2021. augusztus 5., 08:44

Modern iskolakonyhák és Gastro tábor Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Gastro DS a helyi iskola-és óvodakonyha-rendszer modernizálását tűzte ki céljául, amelynek elérése, noha bonyolultnak hangzik, mégis jól veszi az akadályokat a kft. Kosztra András ügyvezetővel és a Gastro tábor-KukTanoda egyik szervezőjével, Križan Anett munkatárssal beszélgettünk a Szabó Gyula Alapiskola étkezdéjében.

Gastro DS-tábor
Fotó: Reczai Lilla

A teljes mértékben városi tulajdonban lévő Gastro DS kft. végzi az iskola-és óvodakonyha-rendszer modernizálását, ahogy a konyhák menedzselését is Dunaszerdahelyen. Szlovákiában az iskola étkeztetés állami monopóliumként működik.

A Gastro DS 2017-ben azzal kezdte tevékenységét, hogy megpróbálta a nagyon elavult állapotban lévő iskolakonyhákat átalakítani, sőt technológiailag olyan szintre fejleszteni, hogy hatékonyabban tudjon működni az iskolai étkeztetés.

Mert a technológia és a gasztronómia is folyamatosan fejlődik. Az első felújított iskolakonyhák közt szerepelt a Szabó Gyula Alapiskola konyhája: 2018-ban valósult meg a rekonstrukció.

Gastro DS-tábor
Fotó:  Reczai Lilla

"2019 decemberében pedig megszületett az első saját működtetésű konyhánk a Szabó Gyula Alapiskolában. A következő évben a hatáskörünk alá került a Jilemnický utcai alapiskola konyhája is, továbbá a többi intézmény konyhája mostanra már ételkiadást is biztosít.

Kezdetben nagyon negatívak voltak a visszhangok, de mára már sokkal több pozitív visszacsatolást érzékelünk, mint negatívat“

– mondta el a kft. ügyintézője, Kosztra András.

A konyhában a személyzetnek is fel kellett vennie a ritmust, de Nagy Kornél séffel a munka még inkább zökkenőmentesen zajlik. Ami az ételkiadókat illeti, az összes alapiskolát lefedik és jelenleg hét, nem városi működtetés alatt álló óvodát és iskolát is ellátnak. A kulcsfontosságú kérdés: miért jó, ha az óvodákba és iskolákba elszállítják az ételt, miért nem a saját konyhán főzik meg a gyerekeknek a napi adagot?

Sikerült olyan csomagolási technológiát kialakítani, amelynek segítségével az étel több mint négy órán keresztül megtartja a 75°C fölötti hőmérsékletet,

így gyakorlatilag friss, meleg ételt kap az összes – a Gastro DS által működtetett – kiadóból az étkező, sőt az iskolai intézményekbe is gond nélkül eljut a friss étel minden diák számára több ételhordóban, amelyek kifejezetten erre a célra készültek. Ehhez azonban szükség volt a megfelelő személyzetre és járművekre is.

Gastro DS-tábor
Fotó:  Gastro DS hivatalos oldala

A kft. törekszik a környezettudatosságra, ezért használnak két elektromos meghajtású furgont az ételek kiszállításához, olyan műanyag csomagolással dolgoznak, amelynek kukoricakeményítő az alapja, valamint a biohulladék elszállítására is ügyelnek.

Kedvezményezett nyugdíjas étkeztető programot is indítottak, a nyár folyamán pedig egy applikációt szeretnének kialakítani, amely mutatja majd, melyik ételkiadónál van kimaradt, becsomagolt étel. Így a lakosok számára egyértelmű lesz, hol keressék a megmaradt ételt.

"Jelenleg harminchat személynek tudunk munkát biztosítani, így harminchat családnak biztosítjuk a megélhetését. Bízom benne, hogy ez nem a végleges szám, s fogunk tudni bővülni a jövőben. Sikerült újfajta minőséget kínálnunk és adnunk az alapiskolai étkeztetésben mindenkinek, aki szolgáltatásainkat kihasználja. Emellett olyan céges étkeztetés biztosítunk, ami működik, amire van igény, s mostanra már a járásba tartozó települések nagy részét is meg tudtuk szólítani” – nyilatkozta az ügyvezető.

