lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2024. január 8., 11:18

Nagymegyeren felavatták Petőfi mellszobrát

A Pro Megere Polgári Társulás kezdeményezésére vasárnap a nagymegyeri Hősök terén ünnepélyesen felavatták lánglelkű költőnk, Petőfi Sándor mellszobrát.

nagymegyeren-felavattak-petofi-mellszobrat
Nagymegyeren felavatták Petőfi mellszobrát
Fotó: Lacza Gergely

Az ünnepség Zakál Gyula szavalatával kezdődött, majd a Pro Megere Polgári Társulás elnöke, Mikóczy Dénes mondott köszöntőt, melyben megemlítette, hogy a Felvidék legújabb köztéri Petőfi-szobra a Bethlen Gábor Alap által kiírt pályázatra a társulás által benyújtott sikeres pályázatnak köszönhetően készülhetett el. Kifejtette, hogy

a 130 cm magas, 40x25 cm-es mészkőoszlopra helyezett mellszobor méreteiben életnagyságú, s elkészítésére Cséfalvay Kázmér nagyfödémesi szobrászművész-restaurátort kérték fel,

aki jelenlétével is megtisztelte az eseményt.

zakal-gyula-versmondo
Zakál Gyula versmondó
Fotó:  Lacza Gergely
A szabadságharcban Petőfi példamutatásának és szabadságszeretetének hatására sok nagymegyeri is részt vett Kossuth zászlaja alatt a nemzetünk jövőjéért vívott forradalomban. Hisszük, hogy Petőfi szobra, emlékhelye hatással lesz az ifjúság és a polgárok nemzeti öntudatának erősödésére, annak felelős vállalására”,

– emelte ki Mikóczy Dénes, aki leszögezte, hogy a szobor több önzetlen segítő ember illetve csapat munkája, hathatós segítsége nélkül nem állhatna ma itt.

A szobor mészkőtalapzatának beszerzésében nagy segítséget nyújtott a királyhelmeci Suhajda Péter, aki közösen a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében található Füzérkomlós község polgármesterével, Mester Andrással a magyarországi község ma már nem működő kőbányájából a polgári társulás rendelkezésére bocsátotta az általuk kiválasztott megfelelő mészkőoszlopot.

mikoczy-denes
Mikóczy Dénes
Fotó:  Lacza Gergely

Vörös László kőműves mester, a Pro Megere elnökségi tagja készítette elő a helyszínt ahová a mészkőtömb szállítását is lebonyolította. A helyi TSM kft. vezetője és csapata a gépi segítséget, a téren lakó Kósa és Beke család pedig áramot és vizet biztosított, továbbá őrizte a szobrot annak ünnepélyes átadásáig. Mikóczy Dénes Soóky Mariánnak, Nagymegyer polgármesterének, továbbá a helyi önkormányzat szerveinek és képviselőinek is megköszönte, hogy partnerséget vállaltak e nemes ügyben. Végül, de nem utolsósorban a társulás nevében háláját és köszönetét fejezte ki Magyarország Kormányának és a Bethlen Gábor Alapnak az anyagi támogatásért.

Szeretném, ha a Felvidék legújabb és az egyik legszebb Petőfi-szobra az összetartozás és az összetartás jelképévé válna nemzetünk és közösségeink elkötelezettségének sikerre vitelében. Kívánom, hogy a nagymegyeriek érezzék magukénak Petőfi Sándor szobrát méltó helyén, a Hősök terén, itt a hősök szobrainak emlékműve mellett. Legyen az emlékmű az összmagyarság egyik meghatározó emlékhelye itt a Felvidéken”,

– hangsúlyozta a társulás elnöke, miután Soóky Marián polgármesterrel közösen ünnepélyesen leleplezték az alkotást.

sooky-marian-es-mikoczy-denes-leleplezte-petofi-mellszobrat
Soóky Marián és Mikóczy Dénes leleplezte Petőfi mellszobrát
Fotó:  Lacza Gergely

Ezt követően Kalmár Dávid, Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének diplomatája, Vörös László és Földes Andrea minden jelenlévő nevében nemzeti színű szalaggal kötötte át a szobrot.

Nagymegyer polgármestere, Soóky Marián ünnepi beszédében aláhúzta, hogy méltó rendezvényre gyűltek össze az emberek, hiszen egy újabb kulturális és történelmi emlékhellyel lett gazdagabb a város.

Elmondhatjuk, hogy a Petőfi-évforduló zárásának egyik legnagyobb ünnepét és eseményét városunkban, Nagymegyeren láthatjuk, ahol maradandóan örökre elfoglalta helyét a kőbe vésett ifjú, Petőfi Sándor. Petőfi emléke nem pusztán túlélt mindent az elmúlt kétszáz évben, hanem diadalmasan jelen van a mindennapokban, például a köztereken, a nyelvben, a beszédfordulatokban, és idézi őt az is, aki nem figyelt a magyarórán, és az is, aki a szabadságról vagy a szerelemről beszél. Nincs divatja, egyszerűen itt van velünk, magyarokkal, kétszázegy esztendeje”,

– mondta a polgármester, majd hozzáfűzte, hogy Petőfi vátesz költő volt, aki nemcsak a saját sorsát, nemcsak a saját halálát, hanem a nemzet jövőjét, a magyar és a világszabadság győzelmét is megjósolta.

sooky-marian
Soóky Marián
Fotó:  Lacza Gergely
Egyik irodalmárunk nagyon találóan jegyezte meg róla: Petőfi zsenialitása abban rejlik, hogy eredeti módon és mégis mindenki számára közérthetően fogalmazta meg gondolatait az élet nagy kérdéseiről. A szabadságról és a szerelemről, illetve a hitvesi hűségről, a szülőföldhöz való szoros kötődésről és a minket körülvevő természet nagyszerűségéről. S nem utolsósorban arról, hogy minden embernek küldetése van: ott kell becsülettel helytállnia, ahová a Jóisten teremtette. Petőfi ezért oly időszerű ma is. Hazaszeretete és magyarsága nem csupán a szavak szintjén nyilvánult meg, hanem tettekben is. Nemcsak újságcikkekkel és versekkel küzdött, hanem fegyverrel is, és a legdrágábbat, az életét adta a magyar hazáért és az alábbi tőle vett sorok világosan megmutatják az emberi magatartásforma követendő mintáját:

»Vén épület már a világ.
Le, alacsonyra süllyedett.
Ha egyenest jársz: beütöd
A gerendában fejedet.
Hajolj meg, ha a fejtörő
Gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm a fejem,
Semhogy meghajtsam derekam!«
(S. K. EMLÉKKÖNYVÉBE)

A mai szoboravató kapcsán bizton mondhatjuk, hogy igyekszünk a Petőfi-örökséget méltóképpen ápolni és átadni a jövő nemzedékének, hogy az itt élők a jövőben mindig a magukénak érezhessék a nagy költő szellemiségét”,

– nyomatékosította Soóky.

keknefelejcs-nepdalkor
Kéknefelejcs Népdalkör
Fotó:  Lacza Gergely

Az ünnepélyes szoboravatás során a Kéknefelejcs Népdalkör Petőfi megzenésített verseit énekelte, az aktus záróakkordjaként pedig a jelenlévők közösen elénekelték a Nemzeti dalt.

a-leleplezett-szobor
A leleplezett szobor
Fotó:  Lacza Gergely

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.