2019. október 8., 10:52

Moritz Csáky felbecsülhetetlen értékű műtárgyakat adományozott Szlovákiának

Gróf Moritz Csáky, az egyik legjelentősebb magyarországi nemesi család leszármazottja, több mint száz műalkotást adományozott Szlovákiának, melyek értéke felbecsülhetetlen. Az SZK Kulturális Minisztériuma által kiadott közlemény szerint festményekről, egy ékszeres dobozról, illetve a Csáky család címerével ellátott iparművészeti tárgyakról van szó.

szepesi vár
Fotó: TASR

Ľubica Laššáková (Smer-SD) kulturális miniszter elmondta: a gróf már 2017-ben jelezte, hogy gyűjteményét a lőcsei székhelyű Szepesi Múzeumnak szándékozik adományozni.

„Az adomány a szepességi kultúrát és történelmet gazdagítja. Csáky gróf kívánsága, hogy a műtárgyakat szállítsák haza, oda, ahol született” – közölte Laššáková, miután találkozott a gróffal, akinek a tárca nevében köszönetet mondott.

A Csáky család Erdélyből származik, ám leginkább a Szepességhez kötődik. A 17. század 30-as éveiben került birtokukba a Szepesi vár, amelyet aztán a beneši dekrétumok alapján koboztak el tőlük a kastélyaikkal és a birtokaikkal együtt. A második világháború végén a család Ausztriába emigrált. Moritz Csáky is itt él jelenleg, egyetemi professzorként tevékenykedik. Neves történészként azt tanítja, hogy a toleranciához a különbségek megismerésén keresztül vezet az út, hiszen ezek teszik Európát Európává. A Szepességet továbbra is az otthonának tekinti.
Megosztás
Címkék