2022. július 30., 20:33

Minden magyarnak jut egy porszem Petőfiből. Szobrot avattak Vágfarkasdon

Petőfi emlékszobrot állítottak a vágsellyei járásbeli Vágfarkasdon. A neves magyar költő nevéhez kapcsolódó emlékév során így egy újabb kultuszhellyel több lett a Felvidéken.

Vágfarkasd Petőfi szobor
Galéria
+8 kép a galériában
Petőfi szobrot avattak Vágfarkasdon
Fotó: Szomolai Andrea

Petőfi Sándor mellszobrot avattak július 30-án a mátyusföldi Vágfarkasdon, amelyet Lantos Györgyi szobrászművész alkotott. A helyi községháza épülete előtt emelték. Az átadó ünnepségen a vágfarkasdi huszárok álltak díszőrséget, és szép énekszóval közreműködött a református Dalárda énekkórus is. Az ünnepséget a Mátyusföldre zúduló eső sem szakíthatta félbe, a jelenlevők esernyőkkel felszerelkezve, méltón vették tudomásul, hogy Petőfi verssorai – Azért a víz az úr – máig aktuálisak.

Vágfarkasd Petőfi szobor
Petőfi szobrot avattak Vágfarkasdon. A szobor leleplezése
Fotó:  Szomolai Andrea

A szoboravatón Balla Barnabás, színi tanodás növendék hangzatos szavalattal tolmácsolta Petőfi Sándor egyik versét, majd Vágfarkasd polgármestere, Restár János köszöntötte az egybegyűlteket, dacolva az esővel. Vágfarkasdon már az elmúlt századokban is állítottak emlékműveket. A 18. században a kolerajárvány áldozatainak készítettek szobrot, az első világháborúban elesett hősök emlékére 1930-ban, a második világháborúban szenvedettek emlékére 1992-ben avattak emlékművet. Néhány éve a falu közepén egy emlékmű emlékeztet a trianoni tragédiára és a kitelepítés mementójára.

Vágfarkasdon a tragédiáink ellenére élünk, vagyunk, és még sokáig maradni akarunk. Ezért is építkezünk, szépítkezünk a faluban, minden külső hatás ellenére. Bízunk Istenben, és hisszük, hogy az élet él, és élni akar”

– mondta Restár János ünnepi beszédében a Petőfi szobor leleplezésének apropóján. Úgy véli, a farkasdiak magyarságukkal, kultúrájukkal, hitükkel kötődnek Petőfi alakjához. Minden magyar ember, aki egykor magyar iskolába járt, emlékszik a Távolból című versre, a Nemzeti dal szövegére, a János vitéz elbeszélő költeményre.

Vágfarkasd Petőfi szobor
Petőfi szobrot avattak Vágfarkasdon
Fotó:  Szomolai Andrea

A polgármester kiemelte, még tavaly tavasszal merült fel a gondolat, hogy a térre egy Petőfi szobrot állítsanak, idén március 15-re már kimondatott a szándék, hogy létrejöjjön a szobor. A falu tizenegy önkormányzati képviselője egy emberként támogatta a kezdeményezést. A képviselők már megválasztásukkor lemondtak járulékukról, így a megspórolt összeget a szobor létrehozására fordították.

A költségeket nem pályázatból, nem az önkormányzati költségvetésből állták, hanem a tizenegy képviselő és a polgármester anyagi hozzájárulásából.

Restár János kiemelte, Petőfi olyan személyiség, aki méltán köti össze a felvidéki magyarságot a szlováksággal. Erre utalnak a kétnyelvű versidézetek, amelyeket a szoborhoz vezető ösvénynél, botlatóköveken helyeztek el.

Vágfarkasd Petőfi szobor
Petőfi szobrot avattak Vágfarkasdon
Fotó:  Szomolai Andrea

Vágfarkasd polgármestere, kihasználva az ünnepi alkalmat, köszönetet mondott a magyar kormánynak a sok támogatásért, amit a falu oktatására, a helyi református óvoda létrehozására fordított, valamint a Rákóczi Szövetségnek is megköszönte a Felvidékre juttatott morális és anyagi támogatásokat. A magyar kormányt Czunyiné Bertalan Judit, kormánybiztos képviselte a rendezvényen, a pozsonyi nagykövetségről Janikovics Gyula tanácsos érkezett. A Rákóczi Szövetség küldötte, Petrovai László, Magyar Iskolaválasztási Programért felelős igazgató volt.

Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke, a Szövetség megyeelnök-jelöltje kiemelte, a Petőfi szobor a nemzetek kölcsönös tiszteletének és megértésének a szimbóluma.

Petőfi igényes, művészi, mégis mindenki számára érthető és emészthető nyelvezete a nemzeti büszkeség olyan húrjait pengette meg, amiből mindmáig táplálkozni tud nemzetünk”

– hangsúlyozta Cenger Tibor, aki rámutatott Petőfi szellemi örökségének fontosságára a multikultúra és a különböző nációk együttélésének szempontjából is.

Petőfi fontosságáról az irodalomban Vágfarkasd neves szülötte, Polgár Anikó, író, költő, egyetemi tanár, irodalomtörténész tartott rövid, érdekes beszámolót.

Petőfi sokarcú költő volt, akit rengeteg irányból meg lehet közelíteni irodalomtörténeti szempontból is, de az értéke megkérdőjelezhetetlen. Máig kultikus tisztelet övezi még azokat a tárgyakat is, amelyeket a költő használt, vagy amelyekről bizonyítható, hogy a környezetében voltak. Például az utazóládája is muzeális tárgy lett, vagy a kocsonyástál, amelyből a kiskunfélegyházi szomszédok visszaemlékezései alapján náluk evett kocsonyát a kis Sándor. A kultusz legmegfelelőbb helye egy sír lenne, amely a hamvakat őrzi, de a rejtélyes eltűnés ezt megakadályozta. Jókai Mór ennek kapcsán egyszer megállapította, a sír hiányában minden magyarnak jut egy porszem Petőfiből.

Vágfarkasd Petőfi szobor
Petőfi szobrot avattak Vágfarkasdon. Polgár Anikó irodalomtörténeti összegzése
Fotó:  Szomolai Andrea

„Itt, a farkasdi Petőfi szobor mellett állva úgy érezhetjük, nekünk is jutott egy porszem Petőfiből, mi is hozzájárulhatunk emlékének életben tartásához. Egy-egy emlékmű, vagy szobor az adott közösség identitását is erősítheti” – mondta Polgár Anikó.

Az ünnepi beszédeket követően a helyi plébános és Erdélyi Pál református lelkész megáldották a szobrot, majd az átadó ünnepség a Távolból című helyzetdal és a magyar Himnusz eléneklésével zárult.

 

Vágfarkasd Petőfi szobor
Galéria
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.