2022. augusztus 22., 09:27

Négynapos az idei Szent István-napi rendezvénysorozat Nagykaposon

A keleti végek idei Szent István-napi megemlékezéseinek legtartalmasabbja és legszebbike Nagykaposon zajlott.

Szt István nap Nagykapos
Galéria
+15 kép a galériában
Fotó: Molnár Gabriella

A négynapos rendezvénysorozat pénteken a Magyar Ház udvarán vette kezdetét. Egy ügyeskezű, kovászos kenyérre vágyó hölgy ötlete mára hagyománnyá nőtte ki magát: Nagykapos kenyerei az idén is kalákában sültek, egy Püspökladányból érkezett szakember és csapata vezetésével.

Szt István - napok Nagykapos
A pénteki kovászolás néhány ügyes kezű asszonya
Fotó:  Kiss Kolos

Az érdeklődő lányok, asszonyok pár órára pékinasnak érezhették magukat, Már reggel elkezdődtek az estére, a kültéri kemencében szép ropogósra sült kovászos kenyerek körüli teendők. 

Szt István - napok Nagykapos
Péntek estére kisültek a ropogós, kovászos új kenyerek
Fotó:  Csemadok Nagykaposi ASZ

Aki éppen nem sütött, az egész nap folyamán bekapcsolódhatott a gyerek – és kézműves foglalkozások valamelyikébe. Este pedig a Komócsa Néptáncegyüttes táncházba hívta az ünneplőket.

Államalapításunk napjának koraestéjén a Szent Simon és Júdás Tádé római katolikus plébániatemplomban tartották meg az ünnepi szentmisét, amelyre Ung-vidék és vonzáskörzetének számos településéről érkeztek ünneplő magyarok.

Szt István - napok Nagykapos
Fotó:  Molnár Gabriella

A szentmise nemzeti imáinkkal, a régi magyar – illetve Kölcsey mai Himnuszával zárult,

Szt István nap Nagykapos
Nemzeti imáinkat az Erdélyi János Vegyeskarral együtt énekelte az ünneplő, keleti magyarság
Fotó:  Molnár Gabriella

majd az egyházi méltóságok megszentelték, megáldották Nagykapos kenyereit.

Szt István nap Nagykapos
Fotó:  Molnár Gabriella

A meghívott vendégek között volt többek között Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkárságának Felvidékért felelős főosztályvezetője, Potápi Árpád János, a Magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, valamint a rendezvénysorozat fő – és társszervezői szervezeteit képviselő  közéleti, kulturális és politikai személyiségek.

Szt István nap Nagykapos
Fotó:  Molnár Gabriella

Bálint Annamária, a Nagykaposi Csemadok Alapszervezet elnöke, az est házigazdájaként megemlítette, hogy a nagykaposi Csemadok által 2001-ben felállíttatott Szent István szobor melleti parkban tervezték az ünnepi megemlékezést. Az államalapítási ünnepségek ezen méltó és immár megszokott helyszíne helyett, a közelgő viharfelhők láttán, a szervezők idén a biztonságosabb templomi belteret választották.

Szt István nap Nagykapos
Fotó:  Molnár Gabriella

Potápi Árpád János örömmel tett eleget a Csemadok Nagykaposi Alapszervezete meghívásának és felkérésének. Ünnepi beszédének kezdetén a megjelenteket Nagykapos leghíresebb szülötte, Erdélyi János, királyunkat dicsőítő gondolataival köszöntötte:

Szent István kora azért volt és marad is nagy, mert az európai uralkodó eszmék színvonalára emelte és vívta föl nemzetünket.
Szt István nap Nagykapos
Fotó:  Molnár Gabriella

Erdélyi a X.század első évtizedeit nem véletlenül nevezi Szent István korának. Az államalapítással, az egyházszervezet kiépítésével, a béke kiharcolásával ő volt az, aki századokra meghatározta Magyarország történelmét.

Majd a sokunk számára nyilván ismert történelmi tényeket felelevenítve, az államtitkár úr elmondta, hogy  augusztus 20-a a legrégebbi nemzeti ünnepünk. A naptárban egyházi és egyben világi ünnep is, de a magyar néprajz is jeles napként jegyzi. 1038 augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján Szűz Mária oltalmába helyezvén Magyarországot, halt meg első királyunk. Örök nyugalomba augusztus 20-án, Székesfehérváron helyezték. Ugyanezen a napon, 1083-ban emelték ki testét sírjából és az egyház szentté avatta. Ennek ünnepe meghatározta a középkor, az újkor és napjaink értékrendjét, gondolkodását.

Szent István alakja mindmáig meghatározó a magyar néplélek számára. Hozzá fordultak eleink történelmünk zivataros időszakában, tőle vártak segítséget a nehézségek közepette, de neki mondtak köszönetet is az örömteli események során. Mi, magyarok ezen a napon adtunk és adunk hálát a jó Istennek a betakarított gabonáért és az ebből készült új kenyérért.“

Az ünnepnap a Szent István által véghezvitt maradandó munkára emlékeztet bennünket: az egységes, erős királyság, vármegyék, egyházmegyék, kolostorok alapítójaként ismerjük. Az első templomaink is neki köszönhetik, hogy megépülhettek. Intézkedései nyomán indult be Magyarország politikai, gazdasági és társadalmi fejlődése. Az utókorra örökségként hagyott szellemi tőkéje a mai napig erőforrás számunkra.

Szent István államalapítása minden Kárpát-medencei nép történelmében hasonlóan fontos mérföldkő. Az 1918-20 között minden, ami velünk történt, közös történelemnek számít – nincs külön magyar vagy szlovák történelem. Közösek voltak az eredményeink és közösen éltük át országunk nehéz vagy éppen tragikus időszakait is.“
Szt István nap Nagykapos
Fotó:  Molnár Gabriella

A magyar nemzetpolitika elmúlt 12, sikerekben gazdag évét az államtitkár úr az ország Szent István korában megindult felemelkedéséhez hasonlította.  

Ha a 2010 óta jegyzett külhoni gazdasági, politikai és kulturális, egyházi téren jelentős előrelépésekként megvalósult támogatásokat egyenként feljegyeznénk egy ív papírra, szerinte több könyvespolc sem lenne elég e közös sikereink befogadására.

Hangsúlyozta, hogy a magyar nemzetpolitika a jelenlegi, nehezebb időszakban is fontos céljának tekinti az eredmények további biztosítását.

Mint mondta, a kapunkban leselkedő veszélyben, nekünk, magyaroknak biztonságra van szükségünk. Biztonságot jelentene a politikai érdekképviseletünk is a közigazgatás minden szintjén, ezért az anyaország képviseletében, az államtitkár úr üdvözölte az egységes Szövetség párt létrejöttét. A magyar jelöltek és az egységes párt melletti kiállásra kérte a felvidékieket és arra, hogy aktívan vegyük ki részünket sorsunk alakításából.

Kulcsfontosságúnak véli a magas minőségre való törekvést – a kultúrában, a közéletben, a hivatásunkban, a közösségi életünk megszervezésében az eddigi lelkiismeretes munkára van szükség a jövőben is. Szerinte ez a szülőföldön való megmaradás kulcsa is egyben, hiszen mindannyian leginkább ahhoz a helyhez kötődünk, ahol tudjuk, hogy mindent a lehető legjobban fognak nekünk biztosítani. Mint mondta, a mai nehéz helyzetben is arra köletezte el magát a magyar kormány, hogy biztosítja a kapcsolatok minőségi fenntartását és megerősítését.

Emlékeztetett arra, hogy a magyar minőség megteremtése Szent István munkásságához kapcsolódik. Erdélyi János gondolatait szem előtt tartva, szerinte mi sem érhetjük be kevesebbel.

Szent István mindmáig iránytű a számunkra keresztény hitünk megtartása, nemzeti megmaradásunk és függetlenségünk szempontjából. Őrizzük meg ezért államalapító uralkodónk személyiségét, értékrendjét és legyen az ő alakja megújulásunk egyik motorja!“ – zárta ünnepi gondolatait Potápi Árpád János.

A Csemadok helyi alapszervezetének tagjai, az est rangos vendégeinek, Czimbalmosné Molnár Évának és Potápl Árpád János államtitkár úrnak átnyújtották Nagykapos kenyereinek egy-egy megszentelt és megáldott pédányát.

Szt István nap Nagykapos
Fotó:  Molnár Gabriella
Szt István nap Nagykapos
Fotó:  Molnár Gabriella

Az ünnepi este a Szent István szobor megkoszorúzása után a városháza kistermében folytatódott.  

Szt István nap Nagykapos
A Zsenge Komócsa gyermek néptánccsoportcsallóközi polgári táncokat hozott közönségének
Fotó:  Molnár Gabriella

A kultúrműsorban a nagykaposi Zsenge Komócsa gyermek néptáncsoport, a felnőtt Komócsa Néptáncegyüttes vidám műsorát követően a nyíregyházi Móricz Zsigmond színház művészei léptek színpadra, verses – dalos összeállításukkal.

Szt István nap Nagykapos
A Komócsa csokrában bodrogközi és szirénfalvi karikázókat láthattunk
Fotó:  Molnár Gabriella
Szt István nap Nagykapos
A művészházaspár Nyíregyházáról hozta ünnepi összeállítását
Fotó:  Molnár Gabriella

A közönséget távozásuk előtt egy szelet megszentelt, megáldott zsíros-hagymás új kenyérrel kínálták meg.

Szt István nap Nagykapos
Fotó:  Molnár Gabriella

Az ünnepi rendezvénysorozat vasárnapi estéjén, a besötétedést követően Kaposkelecsényben tüzijátékot tartottak, hétfő este pedig a Kicsi Hang verséneklő együttes fellépésére várják a közönséget, 17:30 órai kezdettel a nagykaposi Magyar Házba.

Szt István nap Nagykapos
Galéria
+15 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.