A következő évben egy újabb kidolgozott tervezettel készülnek a város támogatása mellett – átvezetik az iskolakonyha tevékenységet az óvodákra is.

Részben saját tőkéből, részben pedig dotációkból valósul majd meg az egyik városi óvoda konyhájának modernizálása, felújítása. A többi óvoda részére pedig megpróbálják a hideg konyhát (tízórai, uzsonna stb.) még gazdagabbá és változatosabbá tenni. Kihívást jelent majd az ételek kiszállítása az óvodákba, de ezért is szeretnének belefektetni egy újabb elektromos autóba, amelynek segítségével még effektívebbé tudják tenni a kiszállítást.

A jövő évi óvoda-projektnél elképzelhető, hogy néhány munkapozíció feleslegessé válik majd, de a Gastro DS erre is talált megoldást. "Egyfajta átcsoportosítást fogunk alkalmazni, azt a munkaerőt, amely feleslegessé válik bizonyos óvodákban, azt a Gastro DS felveszi a konyhájára, vagy bármely  ételkiadós helyszínére.

Gastro DS-tábor
Fotó:  Reczai Lilla
Az idei Gastro tábor nebulói

A koronavírus tesztelése alatt a Gastro DS biztosította a tesztelési helyszíneken a személyzet étkezését, amely nagyban elősegítette a város munkáját is. Mindenkori céljuk, hogy a gyermekek élményben részesüljenek az étel által, s hogy ne csupán egy kötelező szükséglet legyen, hanem érezzék az ételen, hogy szeretettel készült.

Nemcsak az étkezéseket biztosítja a Gastro DS, ugyanis a konyhák működése mellett a gyermekeknek táborokat is szerveznek a nyári időszakban.

A Gastro tábor (KukTanoda) ötlete már tavaly felmerült, akkor a szervezőknek kevesebb idejük maradt a megszervezésre, mint idén – mondta el portálunknak Križan Anett, a Gastro DS munkatársa és a tábor egyik szervezője.

A tavalyi évben először sikerült megszervezniük a Gastro tábort, amelynek egyenesen két turnusa volt a nagy érdeklődésre való tekintettel.

Az első turnusban harminc gyermekkel foglalkoztak, a másodikban huszonöten voltak. Idén sokkal korábban kezdték meg a szervezők a rendezvény megszervezését és augusztus első két hetére esett a választás a tábor megvalósítását illetően. Az első héten – amely ezen a héten zajlik – huszonkét gyerkőcnek rendezték meg a foglalkozásokat, a második turnusban pedig már harmincheten lesznek. S hogy mi a célja a tábornak? Megmutatni a gyerekeknek, hogy az étel – ha együtt főzzük – sokkal nagyobb értékkel bír.

Gastro DS-tábor
Fotó:  Reczai Lilla
Dömény Ivett vezeti a főzős foglalkozásokat

Augusztus első hetében az együtt-főzéshez kinevezett csoportvezető Dömény Ivett, aki bevezeti a gyermekeket az ételekhez való alapanyagok rejtelmeibe, a gyerekek megtanulják a különböző fűszerek neveit, de együtt gyúrják a csikmákot (tésztaétel), valamint egyéb érdekességeket sajátítanak el. Tízórait, ebédet és uzsonnát is saját kézzel készítik el a táborozók, nem utolsó sorban a szervezők a szórakozást is biztosítják számukra, ugyanis ügyességi játékokat játszanak a délutáni órákban. Szerdán a húsgyárba és a zöldség-gyümölcs beszállítóhoz látogattak el a nebulók, ahol megmutatják nekik a húsfeldolgozás mikéntjét, illetve megkóstolják a friss zöldségeket és gyümölcsöket. Csütörtökön a légváré a főszerep, pénteken pedig a szervezők mindenkit értékelnek majd, oklevelet és ajándékokat osztanak a résztvevőknek.

A következő héten érkező gyerkőcök már idősebbek lesznek, akik számára a főzés sokkal nagyobb élvezetet tud nyújtani, mint a kisebbeknek.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.