2019. augusztus 23., 20:29

Négy nap a természetismeret és a sport jegyében

Tartalmas négy napot tudhatnak maguk mögött az almágyi alapiskola táborozói. Az intézmény pedagógusai először rendeztek természetismereti és sporttábort a vakációzó gyerekek számára.

almagyi-tabor7.jpg
Médialapozó
Fotó: Almágyi alapiskola

A napközis tábor augusztus 19. és 22. között zajlott, melynek során a lurkók minden nap más-más természetismereti és sporttevékenységbe kóstolhattak bele.

„Idén először szerveztünk két tábort a nyár folyamán. Az első volt a Favilla, fakanál, fatányér elnevezésű hagyományőrző gyermektábor. De mivel egy másik projektünk is sikeres lett, úgy gondoltuk, hogy teljesen más témakörben, szervezünk még egy tábort a diákjaink számára”

– nyilatkozta Agócs Ildikó, igazgatóhelyettes, szervező.

A táborba főként az alsó tagozatos diákok jelentkeztek, de a felsőbb évfolyamokból is érkeztek érdeklődők. Mintegy 37 gyermek töltötte együtt az elmúlt napokat. Bőséges és tartalmas programokat kínáltak nekik a pedagógusok.

Fotó:  Almágyi alapiskola

„Minden reggel 9 órától délután 15 óráig, párhuzamosan zajlottak a természetismereti és sporttevékenységek. A kézműves foglalkozások keretében a gyerekek készíthettek kagylóláncot, facsipeszből szitakötőt, aminek a szárnyait régi függönyből alkották meg, természetes szúnyog-és légyriasztót illatgyertya formájában. De ültettek dísznövényeket, volt növényfelismerés, mikroszkópon keresztül megvizsgálták a növényi szövetet, és a madártoll szerkezetét. Igyekeztünk természetbarát foglalkozásokat kínálni nekik” - mondta Agócs Eszter, az intézmény pedagógusa, hozzátéve: falusi iskola révén, a pedagógusok az év folyamán is kiemelt figyelmet szentelnek a természetismeretre-és védelemre, a helyi értékek megőrzésére.

Fotó:  Almágyi alapiskola

Básti Zoltán, a tábor vezetője a sportfoglalkozásokról számolt be. „Tornatermi és kültéri programokat egyaránt beiktattunk. Lehetett rollerezni, hullahopp karikázni, különféle labdajátékokat játszani, valamint versenyeket is szerveztünk. Egyik délután eltekertünk a péterfali tóhoz, ahol úszhattak is a gyerekek. Másnap pedig a Pogányvárhoz túráztunk Kovács Roland vezetésével, aki a környék természeti értékeivel, állat-és növényvilágával ismertette meg a résztvevőket. A Pogányvárnál fotózni is lehetett, és az elkészült képeket kiállítjuk majd az iskolában” – mondta.

Fotó:  Almágyi alapiskola

Básti Zoltán, tornatár szerint zömmel azok gyerekek vettek részt a táborban, akik szeretnek sportolni, ezért bírták a többnapos terhelést. Viszont a mai gyerekek erőnléte évről-évre romlik, ezért a rendszeres testmozgás a mindennapjaik részéve kell, hogy váljon.

A sport pozitívan befolyásolja az egészségünket, erősíti az immunrendszert, az agyrendszert, a légzőrendszert, számtalan jótékony hatása van az emberi testre. Ezért fontos, hogy a gyerekek maguktól igényeljék a mozgást, ne más unszolására

– magyarázta.

Fotó:  Almágyi alapiskola

A színes programok között volt továbbá csillagászati előadás, amit a rimaszombati csillagvizsgáló munkatársai tartottak, prezentáció az újkori olimpiai játékokról, és persze augusztus 20-ról sem feledkeztek meg. Az államalapításról és I. István király emlékéről Chovan Attila nyújtott történelmi áttekintést a gyerekeknek. A táborozóknak autóbuszos kirándulással is kedveskedtek a szervezők. A betléri kastélyhoz és a dobsinai jégbarlanghoz látogattak el.

A résztvevő gyerekek között többszörösen hátrányos helyzetű tanulók is voltak, akik nem engedhetik meg maguknak a hasonló jellegű kirándulásokat. Ezért számukra külön örömet jelentett a kiruccanás. Emellett a dolgozó szülőknek is könnyebbség volt, hogy újabb egy hétre, biztonságos helyen tudhatták csemetéiket.

– tudatta Agócs Ildikó.

Fotó:  Almágyi alapiskola

A zárónapon meglepetés is várta a nebulókat.

„Tornazsákot, kulcstartót és oklevelet kaptak ajándékba a tábor logójával. Az egyik kisfiú meg is jegyezte, hogy: Tanító néni, én már tudom, hogy jövőre milyen táskát hozok a táborba! Így már biztos, hogy jövőre újra megszervezzük”. – zárta szavait a tanárnő.

 

almagyi-tabor7.jpg
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék