2022. november 14., 20:26

Művészeti csoportok összejövetele a zselízi Novemberi Találkozón

2022. november 12-én a zselízi Művelődési Otthonban rendezték meg a Csemadok lévai járási alapszervezetei mellett működő művészeti csoportok fesztiválját, a Novemberi Találkozót. A kétévente megrendezésre kerülő műsorfolyamban a csoportokon kívül fellépési lehetőséget kínálnak a helyi és a környékbeli fiataloknak, akik részt vettek, illetve sikeresen szerepeltek a Tompa Mihály Országos Versenyen vagy az Ipolyi Arnold Népmesemondó Versenyen.

Csemadok
Médialapozó
Fotó: Török Alfréd
a közönség

Ahogy azt a szervezők nevében a Csemadok Lévai Területi Választmányának titkára, Duba Ernő megfogalmazta, a fesztiválra sajnos nem tudott minden csoport eljönni, de így is 15 műsorszámban több mint 160 fellépő háromórás műsorát láthatta a közönség.

A járási rendezvény nyitószámaként a zselízi Cimbora Óvoda néptánccsoportja lépett fel, majd a Csemadok Lévai Területi Választmányának elnöke, Török Alfréd köszöntötte a megjelenteket.

A délután folyamán színpadra lépett a műsoraiban a falusi élet mozzanatait, ezúttal az aratás körüli időszakot megörökítő, illetve felidéző palásti Búzavirág hagyományőrző csoport, a 46 évvel ezelőtt megalakult, Galga-menti népdalokat előadó Érsekkétyi Pacsirta Éneklőcsoport, valamint a Farnadi Rozmaring Asszonykórus is. Az utóbb nevezett csoport 1970-ben alakult, s kisebb megszakítás után, 2000-ben megújulva ma már 14 aktív taggal működik Berek Aranka muzikológus vezetése alatt.

A zselízi Nyugdíjas Klub mellett működő esztrádcsoport 2018-ban kezdte el tevékenységét; azóta sok helyi rendezvényen vett részt. A Novemberi Találkozóra Az anyós és a vő című vidám jelenetüket hozták el. A dalos ajkú ipolyviski háziasszonyokból megalakult Csórésok népdalkórus műsorában citerát és ütőgardont is megszólaltattak. A kétezres években azzal a céllal alakultak, hogy a már megtanult énekrepertoárjukat kibővítsék, ezzel is gazdagítva a falunapokat és a házi rendezvényeket.

Oszoli Valéria a Csemadok palásti alapszervezete mellett működő Búzavirág hagyományőrző kultúrcsoport oszlopos tagja immár 30 éve. Miután több diákot is felkészített a mesemondó versenyekre, 2018-ban ő is versenyre jelentkezett a mesemondás felnőtt kategóriájában. Azóta három alkalommal jutott el az országos döntőbe, ahol ezüstsávos besorolásban részesült. A zselízi kultúrházban a Nem félsz, rózsám? című mesét adta elő. Egy-egy szavalattal a helyi alapiskola tanulói, Cserba Bianka és Goga Vivien is bemutatkoztak.

A Rozmaring éneklőcsoport létrejötte is évtizedekre nyúlik vissza; számtalan fellépés van már a hátuk mögött. A járási és a körzeti rendezvények állandó résztvevői. A csoport 2019-ben szinte teljesen átalakult, s új, fiatalabb tagokkal bővült. Jelenleg kilenc állandó taggal működnek. A Novemberi Találkozó programját egy népdalcsokorral tették színesebbé.

Az 1974-ben alakult nagyölvedi Rozmaring Népdalkör küldetése ma is a népdalok ápolása, valamint hagyományaink megőrzése. Lelkes tagjaiknak köszönhetik a több mint négy évtizedes működést, amely alatt számos népzenei rendezvényen vehettek részt. Ők medvesalji népdalokkal örvendeztették meg a megjelenteket. A lekéri Nosztalgia éneklőcsoportot is jól ismeri a tágabb régió lakossága. Most is ismert énekesek és zenekarok szerzeményeivel léptek pódiumra.

Jelen volt a Garam Menti Néptáncegyüttes is, amely október 1-jén a lévai Junior Kultúrközpont mozitermében, egy jubileumi folklórest keretei között ünnepelte fennállásának hetvenedik évfordulóját. A Felvidék egyik legrégebbi, lényegében folyamatosan működő néptánccsoportját Halász Gyula vezeti. Zselízre a felnőtt csoport hozta el a sárközi táncokat, de nagyecsedi verbunkot (csárdás és friss) is előadtak.

A műsorfolyam részeként fellépett a negyven esztendeje, 1982. február 1-jén megalapított zselízi Franz Schubert Vegyeskar is. Amint az a produkciójuk előtt elhangzott, 1987 és 2020 kivételével minden évben részt vettek a szlovákiai magyar énekkarok országos versenyén, a Kodály Napokon, ahol öt alkalommal arany-, öt alkalommal pedig ezüstkoszorús minősítést szereztek:

Legtöbbször Szlovákiában és Magyarországon lépnek fel, de sikerrel szerepeltek Ausztriában és Csehországban is. A kórus repertoárjában egyaránt találhatóak egyházi és világi művek, valamint könnyűzenei kórusfeldolgozások is. Eddig kilenc CD-jük jelent meg. Munkája elismeréseként a kórus 2007-ben, a kórus alapító karnagya, Horváth Géza 2001-ben Pro Urbe-díjat kapott. Horváth Gézát 2019-ben zeneszerző kategóriában Kóta-díjjal tüntették ki.”

Duba Ernő elmondása szerint fontosak az ilyen rendezvények a már-már sablonosnak tűnő „közösségépítő szerepük” miatt is, továbbá hogy az alapszervezetek bemutathassák a náluk folyó munkát, s hogy megismerhessék egymás hagyományait, szokásait, kultúráját.

Én azonban a Novemberi Találkozó kapcsán a hasonló rendezvények prózaibb jelentőségét emelném ki, ami szombaton teljes mértékben meg is valósult: mégpedig azt, hogy ebben a nehéz világban egyszerűen jól érezzük magunkat egymás társaságában és jól szórakozzunk. Támogatóinknak, a Kisebbségi Kulturális Alapnak, a Bethlen Gábor Alapnak, Zselíz városának, a Tiszta Forrás Alapnak és a Csemadok Zselízi Alapszervezete tagjainak is köszönhetően zökkenőmentesen, jó hangulatban zajlott a rendezvény”

– tette hozzá a választmány titkára.

Csemadok
+3 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.