2022. augusztus 27., 14:28

Mintegy hatezer ukrán menekült maradt Kassán

Az orosz-ukrán háború kitörése óta becslések szerint 200 ezer ukrán menekült haladt át Kassán, közülük körülbelül hatezren a városban maradtak.

menekült, ukrán menekült, Kassa
Fotó: TASR

Az ukrajnai menekültek fogadására a Vörös csillag strandon létesített központ a mai napig segítséget nyújt azoknak, akiknek szállásra és ételre, pszichológiai vagy jogi segítségre, alapvető egészségügyi ellátásra, tanácsadásra vagy a hozzátartozóikkal való kapcsolattartáshoz szlovákiai telefonkártyára van szükségük. A menekültközpontban jelenleg naponta 70-80 személyt fogadnak.

Roman Dohovič, Kassa ukrajnai menekülteknek nyújtandó humanitárius segélyért felelős megbízottja rámutatott, a tél közeledtével jelentős mértékben romolhat a helyzet.

A megbízott emlékeztetett, a menekültek első hulláma csak átutazott Kassán, hogy onnan Európa más országaiban élő rokonaikhoz juthassanak. „Aztán fokozatosan megváltozott a helyzet, növekedett azoknak a száma, akik a városunkban akartak maradni. Közülük sokan már találtak munkát, gyermekeik óvodába, iskolába járnak, viszont még mindig problémát jelent számukra, hogy hosszútávú lakhatást találjanak maguknak” – fejtette ki Dohovič.

A háború kitörése óta eltelt fél év folyamán Kassa városa 299 ezer eurót költött a humanitárius válság megoldására, illetve juttatott el közvetlen segítségként Ukrajnába, további 80 ezer eurót adományoztak magánszemélyek, szervezetek és vállalatok a város által kezdeményezett adománygyűjtések során.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.