Magyar7 - 2024/31.
Magyar varázsmeséink nyomában, népfogyatkozás helyett néptölte és párizsi reményeink
Magyar7 - 30. száma
2022. február 6., 14:25

Mozaik Múzeumtúra – A Mikszáth Kálmán Emlékház is csatlakozott

2022. február 9-ére hirdették meg a Mozaik Múzeumtúra DEMO 5 elnevezésű programját, amelynek a szklabonyai Mikszáth Kálmán Emlékház is részese lesz.

Mikszáth Kálmán Emlékház
Fotó: trikk

Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet és a Felelős Szülők Iskolája közös szervezésében immár ötödik alkalommal kerül megrendezésre a DEMÓ, vagyis a Digitális Edukációs Múzeumi Órák nevű rendezvény.

Az előző években töretlen népszerűségnek örvendő Digitális Edukációs Múzeumi Órák sorozat legújabb eseményén a fókusz ezúttal a magyar történelemben jelentős szerepet játszó személyiségek bemutatásán lesz.

A DEMÓ 5 nap magyarországi és határon túli múzeumok közreműködésével kínál alkalmat játékos, edukatív múzeumpedagógiai tartalmakon keresztül a magyar kulturális, történelmi, művészeti és tudományos értékek megismertetésére, bemutatására, elemzésére” – olvasható a rendezvény felhívásában.

A változatos múzeumpedagógiai tartalmak és játékok korosztályi bontásban, egy rövid regisztrációt követően minden pedagógus számára ingyenesen elérhetőek lesznek virtuális feladatsorok formájában február 9-én a DEMÓ 5 napon, illetve a későbbiek folyamán is szabadon használhatóak majd oktatási célból.

A szervezők több mint negyven múzeum feladatait és játékait gyűjtik össze korosztályi bontásban, reál és humán csoportosításban. Tudósoktól, a művészeken át a hatalmas felfedezésekig számtalan neves magyar bemutatásával hatalmas tudásanyag kerül terítékre rendhagyó módon az iskolák számára:

Többféle feladattípussal készülünk, legyen szó edukációs videókról, kisfilmekről, online fejtörőkről, illetve hozunk LearningApps tankocka feladatokat, Redmenta kvízeket és virtuális múzeumi sétákat is.”

A nagy palóc mesemondó iránt érdeklődők a programban megismerhetik Mikszáth Kálmán egyik leghíresebb művét, s bepillanthatnak Szent Péter esernyője alá is. További információk ide kattintva érhetőek el.

2021. május 29-én ünnepélyes keretek között nyílt meg a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma égisze alá tartozó szklabonyai Mikszáth Kálmán Emlékház új állandó kiállítása. A kiállítás látványterve, a grafika és a kivitelezés a dunaszerdahelyi TRIKK és a MNUCreative stúdiók munkatársainak, a vizuális megjelenésért felelős Gocoň Lászlónak és Németh Gergelynek, az audiovizuális tartalmakért felelős Tarr Kálmánnak, valamint az installációk tervezéséért és elkészítéséért felelős Németh Zoltánnak a munkáját dicséri.

Az alkotócsapat a megjelenő vizualitásban a grafika, az interaktív elemek és a kiállítási segédanyagok segítségével a játékosságra, a színességre és az áttekinthetőségre helyezte a hangsúlyt. Az emlékházban örömmel fogadják a tágabb régió iskolásait is, akik a tárlat megismerése után korabeli játékokkal szórakozhatnak, s a tápiógyörgyei Patkós Stúdió jóvoltából bábszínházi előadás részeseivé is válhatnak, felidézve A néhai bárányból ismert Cukri történetét.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.