cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2019. március 9., 16:30

Milyen szép magyarnak lenni: fénnyel írt rajzok

Jó volt magyarnak lenni tegnap a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Művelődési Központban, ahol Karaffa Attila újabb kiállításának fotóiban gyönyörködhettünk. A tárlatnyitón a nagy számú közönség nemzeti szimbólumainkba, épített örökségünkbe nyerhetett betekintést a fényképek által.

Karaffa Attila DSZ-i kiállítása - 2019. márc. 8.
Galéria
+10 kép a galériában
Fotó: B. Vida Júlia

Rajkovics Péter kollégánk, aki a kiállítást megnyitotta, fénnyel írt rajzoknak nevezte az amatőr művész fényképeit. Olyan szerző művei ezek, aki hamar felismerte azt, hogy a képek üzenetének ereje van.

„Azt gondolom, hogy Karaffa Attila alkotásai nem csupán egy amatőr fotós megörökített pillanatai, hanem olyan fénnyel írt rajzok, amelyek majd rólunk is őszintén mesélnek az utókornak. A felvidéki magyarról, akitől még sokszor azt is elvennék, hogy magát felvidékinek nevezze. Arról a polgárról, aki igyekszik a változó világban is megmaradni magyarnak és a mindennapjaiban is tenni azért, hogy Dunaszerdahely, Csallóköz vagy a többi csodás felvidéki tájakon ne tűnjön el a magyar nyelv” – emelte ki.

Fotó:  B. Vida Júlia

Méltatásában Márait is idézte, aki szerint „A fény, az idő lemossa a lemezről a vonások éles és jellegzetes árnyalatait… De egy napon fény hull valahonnan, s akkor megint látunk egy arcot.”

Karaffa Attila, aki épp a tegnap ünnepelte születésnapját, portálunknak elmesélte, Dunaszerdahelyen ez már a negyedik tárlata, mivel biennále formájában állítja ki legújabb munkáit. Ezen kívül vándorkiállításokon – válogatott művekkel – is megtekinthetők a képei, nemcsak a Felvidéken, de Magyarországon is.

„Itt, a művelődési központban most 27 kép látható, mivel ennyi fért el.  A tematika ezúttal a szülőföld, a Csallóköz szeretete, valamint a magyarság, magyar várak, magyar városok. A fotókat különböző számítógépes technikákat használva alakítom, ennek végeredményei a falon látható képek. Vannak köztük fekete-fehérek is”

– avat bele az alkotás folyamatába. Szereti lencsevégre kapni a pillanatot is, de a gyakran előre megfontolt szándékkal indul el fényképzeni a természetet, vagy éppen valami szép várost.

Fotó:  B. Vida Júlia

Karaffa Attila tárlatainak mindig van egy nemes célja is, a jótékonykodás. Az idén két dunaszerdahelyi beteg gyermeknek, Tibikének és Evelinnek segít.

Eladásra kínált berámázott képeinek árát a két gyermek közt osztják szét. Ezen kívül Gódány Tamás jóvoltából hétfőtől internetes árverés veszi kezdetét korábbi DAC-mezekért, mely szintén a két gyermek megsegítését szolgálja.

A tárlatnyitót Haizok Melinda két énekszámmal tette még emlékezetesebbé.

Fotó:  B. Vida Júlia

A Felvidéki Szemmel című kiállítást, mely a következő hetekben lesz megtekinthető a művelődési központban, elsősorban azoknak ajánljuk, akik egy kis megerősítésre vágynak magyarságukban.

Karaffa Attila DSZ-i kiállítása - 2019. márc. 8.
Galéria
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.