2020. június 23., 08:42

Napfordulós örömíjászverseny Farnadon

Az év leghosszabb nappalának idején újra vérpezsdítő élettel teltek meg a farnadi nyugati lankák az egykori téglagyár területén. A hosszú, eseményszegény tavasz után a farnadi Prontos íjászcsapat szervezésében egy baráti hangulatú megmérettetésre került sor.

Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: Kaszmán-Saróka Liliána
Szinte az utolsó pillanatig kérdéses volt, hogy megtartjuk-e az idei megmérettetést”

– árulta el a 2. Farnadi Napfordulós Örömíjászversenyről a Prontos íjászcsapat egyik tagja, Molnár Szabolcs, majd hozzátette:

Az időjárás nagy fejtörést okozott, így felmerült az is, hogy inkább később tartjuk meg; viszont az új időpont sem jelentette volna azt, hogy megússzuk az esetleges rossz időt.”

Az enyhe, borús délután során végül sokkal több érdeklődőt köszönthettek a szervezők, mint a tavalyi alkalmon.

Az ötletgazdák több versenypályával készültek az első Farnadi Napfordulós Örömíjászversenyhez képest.

Tavaly a zselízi íjászoktól kölcsönöztük a célpontokat, az idén viszont minden állomásra saját készítésűeket helyeztünk el. A legtöbb állomás ötletgazdája Chládek László volt”

– mondta el a piramis célpont pontozását kitaláló Hegedűs László.

Az íjászok már a verseny előtti napokban megkezdték a tereprendezést, a bozótos területek kitakarítását és a fűnyírást. Pénteken előkészítették a célokat, szombaton pedig már a katlanban rotyogó, illatozó estebéddel várták a vendégeket. A katonai sátor felett húzódó meredek, agyagos falban fészkelő gyurgyalagok összesen 47 versenyzővel osztották meg lakóhelyüket. A tradicionális, a vadászreflex és a csigás íjakkal felszerelt íjászok mini, gyerek, ifjúsági, felnőtt és szenior korkategóriákban mérettettek meg, 22 célállomást meghódítva. Több versenyző szerint is a lóhátról való lövés bizonyult a legizgalmasabbnak; itt egy faló hátáról kellett célba venni a mit sem sejtő ordast.

Szokatlan volt ülő pozícióból úgy célozni, hogy a ló nyakára is ügyelni kellett, hogy ne akadjak el benne. Az is tetszett, amikor térdelésből kellett lőni. Jó volt ilyen újdonságokat is megtapasztalni”

– foglalta össze az íjászversenyeken jártas Petro Emese, aki az ifjúság kategóriáját erősítette. Míg a férfi versenyzők egyes tagjai tömören fejezték ki tetszésüket, a gyerekkategóriában versenyző Molnár Ibolya bővebben is kifejtette élményeit:

Nagyon tetszett, amikor dobókorongok voltak a célpontok. A próbalövés során kellett ráérezni, hogyan kell mozgó célpontra lőni. Elégedett voltam, hiszen mindhárom alkalommal eltaláltam a korongokat.”

A szervezők örömmel tapasztalták, hogy új versenyzőket is megszólított felhívásuk, így új barátságok is kötődhettek a résztvevők között. A versenyzők a szélesebb régióból érkeztek, többek között Kétyről, Szőgyénből, Zselízről, Deméndről, Léváról, Ipolyságról, Ipolypásztóról, Ipolynyékről és Palástról.

Az eredményhirdetés után az íjászok felmásztak a legmagasabb oromra, hogy egy kis örömíjászattal zárják a napot. A magaslatról nyílzáporral célozták meg a turbános török bábuját.

„Jó volt újra találkozni” – köszöntek el egymástól a résztvevők, s örömmel nyugtázták, hogy július 5-én ismét együtt lehetnek a Paláston megszervezendő versenyen.

 

Eredmények:

 

Csigás gyermek fiú

I. helyezett: Nothart Marcell

 

Csigás felnőtt férfi

I. helyezett: Sólya István

II. helyezett: Berek Péter

 

Vadászreflex felnőtt nő

I. helyezett: Borkovičová Laura

 

Vadászreflex szenior férfi

I. helyezett: Tóth László

 

Vadászreflex felnőtt férfi

I. helyezett: Kiss Ferenc

II. helyezett: Mihálik János

III. helyezett: id. Hojsza Péter

 

Tradi mini fiú

I. helyezett: Stanko Benedek

II. helyezett: Varga Leonard

 

Tradi szenior férfi

I. helyezett: Hojsza Zoltán

II. helyezett: Németh László

III. helyezett: Bilkó Tibor

 

Tradi ifi lány

I. helyezett: Lalák Boglárka

II. helyezett: Petro Emese

 

Tradi gyermek lány

I. helyezett: Molnár Ibolya

 

Tradi gyermek fiú

I. helyezett: Chládek Dániel

II. helyezett: Varga Dávid

III. helyezett: Stanko Gergely, Struhár Gábor

 

Tradi felnőtt nő

I. helyezett: Stanko Tímea

 

Tradi felnőtt férfi

I. helyezett: Molnár Antal

II. helyezett: Petrovics Péter

III. helyezett: Mészáros Erik

Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.