2019. június 9., 13:42

Nagy útfelújítások Besztercebánya megyében

A jelenlegi szlovákiai megyerendszer fennállása óta a legnagyobb léptékű útfelújítás zajlik Besztercebánya megyében. A megye vezetősége a kommunikációt is fontosnak tartja, ezért egy fórumsorozatot indított, amelyen havonta más-más járást keresnek fel, hogy a helyi lakosokkal és polgármesterekkel a településeiket érintő legégetőbb problémákról beszéljenek.

Besztercebánya megye események
Médialapozó
Fotó: TASR

Egy évvel a régiófejlesztési ügynökség megalakulása után Lunter elnök úr eldöntötte, hogy minden hónapban prezentálni fogjuk az adott járási székhelyen, mit végeztünk el eddig és mik a további terveink – mondja Csúsz Péter, a megyeelnök legkevésbé fejlett régiókért és nemzetközi együttműködésért felelős megbízottja.

Május 30-án, csütörtökön Nagyrőcén került sor egy ilyen találkozóra. Az egész napos program során délelőtt egy adott témához (ami a járást érinti) ültek le szakemberekkel tárgyalni, délután az adott járás polgármestereivel tartottak találkozót, kora este pedig lakossági fórumra került sor.

– Először voltam ilyen találkozón, és nagyon tetszett, mert egyrészt konkrét tényekről van szó. Kérdéseket tehettek fel a polgármesterek és a lakosok, s ezáltal interaktív kapcsolat alakult ki. Nagyrőcén a legaktuálisabb téma az volt, hogy miként képzeli el a megye az útfejlesztést a járásban.

Járási székhely, első osztályú út nélkül

Besztercebánya megye közigazgatásában összesen 2 455 kilométernyi út található, ebből 605 km másodrendű főút, 1 849 km pedig összekötő út. A másodrendű főutak közül 223 kilométernyi nem megfelelő állapotú, 11 kilométernyi pedig balesetveszélyes állapotban van. Az összekötő utaknál 747 kilométernyi út nem megfelelő állapotú és 80 kilométernyi található balesetveszélyes állapotban. Összességében tehát a megye útjainak 43 százaléka nem megfelelő és balesetveszélyes.

Fotó:  TASR

Mint elhangzott, Nagyrőce egyike azon kevés járási székhelyeknek, ahová nem vezet első osztályú út. Ezért prioritást élvez a várost átszelő II/532-es Tornalja–Jolsva–Murány- útszakasz felújítása, amelyre 8 millió eurót különítettek el, s ebből az összegből a II/531-es Tiszolc–Vereskő (Červená Skala) közti út legkritikusabb szakaszait is rendbe hoznák.

A munkálatok ezeken a szakaszokon már július elején megkezdődhetnek. A közbeszerzést a megye bonyolította le, jelenleg a szerződéskötés folyik a kivitelezővel. A nyertes cégnek 35 napja lesz, hogy befejezze a munkát, így a tervek szerint már augusztus közepén átadnák az érintett útszakaszokat, amelyeket ezután átminősítenek. A felújítást szigorú ellenőrzés alá vonják, s az építőket arra köteleznék, hogy 60 hónapos garanciát vállaljanak az újraaszfaltozott szakaszokért. Az átminősítés további előnye, hogy miután I. osztályú főútról lesz szó, annak karbantartását az állam fogja végezni, ezáltal ennek gondja és finanszírozása lekerül a megye válláról.

A legnagyobb útfelújítási csomag

Áprilisi mezőlaborci kihelyezett ülésén a kormány első körben összesen 33 millió euró visszafizetendő pénzügyi támogatást hagyott jóvá a megye útjainak felújítására. Ebből 8 millió eurót a már említett szakaszok felújítására fordítanak, míg a további 25 milliós kölcsön egy, az útkarbantartó által elkészített adatbázis alapján kerül szétosztásra. A legrosszabb utakról szóló szakmai jelentés július közepére készülhet el, s a pénzek ez alapján arányosan lesznek elosztva. Ezenkívül a megyei önkormányzat a tavalyról megtakarított forrásokat is újabb útfejlesztésre fordítja, ami mintegy 13 millió eurót jelent, majd ősszel egy újabb 25 milliós kölcsön érkezhet.

– Összességében amióta a megye fennáll, ez lesz a legnagyobb útfelújítási csomag, mivel így közel 70 millió eurót fordítunk felújításokra – mondja Csúsz Péter. – Természetesen tudjuk, hogy még legalább 70 millió kellene, hogy mindent megfelelő állapotba hozzunk, ettől függetlenül elmondhatjuk, hogy mióta a megyéhez tartoznak az utak, ez lesz a legnagyobb előrelépés.

Búcsúlátogatáson járt Andrej Kiska

Május végén Andrej Kiska leköszönő köztársasági elnök is búcsúlátogatást tett Besztercebányán, ahol tárgyalt a megyei önkormányzat vezető politikusaival. Kiska a megyeszékhelyen kijelentette, hogy Besztercebánya megye nehezebb és bonyolultabb problémákkal küzd, mint mondjuk Nyitra megye. Az államfő hozzátette, a megyefőnökkel, Ján Lunterrel közösen szomorúan állapították meg, hogy az előző vezetés alatt a megye hanyatlásnak indult.

– Az uniós alapokból nem tudtak meríteni több tízmillió eurót, és ez óriási kárt okozott ennek a megyének, amely egyébként sincs könnyű helyzetben, s amelynek részei a szegény déli járások is, ahol továbbra is magas a munkanélküliség – fejtette ki Kiska. A leköszönő elnök Lunterrel megvitatta az oktatás és az egészségügy helyzetét is, majd a megye múzeumigazgatóival, köztük Oľga Bodorovával, a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum vezetőjével is találkozott.

Gyermektábor Alap és JúniusFeszt

További pozitív fejlemény, hogy a megyei képviselők legutóbbi ülésükön egyhangúlag elfogadták az MKP klubjának javaslatát a létrehozandó Gyermektábor Alapról. Ez napi 70 eurótól 100 euróig terjedő támogatást nyújt fejenként a nyári táborokban részt vevő gyerekek ellátására. A kérvényeket május végéig lehetett benyújtani, a 300 ezer eurónyi juttatás odaítéléséről a napokban döntenek.

A megye kulturális alapjában vannak kiemelt rendezvények, amelyekre adott egy keretösszeg. Sikerként értékelhető, hogy a kiemelt rendezvények közé első ízben a Rimaszombatban több éve megrendezett JúniusFeszt is bekerült. 

Besztercebánya megye események
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.