2018. november 26., 16:11

Nagyanyáink titkai

 

Ezzel a címmel rendezték meg Sárosfán a régi falusi ételek bemutatóját és kóstolóját november 25-én. A sok finomság mellett egy régi konyhai eszközöket bemutató kiállítást is berendeztek a szervezők a sárosfai kultúrházban. A nagy sikerű rendezvényen a Pósfa zenekar muzsikáját hallgatva falatozhattak és szórakozhattak az érdeklődők.

Nagyanyáink titkai, régi ételek
Médialapozó
Fotó: Szabados Kati

A Csemadok Sárosfai Alapszervezete második alkalommal szervezte meg a Nagyanyáink titkai című rendezvényt, amelyen a régi falusi ételeket mutatták be. A Sárosfa múltját felidéző kóstolóra nagyon nagy számban érkeztek az érdeklődők. A kultúrház színpadán a múlt század eleji használati eszközökből összeállított kiállítás szintén a régi konyhák hangulatát tükrözte.

Fotó:  Szabados Kati

Az ételnek becsülete volt

Földváry Terézia, Sárosfa polgármestere nyitotta meg a kóstolót. Elmondta, hogy az asztalon felsorakoztatott ételek mindegyike régi sárosfai recept szerint készült. A töltött káposzta, csirkepaprikás és egyéb tartalmas ételek mellett helyet kaptak a kóstolón az egyszerű, szinte a semmiből elővarázsolt levesek, tésztaételek is. „Nagyanyáink szó szerint varázsoltak, mert azokban az időkben nem adatott meg mindenkinek a bőség.”

Földváry Terézia
Fotó:  Szabados Kati
Földváry Terézia

A ma élő idősebb korosztály gyermekként élte meg azt az időt.
Az ő elbeszélésükből tudjuk, hogy a mindennapi betevő falatnak akkora értéke és becsülete volt, mint az adott szónak.”

Földváry Terézia bevezetőjében beszélt a régiek főzési és étkezési szokásairól. Az ételek alapja abban az időben főleg a liszt, a tej, a krumpli, a bab és a szezonális kerti termények voltak. Ezekből az alapanyagokból leggyakrabban tésztaételek, levesek, főzelékek kerültek az asztalra. A kenyeret kemencében sütötték, házi tejet ittak hozzá, rendszerint ez volt a reggeli és a vacsora.  A hús ritka vendég volt a háznál, csak ünnepi alkalomra készítettek húsos ételt.

Fotó:  Szabados Kati

A titok nyitja

„A rendezvény célja az volt, hogy a régi ízeket felidézve megfejtsük nagyanyáink titkát, amely az akaratban, az egyszerűségben és a szeretetteljes elkészítésben rejlik.” Földváry Terézia zárszóként megosztott a jelenlevőkkel egy régi, bevált receptet is:

Végy egy kiló jó meleg szeretetet, szitáld át a türelem szitáján, nehogy pletykamag kerüljön bele! Gyúrd össze egy tojásnyi kedvességgel és takard le tiszta jókedvvel! Ha megkelt, süsd meg a kitartás tüzénél! Szórd meg asszonyi kacagással és tégy rá pár csepp nyugodt megfontolást! Vágd fel annyi darabra, hogy eggyel mindig több legyen, mint ahányan az asztalnál ültök, hiszen mindig akad valaki, aki még rászorul.”

Fotó:  Szabados Kati

A tudást igyekeznek átadni a fiataloknak

Az első tányér étel elfogyasztása után következett egy kedves meglepetés. Három kicsi lány kínálta körbe az asztaltársaságot saját kezűleg készített finom rétessel. A sárosfaiak büszkék dagasztó és réteshúzó tudományukra. A legutóbbi vásárúti rétesfesztiválon is megnyerték az első díjat finom réteseikkel. Mint kiderült, tudásuk nem fog elveszni, az ifjú generáció már bizonyított. A három kislány kiváló rétesei után mindenki megnyalta a tíz ujját.

Fotó:  Szabados Kati

Nagyanyáink titkai, régi ételek
+24 kép a galériában
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.