2018. szeptember 20., 10:52

Nagy kihívások előtt áll Alsóbodok polgármestere

Az Esterházy János végső nyugalomra helyezésének első évfordulója újra a zoboralji Alsóbodok felé fordította a felvidéki és külhoni magyarság figyelmét. A falut és Zoboralját is mély veszteség érte az iskolaalapító és a zarándokközpontot létrehozó Paulisz Boldizsár halálával, akinek fia, Paulisz Marián, Alsóbodok polgármestere viszi tovább az apai örökséget.

pauliszmarosalsobodok.jpg
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Paulisz Marián portálunknak elmondta, független polgármesterjelöltként indul a novemberi önkormányzati választásokon, az MKP és a Most-Híd koalíciós támogatásával. A zoboralji faluban, ahol rendszerint hetven százalékos a választásokon való részvételi arány, három jelölt indul a polgármesteri posztért. A Smer-SD színeiben a falu volt polgármestere, Gyepes Zoltán indul. A jelenlegi alpolgármester, Tomáš Kmeťo függetlenként indul. 

A meglepő fordulat

Ezzel minden bizonnyal kiélezett helyzet alakulhat ki a zoboralji faluban, hiszen Paulisz Marián és Tomáš Kmeťo ugyanazon szimpatizánsokkal, baráti és családi támogatói körrel rendelkezik. A község első embere szerint, aki a négy évvel ezelőtti önkormányzati választásokon hetvenhét szavazattal győzött, ebben a helyzetben ugyanúgy lehet nagyot nyerni, mint nagyot bukni is. Elmondta, a szavazótábor széthúzásával kapcsolatban olyan érzése van, hogy maguk alatt vágják a fát, nem tartja áldásosnak a helyzetet.

Zoboralja 14 falujában van magyar ajkú polgármester, Paulisz Marián szerint a szórványvidéken élve nem engedhetik meg maguknak a széthúzást és a megosztást, hiszen lényeges az, hogy egy emberként kell küzdeniük a magyarság megtartásáért és a fejlődésért.

„Zoboralján ugyanúgy pozitívan kell megszólítani, tiszteletben tartani, becsülni és érdemben meggyőzni a szlovák választókat is, és ezt csak tettekkel lehet elérni” - vélekedett.

Változások

Alsóbodokon szemmel látható változások történtek az elmúlt években. Nagy pozitívum, hogy felújították a községbe bevezető egyetlen főutat. A polgármester elmondása alapján az egyik fő cél az volt, hogy komfortosabbá tegyék a falut a fiatalok számára, ennek érdekében komplex parkosításba kezdtek, valamint szép, többfunkciós játszótereket hoztak létre. Rendkívüli eredményeket értek el a községben a sport területén is, önerőből sikerült felállítaniuk egy, az országban egyedinek számító multifunkciós sportpályát, valamint felújították a klubhelyiségeket.

„A bérlakásokat sem hanyagoltuk el, megtörténtek a kazáncserék, parkolók kialakítása, valamint az utak aszfaltozása. Az iskolába és óvodába új világítást szereltünk, a napközit teljes egészében sikerült felújítani. Az óvoda átépítése jelenleg is folyik” - mondta el a polgármester. Hozzátette a faluszépítő és közhasznú munkálatokat önerőből és a Szlovák Kormány támogatásaiból fedezték.

A faluban az egyházi vonalat sem hanyagolják el, míg a nemrégiben elhunyt Paulisz Boldizsár 2010-ben felújíttatta a templombelsőt, addig fia faluvezetése alatt az építmény kívülről is megújult. A kultúra terén az önkormányzat aktívan együttműködik a falu és környék szervezeteivel, fő céljuknak tekintik a néphagyományok és a folklór megőrzését.

Az örökség

A fiatal polgármester arról is beszélt, mekkora feladatokat ró rá az a hatalmas szellemi és kulturális örökség, amelyet édesapja hagyott rá.

„Ez az örökség nem teher számomra, sokkal inkább egy kihívás. Folytatni kívánom az ő munkásságát. Ennek a hátulütője csak az idő, nálam egy nap már jóformán 48 órából kell, hogy álljon. Teljes emberként kell jelen lennem az önkormányzati hivatalban, a zarándokközpontban és most már az iskolában is. Ez a helyzet azonban átmeneti, s már körvonalazódik a megoldás. Az iskola kapcsán meg kell nézni a statisztikákat, komolyabb marketinget kell folytatnunk. Ki fog derülni rövidesen, mit kell tennünk, de meg sem fordult a fejemben, hogy bezárjam az intézményt.”

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.