Negyven éve alakult a Ticce

2020. február 1., 13:32
Zsebik Ildikó

Idén immár negyven éves a királyhelmeci székhelyű Ticce,  a Bodrogközi és Ung-vidéki Alkotók Szövetsége.

A társaság 1979 júliusában jött létre, és 2000 decemberéig a Királyhelmeci Petőfi Sándor Művelődési Központ klubjaként működött.  2001-ben az alkotók szövetsége önálló civil szervezetté alakult. Egy évvel később már állandó galériájuk volt a helyi kultúrházban.

Az elmúlt évtizedekben szinte évente megrendezték nyári alkotótáboraikat, ahol a Ticce-tagokon kívül hazai és külföldi vendégművészek is rendszeresen részt vesznek.

Most egy kiállítással ünnepelnek, amelynek a Múlt-jelen-jövő címet adták. A múltat és egyben a kezdeteket Csótó László és Mikulás Baňacký alkotásai képviselik, a jelent mindazok, akik ma a szövetség felnőtt alkotói, míg a jövőt azok a gyerekek, akik a művészeti alapiskola diákjaiként és Horňák Izabella tanítványaiként a folytatás reményét adják.

A 30 kiállító, akik között ma már magyarországi alkotók is szerepelnek, a Mailáth Múzeumban látható tárlaton  mintegy tízféle technikát vonultatnak fel. A hagyományos olaj, tempera, akvarell festmények, grafikák  mellett találunk itt fotókat, fotómontázsokat, kubista képet, kollotípiát, illetve az újrahasznosítás jegyében született. paverpol technikával készült műveket. Íme egy kis ízelítő!

Kövesse facebook oldalunkat is!