2021. június 30., 10:02

Mit kell feltétlenül megtekintenie, ha csak egy napot tud eltölteni Pozsonyban?

Mutatjuk, melyek azok a népszerű helyek, amelyeket mindenképpen meg kell néznie, még ha csak egyetlen napra is érkezik Pozsonyba.

presporacik_visitbratislava
Fotó: visitbratislava.com

Ha Pozsonyban csak egyetlen napot tud eltölteni, mindenképpen érdemes hivatalos idegenvezetőktől érdeklődni, hogyan lehet pár óra alatt a város legszebb és leghíresebb pontjait megnézni. Ilyenkor fontos ismertetni, pontosan milyen jellegű látványosságokra vagyunk kíváncsiak: történelmi avagy modern épületeket néznénk meg szívesebben, aktív vagy inkább passzív pihenés érdekel bennünket.

Az Óvároson keresztül egész nap közlekednek a piros színű vidám városnéző kisvonatok (az ún. Prešporáčik), amelyet nem lehet szem előtt téveszteni, és mára a főváros egyik szimbólumává váltak. A kisvonatok nagy népszerűségnek örvendenek a turisták körében. Tökéletes kilátást biztosítanak a város neves épületeire, ahonnan zavartalanul és teljes kényelemben élvezhetjük az utazást. Ideális megoldás a forró nyári napokon, hogy ne kelljen a nagy hőségekben gyalogolnunk. A kisvonat akár a pozsonyi várhoz is felvisz bennünket, amely hely egyszerűen kihagyhatatlan, ha Pozsonyban járunk. A felfordított asztal formájú, négy saroktornyosvár ugyanis Pozsony ikonikus épülete.

fo_ter_pozsony_wikipedia
Fotó:  Wikipédia

Ha a városnéző kisvonatot választjuk, a városnézés alkalmával idegenvezető (aki angol és német nyelvet beszél) kíséri a látogatókat. Emellett akár audio guide eszközt is igénybe vehetünk, amely 19 nyelven áll a vendégek rendelkezésére. A városnéző kisvonatok általában a Fő térről indulnak, de a város más pontjain is találkozhatunk velük.

Ha a műemlékek és a város történelme érdekel bennünket, vagy a helyi múzeumokba szeretnénk ellátogatni, akkor a Fő térre kell mennünk. Itt található az Óvárosháza épülete, ahol a Pozsonyi Városi Múzeum székel. Kiállításaik keretében az egykori koronázóváros történelmét ismerhetjük meg a kelták érkezésétől egészen a 20. századik. A pompás termekben megtekinthetjük, hol üléseztek egykor a bírák és a tanácsosok, de betérhetünk akár az egykori városi kínzókamrába is. Az érdeklődők az Óvárosháza tornyába is felmehetnek, ahonnan a városra nyíló panoráma felejthetetlen. A városi múzeum közvetlen szomszédságában az Apponyi palota található, ahol igazán figyelemreméltó a korabeli enteriőrök múzeuma, ahogy a szőlészeti és borászati múzeum is.

cumil_wikipedia
Fotó:  Wikipédia

Ha a Fő téren járunk egyszerűen kihagyhatatlan egy szelfie a város népszerű köztéri szobraival, akik Pozsony legnagyobb „turistamágnesei” közé tartoznak. A mindig kedves és mosolygós Schöne Náci, a padon könyökölő Napóleon katonájának, és a csatornából kikandikáló Čumil mindenki arcára jókedvet varázsol.

Ha már az Óvárosban vagyunk, nem szabad kihagyni a csodás Prímás palotát sem, amely a város egyik legszebb neoklasszicista épülete. A palotában múzeum működik, ahol egy állandó tárlat keretében a magyar királyok hatalmas olajfestményeit lehet megtekinteni. A látogatókat biztosan elvarázsolja a Prímás palota csodás tükörterme is, amely a versailles-i királyi kastély tükörtermét idézik. A Prímás palota legfontosabb látnivalója azonban a 17. századi angol gobelinek gyűjteménye, ami igazi ritkaságnak számít.

eurovea_pozsony_eurovea
Fotó:  eurovea.sk

Pozsonyban szintén kihagyhatatlan a Szent Márton-dóm, amely a város második legkeresettebb turisztikai látványossága a pozsonyi vár után. Tornyát a magyar királyi korona díszíti. A Šafárik tértől nem messze pedig a Kék templomot csodálhatjuk meg, a magyar szecesszió egyik legnagyszerűbb példáját. A késő barokk-rokokó stílusú Grassalkovich-palota impozáns franciakertjével ugyancsak Pozsony neves épületei közé tartozik.

Ha ellenben egyáltalán nem érdekel minket a történelem, és inkább Pozsony modernebb részeit szeretnénk megtekinteni, akkor az Eurovea bevásárlóközpontot kell megcélozni. Egy hatalmas komplexumról van szó, ahol nem csak shoppingolásra van lehetőség, de mivel az Eurovea a rakparton található, így végig lehet járni a rakparti sétányokat, ahol kiváló éttermek és kávézók várják a vendégeket, szóval ideális helyszín a délutáni kikapcsolódáshoz.  

Ha már az ebédről van szó és a jó ételekről, Pozsony történelmi központjában számos jónevű étterem működik. Teljesen mindegy, hogy a hagyományos avagy a modern ízek hívei vagyunk, egyikből sincs hiány a belvárosban.

street_food_pozsony_staratrznica
Fotó:  staratrznica.sk

Ha viszont csak valami könnyű ebédet szeretnék elfogyasztani az utcán, akkor rendelkezésünkre áll számos kiváló street food, avagy hipster bisztró és kávézó, amelyek az utóbbi években igencsak elszaporodtak a fővárosban. Főként a régi Vásárcsarnok épülete előtt találkozhatunk sátraikkal és karavánjaikkal. Az egészséges táplálkozás rajongói különösen örülnek nekik, de mindenki más is értékeli majd őket, aki számára fontos az eredetiség, a finom frissen pörkölt kávé, a házi limonádék és más minőségi alapanyagokból készült ételek.

Ha késő délutánra elhúzódik pozsonyi látogatásunk, ne hagyjuk ki a naplementét sem, amelyre kiváló helyszénként szolgál az Ufó étterem, amely a Szlovák Nemzeti Felkelés hídja felett található, 87 méter magasságban. Végül pedig ne felejtsünk el betérni a helyi szuvenírüzletekbe, ahonnan számos, Pozsonnyal kapcsolatos mókás ajándék- és emléktárgyat vihetünk haza.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.