cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. július 9., 08:25

Mindenért meg kell dolgoznunk – Megnyílt a 26. Mécs László Szabadegyetem

Mindenért meg kell dolgoznunk, azért is, amiről azt hisszük, hogy természetes, magától értetődik – mondta Hetey Ágota kassai főkonzul a 26. Mécs László Szabadegyetem megnyitóján Jászón.

2024-07-08 26. Mécs László Szabadegyetem, Jászó
Galéria
+17 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergely

Az idén immár huszonhatodik alkalommal rendezik meg a Mécs László Szabadegyetemet, amely gazdag programmal várja az érdeklődőket 2024. július 8-14. között a jászói kempingben. Az idei rendezvényt Mihályi Molnár László, a Csemadok Kassa-környéki Területi Választmány alelnöke nyitotta meg. Megfogyva bár, de törve nem – idézte Vörösmarty Mihály szavait, a szabadegyetem idei jelmondatát. „Mindig sok a probléma, a gond, de ha jól értékeljük a múltunkat és biztosan érezhetjük helyzetünket, akkor derűsen nézhetünk a jövőbe, akkor is, ha sima az út, és akkor is, ha villámlik, felhők tornyosulnak felettünk” – fogalmazott.

2024-07-08 26. Mécs László Szabadegyetem, Jászó
Fotó:  Fábián Gergely

Hetey Ágota, Magyarország kassai főkonzulátusának főkonzulja köszöntőjében rámutatott, mindenért meg kell dolgoznunk, azért is, amiről azt hisszük, hogy természetes, magától értetődik, egyszerűen van körülöttünk. Elég, ha egy magyar bölcsességre gondolunk: segíts magadon, az Isten is megsegít. Ha olyan élethelyzetbe kerülünk, ami nagyon nagy kihívást jelent a számunkra, akkor jó, hogyha először hitben erősödünk meg, és aztán valószínűleg megkapjuk hozzá az égi segítséget is – mondta.

„Sok természetesnek tűnő dolog van körülöttünk, és elfelejtünk érte minden nap tenni. Itt, a jászói szabadegyetemért dolgozók, az azt előkészítők már több mint negyedszázadot tudnak maguk mögött, és biztos, hogy minden pillanatért meg kellett dolgozniuk” – mondta a főkonzul hozzátéve, ezáltal Jászó a magyar-magyar együtt gondolkodás olyan helyszíne lett, ahol lehetőségünk van eszmét cserélni, kiváló előadókat hallgatni és amelynek közönsége fogékony a társadalmunk mai helyzetére ugyanúgy, mint a történelmünk sorsfordító kérdéseire.

2024-07-08 26. Mécs László Szabadegyetem, Jászó
Fotó:  Fábián Gergely

„Arra kérem önöket, ezt a tudatot, hogy kötelesek vagyunk tenni azért, ami természetesen körülvesz bennünket, ezt vigyék haza. Hiszen, ha a mindennapokban így fogunk eljárni, ha tudjuk, hogy meg kell dolgozunk azért, hogy béke legyen körülöttünk, hogy biztonságban legyünk, jólét vegyen körbe minket, hogy a gyermekeinknek legyen jövője, akkor ezen a tájon a dédunokák is magyarul fognak beszélni, és biztonságban és békében fogják előkészíteni a 126. Mécs László Szabadegyetemet is. Így legyen!” – mondta Hetey Ágota.

2024-07-08 26. Mécs László Szabadegyetem, Jászó
Fotó:  Fábián Gergely

A nyitóműsort követően a kárpátaljai Credo verséneklő együttes adott koncertet Ne hagyjátok a templomot, a templomot s az iskolát! címmel, majd bükkaljai borokat kóstolhattak a vendégek. A keddi napon egyebek mellett Mécs Lászlóról, Szent Lászlóról, a Beneš-dekrétumokról vagy a kettős állampolgárságról és az Európai Unió árnyoldalairól hallgathatnak előadást a résztvevők, este pedig Koltai Lajos Semmelweis - az anyák megmentője című filmet vetítik.

2024-07-08 26. Mécs László Szabadegyetem, Jászó
Galéria
+17 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.