2022. május 15., 19:10

Múzeumok és Galériák Éjszakája Füleken

Két év kihagyás után a Füleki Vármúzeum ismét bekapcsolódott a Múzeumok és Galériák Éjszakája elnevezésű eseménybe, melyet Szlovákia-szerte rendeztek meg különböző gyűjteménytárak. A füleki rendezvénysorozatot a Városi Honismereti Múzeumban nyitották meg május 14-én.

Múzeumok éjszakája
Fotó: Micsuda András

A Múzeumok és Galériák Éjszakája a tavaszi programkínálat egyik legkiemelkedőbb mozzanata, így a szervezők nagy örömére szolgál, hogy a közönségnek újra bemutathatják a múzeumi tevékenységet egy ilyen volumenű esemény keretén belül.

A szlovák múzeumos kollégák megpróbálták életben tartani ezt a rendezvényt a COVID alatt is, és megpróbáltak különböző online formátumokat találni neki. Mi úgy gondoltuk, hogy ennek nincs értelme, mivel ennek a rendezvénynek pont az a bája, és amiatt ilyen magas az érdeklődés iránta, hogy az emberek éjszakába nyúlóan személyesen látogathatják meg a múzeumot”
– nyilatkozta Illés Gábor, a Füleki Vármúzeum munkatársa.

Az idei, sokszínű program során az érdeklődők két tárlatot is megtekinthettek, a Városi Honismereti Múzeumban az újonnan megnyitott régészeti kiállítást, mely „Az elmúlt évek legértékesebb régészeti leletei Fülekről” címet viseli, valamint a Hodrushámori Iparművészeti Magániskola diákjainak vándorkiállítását, amely a bronzkortól az újkorig mutatja be replikákon keresztül a különböző mesterségek művészetét. A kiállítás először 2016-ban debütált Pozsonyban. Azóta majdnem egész Szlovákiát beutazta, s az utóbbi években Losoncon, Újbányán, Komáromban, Rimaszombatban, Léván, Poprádon és Breznóbányán láthatták az érdeklődők. A kiállított darabok közt vannak ékszerek, veretek és fegyverek is.

Múzeumok éjszakája
Fotó:  Micsuda András

A szervezők igyekeztek minél megragadóbb és minél egyedibb programokkal tarkítani az idei műsort, viszont a közönségkedvenceket is megtartották, így kerültek bemutatása az egykori Üzemi Klub mellett működő filmes szakkör archív felvételei is.

A műsor a felnőtteknek és a gyermekeknek egyaránt kellemes időtöltést kínált, hiszen a legkisebbek megtekinthették a Bajaja herceg című szlovák nyelvű meseelőadást is. A koncert sem maradt ki az idei események közül, a résztvevők a Hajni és a fiúk etno-jazz formáció előadását élvezhették a későbbi órákban. Az együttest helyi és környékbeli zenészek alkotják, akik a dallistájukon szereplő műveket egyre inkább aktuálisnak érzik.

„Elég nehéz időket élünk, és úgy gondoljuk, hogy üzenete van azoknak a daloknak, amiket mi eljátszunk. Illetve, igyekszünk meríteni minden kultúrából, a magyar népzenéből, a cigány zenéből, ezzel is erősítve azt, hogy a világban elég nagy a széthúzás, és ennek mi szeretnénk ellene menni” – mondta Frics Balázs a Hajni és a fiúk zenekar tagja.

A programsorozat a Tűzfészek Társulat tűzzsonglőr produkciójával végződött, melyben ötvöződött a pirotechnika és az akrobatika, így egy nagyon különleges záróelőadással gazdagodhattak az érdeklődők.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.