársunkkal együtt végezzük az aláírásgyűjtést. A petíciós ívek a komáromi Kikötő lakótelepen működő Alba patikában is megtalálhatók, illetve a már aláírtak ugyanott leadhatók. Mivel a miniszter úr által aláírt rendelethez február 1-ig egy hónapos türelmi idő párosul, addig mindenképpen folyik majd az aláírásgyűjtésünk. Azután az íveket eljuttatjuk az egészségügyi minisztériumba, bízva a pozitív irányú fordulatban. Fontos az efféle véleménynyilvánítás és nyomásgyakorlás, de még fontosabb, hogy egy olyan egyértelmű törvény, rendelet, amely nem tartalmaz kibúvókat“ – felelte.

1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS