2021. július 25., 20:44

Négy ország küldöttsége találkozott Nógrádban

Július második hétvégéjén négy ország képviselőinek szervezett testvértelepülési találkozót Füleksávoly önkormányzata. A Ragyolc melletti Abroncsosi üdülőközpontban a magyarországi Somoskőújfalu és Sávoly, a csehországi Deštná és a lengyelországi Spytkowice küldöttségét látták vendégül.

füleksávoly
Fotó: Szvorák Emese
Testvértelepülések delegációja a füleksávolyi alapiskola udvarán.

Bár a testvértelepülési találkozók mindig a vendéglátó településen szokásosak, az idén a járványügyi előírások betartása miatt nem szervezhettek a korábbiakhoz hasonló nagyszabású, több ezer fős rendezvényt. Ezért csupán a füleksávolyi képviselő-testület tagjai és a segítők, valamint a meghívott vendégek vettek részt a rendezvényen. A korlátozások betartására pedig egy zárt terület bizonyult a legalkalmasabbnak.

Ferencz Gyula, Füleksávoly polgármestere lapunknak elmondta, a háromnapos rendezvény az Európai Unió támogatásával, az Európa a polgárokért program keretében belül valósult meg.

"A találkozó résztvevői kézműves-foglalkozásokon vehettek részt, ellátogattak a somoskői várba, megtekintették a füleksávolyi alapiskolát és a tájházat. Ezenkívül koncertekkel és kultúrműsorral is kedveskedtünk a vendégeknek. Sajnáljuk, hogy a jelenlegi határhelyzet miatt Kopács küldöttsége az idén nem jutott el hozzánk" – mondta a polgármester.

A találkozón a kulturális értékek és a helyi sajátosságok bemutatása mellett az Európai Uniót érintő témák is megvitatásra kerültek. A projektpartnerek többek közt a többnyelvűség kérdéséről, a globális klímaváltozásról, a társadalmi biztonság problematikájáról, valamint a szociális kihívásokról is eszmecserét folytattak.

"Nemcsak a szociális helyzetek összehasonlítását végezzük most, de próbálunk olyan egységes megoldásokat, illetve közös megoldási javaslatokat is keresni, amelyek elősegítik a kirekesztés kiküszöbölését, a hátrányos helyzetű csoportok bekapcsolását az önkormányzatok, a falu életébe. Szeretnénk elősegíteni, hogy a társadalmi egyenlőtlenségek, amelyek minden település esetében jellemzőek, minél kisebb mértéket öltsenek" – nyilatkozta Lőrincz Mária fejlesztési szakember, a Középső Ipoly-mente Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója. Hozzátette, amikor ilyen témákról beszélgetnek, más-más nézőpontok találkoznak, és jó tapasztalattal szolgál mindenki számára, ha meghallgatja a másik fél elképzeléseit, igényeit is.

Dr. Tóth László, Somoskőújfalu polgármestere szerint a találkozás önmagában is lehetőség, hiszen tapasztalatot cserélnek, jövőbeli elképzeléseket egyeztetnek, ráadásul minden évben új elemmel bővül a kapcsolat. Az idén a szociális területek és az esélyegyenlőség témáját járták körül részletesebben.

2013-ban a magyarországi Somoskőújfalu és Sávoly, valamint a horvátországi Kopács község lett Füleksávoly partnere, 2017-ben pedig Deštná és Spytkowice településekkel tették hivatalossá az együttműködést. Azóta kölcsönösen részt vesznek egymás rendezvényein, és ápolják a nemzetközi baráti kapcsolatokat. Ferencz Gyula örömét fejezte ki, hogy ilyen jó a települések közötti kapcsolat. Végül elárulta, szeretné, ha a testvéri viszonyt még nagyon sokáig éltetnék a települések egymás között.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.