Nagy érdeklődés övezi a komáromi András-napi vásárt

Nagy Miskó Ildikó 2018. november 17., 20:46

Főként szombaton hatalmas érdeklődés övezte a november 16-18-án a komáromi Kőszűz-szobor tövében megrendezett András-napi vásárt. A hagyományosan november második felében megtartandó rendezvény a helyi bazilika védőszentjének, Szent Andrásnak is emléket állít. Bölcs döntés volt azt András nap előtt két héttel, az utolsó kellemes őszi hétvégén megrendezni, hiszen így az időjárás a várfal környékére csalta a családok apraját és nagyját.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Közel kétszázötven árus kínálta portékáit

Mácza Mihály komáromi helytörténész portálunknak elmondta: Komáromban már a 19. században is rendszeresen megtartották az András-napi vásárt, amely távolabbról is a Duna-parti városba vonzotta a kézműveseket és a kereskedőket. Akkoriban ott évente hat nagyszabású vásárt rendeztek, ami a város jelentőségét hangsúlyozó, nagy kiváltságnak számított.   

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Azt már a városi rendőrség épületében székelő és a terepen láthatósági mellényben cirkáló, szükség esetén beavatkozó szervezőktől tudtuk meg, hogy az idei vásárra minden elárusítóhely elkelt. Hét országból érkezett közel kétszázötven árus kínálhatta portékáit. Többségük már “törzstagnak” számít a Felvidéken – így a magyaros viseleteikkel és mutatós kiegészítőikkel, valamint kézimunkáikkal és kézi szövésű szőnyegeikkel a tekintetet messziről vonzó székely árusok, továbbá a fülbemászó zenét játszó indiánok.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A kézművesek kavalkádjában magyarok, szlovákok, csehek, lengyelek, olaszok versengtek a vevők kegyeiért és pénzéért.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A ruházaton, lábbelin, lakberendezési kiegészítőkön, játékokon és további karácsonyi ajándéknak valókon kívül volt minden, mi szemnek-szájnak ingere. Az elmaradhatatlan sült gesztenyétől, kürtöskalácstól, kemencés lepénytől, töltött ostyáktól kezdve a látványkonyhák és büfék sokrétű kínálatát keresztül az ínycsiklandó puncsig, mézes- és forralt borig. Az egészséges életmód hívei akár homoktövises italokat is kortyolgathattak, és medvehagymás kecske- vagy másféle sajtot majszolgathattak.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Aki pedig adrenalinfröccsre vágyott, az tíz-húsz euróért pár percig a felhők közé repülhetetett a katapulton vagy a torony-körhintában. A kevésbé vakmerők és a gyerekek másféle érdekes attrakciók, hinták közül is kiválaszthatták a kedvüknek és gyomruknak leginkább valót.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

“Évről évre kisebb a forgalmam, ennek ellenére visszatérek”

Több éve a komáromi vásárokba az erdélyi Mákófalváról vissza-visszajáró árus Szalay Erzsébet, akit az idei kínálatáról és az eddigi vásári tapasztalatairól kérdeztünk.

“A Kolozs megyei Mákófalváról már jópár éve mindig nagyon szívesen térek vissza a komáromi András napi és karácsonyi vásárba. Az itteni színvonal ugyanis nagyon jó, ám sajnálatos, hogy árusként évről évre egyre kisebb a forgalmam. Úgy tűnik, hogy az emberek egyre kevesebb pénzt tudnak elkölteni a vásárokban. Pedig minden évben új termékekkel igyekszem színesíteni az áruválasztékomat. Sajátkészítésűek a gyöngyhímzéses termékeim, továbbá a varrott, szövött és csipketerítőim, szintén magam varrom a rongybabákat és a porcelán babák viseletét. Sokan megállnak és megdícsérik a portékámat, de azokból kevesen vásárolnak. Ennek ellenére szeretnék visszatérni a Klapka téri karácsonyi vásárba. Úgy hallottam, hogy csak háromnapos lesz, pedig ha már ideutazunk, jobban örülnénk, ha legalább egyhetes lenne” – mondta el.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A környzettudatos életmódról és az új munkalehetőségekről

Akár munkaadókkal is ismerkedhettünk a környezettudatos életmódra sarkalló vásárban.

Míg a Komáromban idén letelepedő ZF Slovakia vállalat szombaton a városi rendőrség épületének közelében mutatkozott be az érdeklődőknek, a Gadócon tevékenykedő és bővítést tervező SK Cont Komárno saját konténereiben a vásár egész ideje alatt új munkahelyeket kínált a járókelőknek. Közelükben pedig a KompAkt környezetvédelmi szervezet a hulladékosztályozást népszerűsítette. Kérdőívek kitöltésére kérte fel a vásározókat, akik elsősorban a szemétszelektálási szokásikról árultak el ezt-azt. Lehetőség nyílt elbeszélgetni a helyi CleanCity Kft. munkatársaival arról is, hogy milyen előnyökkel jár a hulladékosztályozás. 

Képgalériánk:
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Csöppet sem mellékes kérdés, hogy idén az ingyenes mellékhelyiségek több területen is a nézelődők rendelkezésére álltak. A közbiztonságot pedig a városi rendőrök az állami rendőrökkel együtt szavatolták, vagyis szükség esetén vasárnap is elérhetőek lesznek a 159-es hívószámon. Akinek ugyanis eddig nem volt ideje élvezni a vásári forgatag sajátos hangulatát, ezt még az utolsó napon megteheti.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS