2021. március 18., 10:43

Minden segítségnek örülnek Királyhelmecen (is)

 

A királyhelmeci kórházban március 17-én került átadásra azon lélegeztetőgépek egyike, amelyet –26 társával együtt– a Magyar Kormány segítségül ajánlott fel Szlovákiának. A gépek elsősorban a déli régiókba kerültek, keletre összesen 4 darab: egy-egy Rozsnyóra, Tőketerebesre, Nagymihályba és Királyhelmecre.

Galéria
+2 kép a galériában

Az átadó ünnepségen jelen volt az adományozó ország nevében Hetey Ágota, Magyarország Kassai Főkonzulátusának vezetője, valamint Furik Csaba, polgármester, megyei képviselő és  Kopasz József, a Csemadok keleti regionális alelnöke, polgármester, akik a gép idekerülésében bábáskodtak. A vendégeket a kórház igazgatónője, Hencel Klára fogadta.

A főkonzul rövid beszédében hangsúlyozta:

ez a lélegeztetőgép egy csúcskategóriás Panther 5-ös gép, amelyet Vácon, a Celitron Medical Technologies Kft. nevű cég gyárt, és a világ egyik legjobb lélegeztetőgépének számít.

Itt szeretnénk megjegyezni, hogy a Panther 5 CE-minősítéssel rendelkezik, az orvosszakma által elvárható összes lélegeztetési módra alkalmas, és képes minden szükséges paraméter beállítására és monitorizálására. Működtetése egyszerű, a betegek biztonságos lélegeztetésére kiválóan alkalmas nemcsak a koronavírus-járvány, hanem a mindennapos intenzív osztályos terápia során is.

A kórház igazgatónője, Hencel Klára portálunknak elmondta:

Minden segítségnek örülnek, különösen akkor, ha az emberéletek megmentését szolgálja. 20 ágyas Covid-osztályukon december 21-e óta már mintegy 180 paciens megfordult, és bár sokan végleg elmentek, volt részük sikerélményekben is. A januári hónap bizonyult a legnehezebbnek, akkor a kapacitásukhoz képest több beteget is kénytelenek voltak elhelyezni az osztályon. Pillanatnyilag 13 beteget ápolnak. Az immár ötödik lélegeztetőgépet tegnap átadták a szakembereknek, s miután az orvosok megtanulják a kezelését, ez is munkába állhat. A személyzet már nagyon fáradt, hiszen szabadság  nélkül  dolgoznak immár egy éve, de hősiesen teszik a dolgukat, hogy minél előbb vége legyen ennek a tragikus időszaknak. Az oltások beadásából is kiveszik a részüket, eddig mintegy 2000 embert oltottak be. 
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.