2020. december 19., 18:19

Nádszeg, a karácsonyi varázsfalu

Varázslatos adventi időszak uralkodik a mátyusföldi Nádszeg falujában. A faluban minden nap újabb család ablaka borul ünnepi fénybe a plébánia által kezdeményezett Adventi ablakok játék során. A plébános mesét olvas kicsiknek és nagyoknak, a gyerekek pedig levelet írhatnak a Jézuskának a különleges nádszegi postaládába bedobva azt. Az angyalok pedig válaszolnak.

Fotó: Horváth Szomolai Andrea
Archív felvétel a 2019-es adventi időszakból, Nádszegről

Az advent hangulatát mindenki különlegesnek és rejtett csodával telinek szereti megélni. Gyönyörű és nyugalmat árasztó az a képzet, ahogy a családok együtt, nevetgélve sétálgatnak a hófödte utcákon, habos, pillecukorral meghintett forró csokoládét kortyolgatva, találkozva a barátokkal, örülve az ünnepi fényeknek. A mátyusföldi Nádszegen a pandémia ellenére sikerült egy nagyon hasonló hangulatú adventi időszakot összehozni.

129568901_2494098137558253_624757821273093491_o.jpg
Fotó:  Nádszegi plébánia
A nádszegi plébánia díszítése

Bár a hagyományos ünnepváró programok, a koszorú készítése, a közös sütögetés, az előadások, koncertek idén elmaradtak, a helyi jótét lelkek, szervezetek és legfőképp a Szent István Római Katolikus Plébánia  közreműködésének köszönhetően a nádszegiek egyáltalán nem maradtak adventi csoda nélkül.

Adventi ablakok

A plébániát vezető Elek László plébános szívesen foglalkozott az Adventi ablakok kezdeményezés megszervezésével és összefogásával.

A kezdeményezés lényege, hogy az adventi kalendáriumokhoz hasonlóan, minden nap egy új ablakocskát nyitottak és nyitnak ki a szentestével bezárólag. Ilyenkor a község valamelyik házának ablakában felgyúlnak az ünnepi fények.

131114943_1506268412897503_333591692464406805_n.jpg

Ahogy telnek a napok, egyre több ház ablaka világít,  míg végül Szentestén mind a huszonnégy ablak ünnepi fényben ragyog majd. Elek László atya úgy magyarázta, hogy a közösségben előre megegyeztek abban, hogy ki szeretne bekapcsolódni a kezdeményezésbe, és ki melyik adventi napon díszíti majd ki saját házának ablakát, amely az adott nap estéjén fénybe borul.

A közösségi hálón minden reggel közzéteszik, hogy az aznap esti ablak a falu melyik részén nyílik ki. A pontos helyszínt nem jelölik meg, hogy mindenkinek megmaradhasson a „vadászat” élménye. Elek László atya, aki szerint ezzel a kedves játékkal izgalmassá lehet tenni az adventi készülődést, megjegyzi, hogy a koronavírus-járvány nem lehet akadálya annak, hogy új ünnepi hagyományt teremtsenek.

Kacz Éva, Nádszeg polgármestere jókedvűen teszi hozzá, hogy erre a kezdeményezésre bizony reagált a „piac” is, a helyi vendéglátósok szabadtérben árulnak forró csokoládét, karácsonyi puncsot, forralt bort az ablakocskákat kereső falusiaknak, így minden adventi este egy jókedvű, közösséget összekovácsoló, Nádszeg utcáit bebarangoló sétává válik.

A plébánia ezen kívül egy szép, tartalmas oldalt is nyitott a Facebookon. A csoportban minden nap található hangos mese, amelyet a plébános olvas fel, karácsonyi, lélekgyógyító ige a Bibliából, karácsonyi süteményekhez való helyi jellegű receptek és sok-sok izgalmas adventi ötlet kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A plébánia a pandémia ellenére is meghirdette a hagyományos karácsonyi süteménysütő versenyét, mely a jelenlegi helyzetre való tekintettel online formában valósul majd meg.

Nádszegi Karácsonyi postaláda
nadszegi_postalada.jpg

Kacz Éva elmondja, rendkívül büszke arra a minőségi és jó munkára, amelyet a plébánia és a helyi szervezetek, iskolák végeznek annak érdekében, hogy idén is színes legyen az advent a faluban.

Különleges ötlettől vezérelve létrehozták a Nádszegi Karácsonyi postaládát, amelyet a gyerekek tölthetnek meg a Jézuskához írt leveleikkel.

A polgármester elmondta, a levelekre személyre szabott válasz is érkezik majd az angyaloktól egy nádszegi rajzművész által tervezett, gyönyörű képeslap formájában.

A tavalyi évben Nádszeg község saját műjégpályát is bérelt, idén pedig sikerült egy helyi cégnek is vásárolnia műgyantás jégpályát. Ezt tervezték üzembe helyezni a faluban, de a szigorított rendelkezések miatt nem sikerült. Kacz Éva nem bánkódik, mint mondja, ha kell, nyáron is hajlandóak korcsolyapályát emelni Nádszeg főterén.

A polgármester és a helyiek is örülnek annak, hogy sikerült új dolgokat létrehozniuk, új és szép hagyományok alapjait lerakniuk a faluban, ilyen vészterhes időkben is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.