2019. április 27., 12:45

Négy hadosztály vetélkedett Nagysallóban

A 170 éve megvívott nagysallói véres csatára emlékező rendezvénysorozat április 26-án, a község kultúrházában vette kezdetét. A Hol sírjaink domborulnak elnevezésű regionális történelmi vetélkedőt a környező alapiskolák részére hirdették meg. Az öt jelentkező csapatból végül négyen tudtak megjelenni.

Nagysallói vetélkedő
Médialapozó
Fotó: Kaszmán-Saróka Liliána

A megnyitó során egy helyi hatodik osztályos tanuló tolmácsolta Pósa Lajos versben megfogalmazott gondolatait, majd ki-ki bekapcsolódhatott a Szabóné Tok Tünde tiszteletes asszony által gitáron kísért Nemzeti dal eléneklésébe. Ezt követően a nagysallói alapiskola igazgatója, Tóth Gábor köszöntötte a megjelenteket: „Ezzel a vetélkedővel is tisztelegni szeretnénk a szabadságharc, illetve a nagysallói hősök előtt. Szándékosan nem versenyt mondtam, hiszen elsősorban emlékezni jöttünk. Az egymással megütköző négy hadosztály ezúttal nem karddal, szuronnyal és puskával, hanem az éles elméjével, illetve az ügyességével méri össze tudását.”

A köszöntő után a vetélkedő ötletgazdája, Baka Anita, a nagysallói alapiskola pedagógusa ismertette a megmérettetés részleteit, aminek első részében a tanulók az elméleti ismereteiket domboríthatták ki; sok más mellett történelmi események időrendbe sorolásával, fogalmak megmagyarázásával, vaktérképes feladatokkal és keresztrejtvényfejtéssel.

Amíg a Baka Anita-Kicsindi Enikő-Juhász Gábor összetételű bíráló bizottság javította a leadott feladatlapokat, addig a rendezvény a vetélkedő kreatív részével folytatódott. Itt a kézügyesség és a képzelőerő kapott főszerepet.

Az ünnepélyes kiértékelés előtt a vetélkedő résztvevőit Juhász Gábor helytörténész kalauzolta el a nagysallói csata emlékművéhez, aminek megkoszorúzása után ellátogattak a református templomhoz is, hogy megtekintsék az annak falában látható korabeli lövedékeket.

a vetélkedés közben
Fotó:  Kaszmán-Saróka Liliána
a vetélkedés közben

Tóth Gábor az eredményhirdetés során örömét fejezte ki, amiért a négy magyar hadosztály remekül helytállt. „Biztos vagyok benne, hogy ez a vetélkedő olyan plusz tudást adott nektek, amit a későbbiekben kamatoztatni tudtok majd” – szólt a tanulókhoz az intézményvezető, majd a bíráló bizottság tagjaival közösen gratulált a negyedik helyen végző Kétyi Klapkáknak, a lévai Juhász Gyula Alapiskola mellett működő, bronzérmet kiérdemlő Fekete Sereg zsoldosainak, a második helyen befutó Farnadi hadosztálynak, valamint a diadalmaskodó Nagysallói Nemzetőröknek. Külön elismerték a lévai Fekete Sereg munkáját; tagjaik teljesítették ugyanis legjobban a kreatív feladatot.

„Aki eljött, az csak győzni tudott!” – mondta Juhász Gábor, aki az értékes tárgyi nyeremények átadása közben kiemelte, hogy a csapatok között csupán egy-egy pont volt a különbség.

Nagysallói vetélkedő
+7 kép a galériában
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.