2019. május 2., 15:35

Mostantól Nagy Iván irányítja a Csallóközi Múzeumot

Nagyszombatban ma iktatták be hivatalába Nagy Ivánt, a Csallóközi Múzeum új igazgatóját, aki sikeresen pályázott a megyénél a posztra. Az etnológus 12 éve dolgozik a múzeumban, eddig kurátorként tevékenykedett.

Nagy Iván
Fotó: B. Vida Júlia

Az új intézményvezető legfontosabb feladatának a csallóközi regionális értékek bemutatását tartja. Vallja, hogy ez a régió bővelkedik kulturális és természeti kincsekben. Tervei közt szerepel az állandó kiállítás bővítése, mégpedig a múzeumépületként szolgáló kastély földszintjén, irodahelyiségek felszabadításával. Az irodák pedig  – elképzelései szerint – az új raktárépületben kialakított helyiségekbe lennének áthelyezve.

Nagy Iván a személyi állományt is bővíteni szeretné egy régész és biológus szakemberrel, akikre égetően nagy szüksége van a múzeumnak.

A jövő nagy kihívása lesz a múzeum interaktívabbá tétele, hogy a látogatók minél több élményt szerezzenek egy-egy kiállításon. Rendkívüli történelem- , honismereti vagy természetismereti órákat is terveznek az intézményben, mely 1965-ben nyitotta meg kapuit, s az utóbbi években nagy felújításokon ment át.

A múzeumhoz tartozó modernizált galériában pedig elsősorban a régió művészeinek alkotásaiból terveznek tárlatokat rendezni. A kastély melletti parkot szabadtéri programok szervezésére kívánják kihasználni.

Az elképzelések valóra váltásához szükséges anyagiak előteremtésében a frissen kinevezett intézményvezető számít nemcsak a megyére és Dunaszerdahely városára, de mecénásokat is próbál keresni.

Nagy Iván terveiről bővebben a Magyar7 hetilap jövő heti számában olvashatnak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.