2020. május 7., 19:02

Négy éven belül újítják fel Krasznahorka várát, és ez az optimista becslés

Natália Milanová kulturális miniszter nem tudta egyértelműen megmondani, mikor zárulhat le Krasznahorka várának felújítása. A tárcavezető szerint a helyreállítással az optimista becslés szerint négy éven belül készülhetnek el.

Krasznahorka
Fotó: TASR

Bevallotta,

szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy sikerül majd tartani a korábban meghatározott ütemtervet.

Egyben rámutatott, hogy a világjárvány gazdasági következményei hatással lehetnek arra is, hogy mekkora összeget tudnak majd ténylegesen a felújításra fordítani.

A miniszter asszony kijelentette:

készen állnak rá, hogy kihirdessék az új közbeszerzést.

A felújítás új kivitelezőjének nem csak a 2012-es tűzvész által okozott károkat kell majd helyreállítania. Emellett fel kell számolnia az elmúlt évtizedek nem megfelelő beavatkozásainak negatív következményeit is. A rekonstrukció után a várnak úgy kellene kinéznie, ahogy a 20. század elején festhetett.

A kormány 2019 júliusában csaknem 35 millió eurót különített el az állami költségvetésből Krasznahorka várának komplett felújítására.

A jóváhagyott ütemterv szerint a várat szakaszosan állítanák helyre.

2021-re készülhet el a várhoz és környékéhez kötődő infrastruktúra, valamint ekkortól állhat a látogatók rendelkezésére az információs központ és az egyéb szolgáltatások a váralján. A terv szerint 2022 végéig fejezik be az alsó és a középső vár felújítását, 2023-ra pedig elkészülhet a felső vár rekonstrukciója is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.